Het leven na de diagnose

Communities

ZeelandNet

Het leven na de diagnose

Welkom op de community Het leven na de diagnose!

425.439 bezoekers 78 leden Log in

Kankerpatiënt onthoudt weinig van artsgesprek

Ouderen met kanker en patiënten met een slechte prognose onthouden weinig v.d. gekregen informatie.

5 mei 2009 - Annemie


Uitgegeven: 21 april 2009 11:44


UTRECHT - Ouderen met kanker en kankerpatiënten met een slechte prognose onthouden weinig van de informatie die zij krijgen van arts of verpleegkundige. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Jesse Jansen.


Zij deed haar onderzoek aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Nivel. Jansen promoveert op 23 april aan de Universiteit Utrecht.


Ouderen


Ouderen onthouden niet meer dan een kwart van de adviezen die verpleegkundigen geven tijdens een voorlichtingsgesprek over chemotherapie.


Maar niet alleen leeftijd en prognose spelen een rol. Hoe meer wordt gesproken over de prognose en hoe meer informatie er wordt gegeven, hoe minder de patiënten onthouden.


Als hun emoties worden genegeerd, onthouden patiënten ook minder. Als daarentegen emoties worden opgepikt, herinneren patiënten zich meer.


Jansen: Het is daarom belangrijk dat artsen en verpleegkundigen patiënten expliciet vragen naar hun behoefte aan informatie.


Partner


Ook de aanwezigheid van een partner of kinderen kan patiënten helpen bij het onthouden van informatie. Hoewel ook naasten slechts een deel onthouden van wat er wordt gezegd, herinneren ze zich voor een deel andere dingen.


Bij het onderzoek waren Australische en Nederlandse patiënten met verschillende vormen van kanker betrokken.


De patiënten werd gevraagd naar de informatie die de specialist of verpleegkundige had gegeven tijdens het consult. Wat de patiënten zich uit de consulten herinnerden, werd vergeleken met wat er op opnamen van de consulten te horen was.


© Gezondheidsnet

Omhoog