Webfotoclub 't Do˘rkiekje

Communities

ZeelandNet

Webfotoclub 't Do˘rkiekje

Welkom op de Webfotoclub 't Do˘rkiekje

73.202 bezoekers 51 leden Log in

Wat is een digitale spiegelreflexcamera?


Wat is een digitale reflexcamera?

Waarin verschilt een digitale reflexcamera met de digitale compactcamera, het type camera dat haast iedereen tegenwoordig in huis heeft?

Vijf voordelen van reflexcamera's

• Er is geen vertraging: wanneer je afdrukt, wordt de foto meteen gemaakt.
• De optische zoeker toont precies wat er door de lens te zien is.
• De grote beeldsensor zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit.
• Je hebt meer creatieve mogelijkheden dan met een compactcamera.
• Je kunt kiezen uit een breed gamma verwisselbare lenzen en accessoires.

Hoe werkt een digitale reflexcamera precies?

De lichtstralen die door de lens van een reflexcamera naar binnen vallen, worden door die lens gebundeld. Die lichtbundel komt terecht op een spiegel en kaatst daarop af naar boven. Bovenaan de camera zit nog een soort spiegel, de prisma, die de lichtbundel naar de optische zoeker achteraan je camera leidt. Wanneer je door de zoeker kijkt, zie je dus precies wat er door de lens te zien is.

Wanneer je afdrukt om een foto te maken, klapt de spiegel bliksemsnel even weg, zodat het licht op de beeldsensor valt. Die zet het licht om in een elektrisch signaal, en dat wordt door de elektronica in de camera verder omgezet in een digitale foto. Heel dat proces van wegklappen, belichten en omzetten naar een foto gaat razendsnel – op een fractie van een seconde is je opname klaar.

Een nadeel van dit systeem – dat je overigens snel bent vergeten zodra je aan het fotograferen bent – is dat je op de meeste toestellen het lcd-scherm achteraan de camera niet kunt gebruiken om je onderwerp te kadreren. Dat moet namelijk via de optische zoeker gebeuren. Sinds een tijdje zijn er echter ook digitale reflexcamera’s op de markt waarmee je tijdens het fotograferen toch het lcd-schermpje kunt gebruiken om je onderwerp in beeld te nemen. Deze functie heet 'Live View'.

Compactcamera trager

Op een compactcamera ontbreekt heel het systeem van spiegel en prisma. De beeldsensor wordt voortdurend belicht. Daardoor kun je op het lcd-scherm achteraan op de camera ook zien wat er door te lens te zien is. Het nadeel is dat je niet onmiddellijk een foto kunt maken: daarvoor moet de sensor heel even uitgeschakeld worden. Dat zorgt voor een vertraging van een paar tienden van een seconde. Dat klinkt niet erg, maar is bijzonder storend als je actiefoto’s wil maken. Daarvoor ben je dus veel beter af met een reflexcamera.

Sommige camera’s zien er uit als een reflexcamera, maar zijn het niet. Deze zogenaamde bridge-camera’s hebben geen spiegel en je moet dus ook het lcd-schermpje achteraan de camera gebruiken om je onderwerp in beeld te nemen. Op de plaats van een optische zoeker heeft zo’n bridge-camera een elektronische zoeker – dat is eigenlijk gewoon een heel klein lcd-schermpje. Je kunt zo’n bridge-camera gemakkelijk onderscheiden van een reflexcamera door het feit dat je op deze toestellen de lenzen niet kunt verwisselen.

 

bron: het nieuwsblad.be

Omhoog