Het leven na de diagnose

Communities

ZeelandNet

Het leven na de diagnose

Welkom op de community Het leven na de diagnose!

425.757 bezoekers 78 leden Log in

Slaaptips.


SLAAPTIPS:

Wist je dat 30% van alle mensen ooit in zijn leven te kampen heeft met slaapproblemen? Dit kan heel vervelend zijn, want als je niet goed uitgerust bent, ben je veel gevoeliger voor stress. Hieronder volgen een paar tips voor een goede nachtrust.

* Drink voor het slapengaan rustgevende kruidenthee. Een beker warme melk is ook slaapbevorderend.

* Een wandelingetje maken in de frisse lucht voordat je gaat slapen, kan ontspannend zijn. Ook van sporten word je lekker moe, maar doe dit niet vlak voordat je gaat slapen. Door sporten wordt je stofwisseling geactiveerd en het duurt een tijdje voordat je lichaam ontspannen genoeg is om te gaan slapen.

* Ook al val je pas tegen de ochtend in slaap, probeer er toch op tijd uit te komen. Anders wordt je slaapritme te onregelmatig en dan kun je 's avonds minder goed in slaap komen. Sta ook in het weekend niet te laat op. Het is het beste om 's avonds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en 's morgens op hetzelfde tijdstip op te staan.

* Lig je 's nachts vaak te piekeren of heb je last van vervelende dromen, leg dan pen en papier op je nachtkastje. Schrijf je piekergedachte of droom op, zodat je de dingen die je bezighouden letterlijk uit je hoofd kunt zetten.

* Zorg voor een prettige slaapomgeving. Een goede ventilatie is belangrijk. Ook dien je erop te letten dat het in je slaapkamer niet te warm of te koud is. Misschien schijnt er wel een straatlantaarn naar binnen of word je wakker gehouden door het licht van voorbij rijdende auto's. In dat geval zou je dikkere gordijnen kunnen nemen of zelfs rolluiken.

* Voeding heeft invloed op je slaapgedrag. Drink bijvoorbeeld geen koffie of zwarte thee voor het slapen gaan, want daar zit cafeine in en dat houdt je uit je slaap. Deze stof zit o.a. ook in chocolade en pijnstillers.

Producten met veel proteine en koolhydraten daarentegen zijn slaapbevorderend: bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen en pasta of een bordje pap.

Omhoog