Het leven na de diagnose

Communities

ZeelandNet

Het leven na de diagnose

Welkom op de community Het leven na de diagnose!

425.520 bezoekers 78 leden Log in

Siliconen borstimplantaten: de voor- en nadelen.


Inleiding.

U overweegt een borstvergroting of borstreconstructie en u wilt daarom graag weten of siliconen borstimplantaten een veilige mogelijkheid zijn? En u wilt misschien ook meer weten over alternatieven? Dan is deze tekst een goede informatiebron.

Siliconen borstimplantaten worden al ongeveer veertig jaar wereldwijd gebruikt voor borstvergroting of borstreconstructie. Er zijn enkele miljoenen vrouwen met een siliconen borstimplantaat. In Nederland worden naar schatting jaarlijks tussen de twaalfduizend en vijftienduizend siliconenborstenimplantaten geimplanteerd. De laatste jaren zijn er in de politiek en de media regelmatig bezorgde geluiden te horen over de gevolgen van het hebben van die implantaten. Zo zijn er vrouwen die ernstige klachten toeschrijven aan siliconen borstimplantaten. Diverse internationale, wetenschappelijke onderzoeken hebben tot nu toe echter geen verband kunnen aantonen tussen die klachten en siliconen borstimplantaten. Dat neemt niet weg dat vrouwen die een borstimplantatie overwegen, veel vragen hebben over de implantatie en de voor- en nadelen van siliconen implantaten. U waarschijnlijk ook. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat u heldere en objectieve informatie moet krijgen over (siliconen) borstimplantaten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Die informatie vindt u hier.

Siliconen borstimplantaten. Voordelen, nadelen en alternatieven, is bedoeld voor alle vrouwen die borstimplantaten overwegen, om welke reden dan ook. De brochure (waar deze tekst vandaan komt) biedt feitelijke informatie over onder meer diverse soorten borstimplantaten, de effecten van een borstimplantatie in het algemeen en de risico's van (siliconen) borstimplantaten. Daarnaast is er een apart hoofdstuk met vragen die u kunnen helpen om een weloverwogen besluit te nemen over het al dan niet laten plaatsen van borstimplantaten. . Deze vragen gaan over het verkrijgen van informatie, het kritisch beoordelen van uw eigen wensen en mogelijkheden en over mogelijke alternatieven. De brochure biedt geen technische informatie over de ingreep, daarvoor kunt u terecht bij uw behandelend arts. Op het laatst vindt u adressen van organisaties die u verder kunnen informeren.

1. Waarom een borstimplantaat?

De meeste vrouwen (80%) kiezen voor een borstimplantatie omdat ze grotere borsten willen. Redenen daarvoor zijn onder meer: ontevredenheid over de grootte en de vorm van borsten, de oorspronkelijke borstomvang terug willen, bijvoorbeeld na een zwangerschap, correctie van ongelijke borsten.                                                                                                   Veel vrouwen hopen bovendien dat ze door een grotere borstomvang meer zelfvertrouwen krijgen.

De andere twintig procent heeft een borstreconstructie als doel. Meestal gaat het dan om vrouwen die een of beide borsten missen na borstkanker, vrouwen bij wie een of beide borsten zijn verwijderd vanwege mastopathie (veel knobbeltjes in de borst) of vrouwen bij wie preventief een of beide borsten zijn verwijderd omdat zij draagster zijn van een gen voor borstkanker.

Een borstimplantaat garandeert geen geluk.

Borstimplantaten kunnen een vrouw meer zelfvertrouwen geven en de kwaliteit  van leven verbeteren. Ze zijn echter geen garantie voor een groter gevoel van eigenwaarde en kunnen bovendien ook vervelende gevolgen hebben. Of een borstimplantaat de geschikste oplossing is, hangt af van de persoonlijke situatie, bijvoorbeeld de leeftijd en van diverse lichamelijke aspecten zoals: de huidige vorm van borsten, de positie van tepels, de toestand van de huid en de algemene gezondheid. Bij borstreconstructie zijn bovendien eventuele eerdere operaties, bijvoorbeeld vanwege borstkanker, en de effecten daarvan van belang. Ook bestralingstherapie kan van invloed zijn. De mogelijke compicaties van een implantaat, bijvoorbeeld kapselvorming hangen daarmee nauw samen. Overleg daarom goed met uw arts (en eventueel borstkankerverpleegkundige) en met ervaringsdeskundigen over de mogelijkheden en de risico's. Houd ook rekening met algemene operatiecompicaties zoals bloedingen, infecties en gevolgen van de narcose. Verzamel informatie en neem de tijd om te overwegen of een implantaat inderdaad de beste keuze voor u is.

2. Weloverwogen kiezen.

Voordat u kiest voor een (siliconen) borstimplantaat is het verstandig om ook de alternatieven goed te overwegen. Misschien zijn er opties die u ook een positiever lichaamsbeeld geven maar minder risico's hebben. U kunt denken aan bijvoorbeeld transplantatie van eigen lichaamsweefsel, uitwendige borstprothesen en speciale bh's met vullingen. Ook een training om meer zelfvertrouwen of een positiever zelfbeeld te krijgen, is misschien een mogelijkheid. Kiest u voor een niet-chirurgisch alternatief, dan vermijdt u de nadelen die operaties- in elk geval in eerste instantie- toch vaak met zich meebrengen.

Verzamel informatie.

Om weloverwogen te kunnen kiezen voor wel of geen borstimplantaat is het verstandig om veel informatie te verzamelen. U kunt dat doen via deze tekst, uw arts en diverse patientenverenigingen (zie adressenlijst op het einde van deze pagina). Alleen als u goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen kunt u bepalen of een (siliconen) borstimplantaat voor u de beste optie is. Overweegt u een borstimplantaat omdat u door borstkanker een of beide borsten mist, dan kan een borstkankerverpleegkundige u goed voorlichten over uw specifieke situatie en mogelijkheden. Voor voorlichting over allerlei soorten borstprotheses kunt u verder terecht bij een Borstprothesn Informatie Centrum (BIC). De BorstkankerVereniging Nederland geeft daarover een folder uit onder de titel 'Borstprothesen Informatie Centra (BIC)'. Het adres van deze vereniging vindt u op het einde van deze pagina. Wilt u een borstimplantaat, kies dan een implantaat waarmee artsen veel ervaring hebben; dat geeft meestal de minste complicaties. Welk soort implantaat u ook kiest, verzamel in elk geval informatie over het type, de grootte, het vulmateriaal en de fabrikant van het implantaat. Bewaar die informatie en het nummer van het implantaat goed want die informatie kan nodig zijn bij controle, mogelijke problemen en een eventuele vervanging.

Stel uzelf vragen.

U hebt veel informatie nodig maar het is ook belangrijk dat u weet waarom u een borstimplantaat wilt, wat u ervan verwacht en wat u er wel of niet voor over hebt. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen: wat u wilt bereiken met een borstimplantaat, of dat ook met andere middelen mogelijk is, hoe noodzakelijk het voor u is om twee borsten en/of grotere borsten te hebben, wat een implantaat u lichamelijk, psychisch en financieel mag kosten en of de voordelen opwegen tegen de nadelen zoals nacontroles en eventuele heroperaties. Verder op deze pagina vindt u een uitgebreidere vragenlijst die u kunt gebruiken als hulpmiddel bij het maken van een afweging. Bespreek uw overwegingen met mensen in uw omgeving die u goed kennen, met uw arts en met ervaringsdeskundigen. Neem ruim de tijd om over een implantatie na te denken. Besluit u daartoe, kies dan bij voorkeur een chirurg die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Dan bent u verzekerd van deskundige begeleiding en hulp.

3. Soorten borstimplantaten.

Een borstimplantaat bestaat uit een omhulsel (een siliconenzakje) en een vulling. Er bestaan verschillende soorten implantaten: siliconen borstimplantaten, implantaten gevuld met fysiologisch zout, overige implantaten. Daarnaast zijn er transplantaten waarvan de vulling bestaat uit eigen lichaamsmateriaal.

Siliconen borstimplantaten.

Siliconen worden veel gebruikt in de industrie maar ook in de geneeskunde, bijvoorbeeld als een laagje om injectienaalden en voor implantaten. Ook in het dagelijks leven komen mensen in aanraking met siliconen. Alle mensen hebben een beetje siliconen in hun lichaam, baby's bijvoorbeeld omdat spenen gemaakt zijn van siliconen. Op zich is een beetje siliconen niet schadelijk voor het lichaam. Siliconen borstimplantaten worden al sinds de jaren zestig gebruikt. Artsen hebben er dus al lang ervaring mee en dat is een belangrijk voordeel. De inhoud van een siliconen borstimplantaat kan stevig of zacht zijn. Stevige implantaten zijn gevuld met een soort geleiachtige gel. De inhoud van zachte implantaten lijkt meer op een vloeistof. In het algemeen vindt men zachte siliconen borstimplantaten veel natuurlijker aanvoelen dan andere implantaten en geven ze minder kans op rimpeling. Daarnaast kan er voor een zacht implantaat een kleiner litteken nodig zijn dan voor een stevig implantaat. Stevige implantaten behouden vaak iets beter hun borstvorm en bij een eventueel scheurtje lekt er minder vloeistof weg. Een siliconen borstimplantaat kan een geruwd of een glad omhulsel hebben. Een ruwe buitenkant geeft minder vaak kapselvorming dan een gladde, maar is wel beter voelbaar.

Borstimplantaten met fysiologisch zout.

In de geneeskunde worden al jaren borstimplantaten gebruikt die gevuld zijn met fysiologisch zout. Fysiologisch zout heeft dezelfde verhouding tussen water en zouten als het menselijk lichaam. Mocht zo'n implantaat gaan lekken, dan kan de vloeistof van de vulling dus gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen en verwerkt. Ook een implantaat dat gevuld is met fysiologisch zout heeft een siliconen omhulsel. Net als bij een siliconen borstimplantaat is die buitenkant geruwd of glad.

Overige implantaten.

Er bestaan ook borstimplantaten met andere vullingen dan siliconen of fysiologisch zout. Uw behandelend arts kan u daarover meer vertellen. Over het algemeen is over deze borstimplantaten minder bekend, omdat ze minder lang worden toegepast dan siliconen borstimplantaten.

4. Gevolgen van de implantatie.

De meeste vrouwen zijn tevreden over de implantatie. Voordat borstimplantaten echter het gewenste resultaat geven, zijn minder prettige gevolgen van de ingreep meestal onvermijdelijk. Vlak na de implantatie zien de borsten er vaak vrij 'gehavend' uit en ook op lange termijn zijn er minder positieve effecten mogelijk. Wat kunt u verwachten?

Effecten op korte termijn.

De eerste weken na een borstimplantatie hebben de meeste vrouwen last van: zwellingen met harde plekken, blauwe plekken, een onprettig gevoel en pijn (de eerste paar weken), veranderingen in het 'borstgevoel'. Ook kunt u last krijgen van complicaties die sowieso bij een operatieve ingreep en dus ook bij het plaatsen van een borstimplantaat kunnen optreden, bijvoorbeeld bloedingen, wondinfectie of bijwerkingen van de narcose. De eerste weken na de ingreep mag u vaak niet tillen en geen zwaar werk doen.

Effecten op lange termijn.

Als alles goed gaat, zien de borsten er na een aantal maanden weer natuurlijk uit. Bij een minder succesvolle ingreep zijn ook andere effecten mogelijk: soms zien de borsten er juist helemaal niet meer natuurlijk uit, de verschillen tussen beide borsten zijn opvallender, de implantaten kunnen rimpels of vouwen tot gevolg hebben, vooral bij vrouwen met weinig eigen borstweefsel, de tepel is minder gevoelig, de tepel is juist erg gevoelig (gedurende drie tot 6 maanden na de operatie)

5. Risico's van siliconen borstimplantaten.

Siliconen borstimplantaten brengen diverse specifieke risico's met zich mee. Of ze zich voordoen en de mate waarin, verschilt per persoon. Mogelijke risico's zijn: Kapselschrompeling, beschadiging van het implantaat, lekkage (ook wel zweten genoemd), vervangingsoperaties.  Verder zijn er soms littekenproblemen: het litteken kan pijnlijk zijn, niet mooi genezen of erg rood blijven.

Kapselschrompeling.

Nadat een siliconen borstimplantaat is aangebracht, vormt het lichaam er littekenweefsel omheen, het zogenoemde kapsel. Dat is een natuurlijke reactie. Bij alle vrouwen met een borstimplantaat komt kapselvorming voor; sommige vrouwen voelen daar niets van, anderen voelen een soort verharding in de borsten. Soms gaat het kapsel verschrompelen. Vervolgens gaan het implantaat en het omliggende kapsel verharden. Door kapselverschrompeling kunnen de borsten veranderen, hard aanvoelen en pijn doen. Veel vrouwen met kapselverschrompeling kiezen dan ook voor een nieuwe operatie. Of kapselverschrompeling voorkomt, hangt ook af van het materiaal waarvan de buitenkant van een implantaat is gemaakt. Schrompeling komt vaker voor bij een glad dan bij een ruw omhulsel. Bij hoeveel vrouwen met een siliconen borstimplantaat verschrompeling voorkomt, is niet precies te zeggen. De diverse onderzoeken leveren namelijk heel verschillende percentages op, afhankelijk van de manier waarop het onderzoek is opgezet en van de onderzochte doelgroep vrouwen.

Beschadiging.

Beschadigingen van een siliconen borstimplantaat kunnen varieren van hele kleine gaatjes tot grote scheuren. Ze worden meestal veroorzaakt door chirurgisch handelen of verwondingen. Beschadigingen van het implantaat komen vaak voor maar ze leiden lang niet altijd tot klachten; soms blijkt een beschadiging zelfs pas bij een heroperatie.

Lekkage.

Siliconen borstimplantaten zullen altijd iets lekken, dat is eigen aan de samenstelling van de siliconen inhoud en het omhulsel. De implantaten die tegenwoordig worden gebruikt lekken wel veel minder dan implantaten die voorheen gangbaar waren. Door lekkage kunnen siliconen in de buikwand terechtkomen. Dat hoeft geen gevolgen te hebben , maar er kan bijvoorbeeld ook lymfeklierontsteking ontstaan. De mate waarin siliconen borstimplantaten lekken, verschilt per persoon. Uw vragen daarover kunt u het beste aan uw arts voorleggen.

Vervangingsoperaties.

Vooral vrouwen die op relatief jonge leeftijd voor een siliconen borstimplantatie kiezen, moeten er rekening mee houden dat het implantaat een of meer keren moet worden vervangen. Dat betekent een nieuwe operatie en dus ook weer alle risico's die met een operatieve ingreep gepaard gaan zoals mogelijke infecties, bloedingen of complicaties door de narcose. Is uw implantaat aan vervanging toe, dan kunt u natuurlijk altijd nog voor een alternatief kiezen of besluiten geen nieuwe prothese te laten implanteren.

Andere klachten.

Er zijn vrouwen met siliconen borstimplantaten die last hebben van onder meer chronische vermoeidheid, reumatische aandoeningen, oogklachten, maagklachten, huidproblemen en ontstekingen. Zij wijten die klachten aan het siliconenimplantaat, maar tot nu toe hebben wetenschappelijke onderzoeken dat verband niet bevestigd. Voor wie een siliconen borstimplantaat overweegt, is het echter wel belangrijk om te weten dat die klachten bestaan, ook al is niet aangetoond dat ze veroorzaakt worden door siliconen.

6. Na de implantatie.

In principe kunt u met een borstimplantaat alle dagelijkse activiteiten verrichten. Een siliconen borstimplantaat hoeft ook geen belemmering te zijn voor het geven van borstvoeding. Verder verhoogt het de kans op borstkanker niet. U kunt met siliconen borstimplantaten evengoed als anders zelf borstonderzoek doen. Ook kunt u gewoon deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Meld voor een onderzoek wel even dat u borstimplantaten hebt. Bij borstimplantaten en bij veel klierweefsel in de borst is de beoordeling van de rontgenfoto's minder goed mogelijk. Meer informatie is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum of op www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl . Kiest u voor een (siliconen) borstimplantaat, dan is de kans op nog een of meer operaties groot. Er kunnen problemen met het implantaat ontstaan en de levensduur van een siliconen borstimplantaat is nu eenmaal beperkt. Met een siliconen borstimplantaat legt u zich dus in feite voor langere tijd vast. Het is belangrijk dat u zich dat van tevoren realiseert.

Steunpunt.

Een aantal vrouwen die klachten hebben gekregen na een implantatie met siliconen borstimplantaten hebben zich verenigd in het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten (SVS). Bij het steunpunt kunt u meer informatie vragen over ervaringen van vrouwen met siliconen borstimplantaten. Het adres vindt u later in deze tekst.

7. Vragenlijst.

De volgende vragen kunt u gebruiken als hulpmiddel bij het zoeken van informatie over (siliconen) borstimplantatie. Ook kunnen ze een geheugensteun zijn bij de gesprekken met uw arts.

1. Welke typen implantaten zijn geschikt voor u en wat zijn de voor- en nadelen van elk?

2. Waar komt het litteken en hoe zal het eruit zien?

3. Wat zijn de voor- en nadelen van de diverse posities van de snee; via de oksel, rond de tepel of onder de borst?

4. Wat zijn de voor- en nadelen van het onder of boven de spier plaatsen van de implantaten?

5. Kan het implantaat rimpels of een bloeding veroorzaken?

6. Beinvloedt het implantaat de gevoeligheid van de tepel?

7. Hoe groot is de kans op een scheur in het implantaat?

8. Hoe wordt u daarop gescreend?

9. Hoe kunt u een scheur, lekkage of een andere complicatie ontdekken?

10. Wat betekent een implantaat voor uw borstweefsel, bijvoorbeeld wanneer het implantaat moet worden verwijderd?

11. Wat zijn de kosten, inclusief de kosten van vooronderzoek, controle etc...?

12. Wat zijn de effecten van de verschillende implantatiemogelijkheden (wat is het resultaat, wat zijn de risico's, hoelang kan het resultaat gegarandeerd worden, kunt u alles blijven doen?

13. Welke complicaties kunnen er optreden tijdens en na de operatie en zijn er aanvullende operaties nodig?

14. Wat wilt u bereiken met een borstimplantatie?

15. Kunt u dat ook met andere middelen bereiken?

16. Waarom wel/niet?

17. Vindt u dat de nadelen van een implantatie opwegen tegen de voordelen?

Tips.

Tenslotte enkele algemene adviezen: Probeer te achterhalen welke ervaringen vrouwen in het dagelijks leven met de implantaten hebben, bijvoorbeeld in hun werk of bij het sporten en hoe de borsten aanvoelen (voor de vrouw en eventuele partner), vraag gerust om verdere uitleg of raadpleeg een andere arts voordat u een beslissing neemt, vraag schriftelijk informatie aan over de prothese en de operatie methode, u kunt dit dan thuis rustig nalezen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u allereerst terecht bij uw behandelend arts. Andere informatiebronnen zijn:

Borstkanker Vereniging Nederland

Postbus 8065, 3503 RB Utrecht

telefoon: (030) 291 72 22, fax: (030) 291 72 23, e-mail: borstkankervereniging@wirehub.nl , www.kankerpatient.nl/BVN

 

Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten (SVS)

Het steunpunt is telefonisch bereikbaar op werkdagen vanaf 10.00 uur

Uitdamstraat 22,  8244 DZ  Lelystad

telefoon: (0320) 26 45 66,  fax: (0320) 26 45 48

 

Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie

Postbus 2238,  5202 CE  's Hertogenbosch

telefoon: (0877) 86 21 34

 

Bevolkingsonderzoek borstkanker

www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl

 

Deze tekst komt van de folder uitgegeven door: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bezoekadres: Parmassusplein 5, 2511 VX Den Haag

Postadres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag

telefoon: (070) 340 79 11

Publieksvoorlichting: telefoon: (070) 340 78 90

Internetadres: www.minvws.nl

Deze uitgave dateert van december 2003.   

  

Omhoog