Aggie's Kaartjes

Communities

ZeelandNet

Aggie's Kaartjes

Veel kijkplezier

293.179 bezoekers 65 leden Log in

Tips en truuks voor computergebruik


De tips op deze pagina zijn heel handig om bij het kaarten maken ook de computer optimaal te kunnen gebruiken. Kijk maar eens of er een handige tip bijstaat. Weet je zelf een tip of een handigheidje waarvan je denkt dat die hier zou moeten staan laat het mij dan weten in een mailtje* de tip zet ik dan hier in de lijst onder vermelding van je naam.
Voor meer handige tips om te gebruiken bij het kaarten maken verwijs ik naar 
Tips en truuks deel 1*

Mijn achtergrond is soms heel erg druk, wil je het beter kunnen lezen ga dan naar de werkbalk bovenin, klik op BEELD, kies uit het menu TEKENGROOTTE en dan GROTER of EXTRA GROOT.
Vergeet niet na het lezen de pagina weer terug te zetten in tekengrootte NORMAAL.
 
                                                                   >>>>>>>>>> 

Voor de gebruikers van Explorer 7 en hoger, in de balk onderin rechts staat een vergrootglas met daarin 100%. Klik daarop met de linkermuisknop en je kunt het beeld vergroten naar 125 of 150%. Wil je nog groter klik dan op het pijltje ernaast dan kun je vergroten naar 400%. Ook kun je klikken op aanpassen onderin het menu en dan kun je het beeld aanpassen zo groot of klein je wilt. Je kunt in de bovenbalk ook op beeld klikken zie de tip die hierboven staat, of in het uitklapmenu dat je dan ziet klikken op in- en uitzoomen (100%) daar kun je het beeld aanpassen van 50 tot 400% mogelijkheden genoeg 

Vanuit de andere kant van de wereld nl. uit Nieuw-Zeeland kreeg ik van een zekere Gretha van Herpt een aanvulling op deze tip. In plaats van rechts benenden op het vergrootglas te klikken kun je ook de Ctrl toets vasthouden en dan met het wieltje van de muis de pagina groter of kleiner maken. Vooruit wordt het beeld groter, achteruit wordt het beeld kleiner en nu steeds met 10%. Heel handig want op deze manier kun je in je bladzijde blijven staan.

Succes.

                                                                   >>>>>>>>>>

Snel veel fotobestanden benoemen:
Als ik een leuke kaart zie die ik als idee wil bewaren, zet ik deze op de harde schijf. Iedereen weet wel hoe dat gaat. Ga op de afbeelding staan, klik op de rechter muisknop, uit het pop-up menu “afbeelding opslaan als” selecteren en de kaart opslaan in het daarvoor gemaakte mapje. Ik heb voor deze kaarten een apart mapje dat voorbeeldkaarten heet. Mijn aantal voorbeeldkaarten groeit gestaag omdat ik steeds meer leuke ideeën tegenkom op sites van andere kaartenmakers. Als je nu XP op de computer hebt draaien is er een handigheidje ingebouwd om in één keer deze bestanden dezelfde naam te geven met een volgnummer, dus voorbeeld, voorbeeld(1), voorbeeld(2) enz. Hoe je dat doet zal ik uitleggen:
Open je map met de afbeeldingen in de verkenner, selecteer je afbeeldingen door op de 1ste afbeelding te klikken en met de shift toets (de hoofdlettertoets op je toetsenbord) ingedrukt de laatste aan te klikken. Nu zijn alle afbeeldingen blauw omrand. Je klikt nu met de rechter muisknop op de 1ste foto, uit het pop-up menu kies je ''naam wijzigen'' en verander de naam in bijvoorbeeld Naam. Houd nu weer de shift toets vast en druk op enter. Alle afbeeldingen krijgen nu dezelfde naam met een oplopend nummer. Dus Naam, Naam(1), Naam(2), Naam(3) enz. 

                                                                   >>>>>>>>>> 

Snel een woord zoeken in een document of op een site (je moet dan wel het woord of de naam weten). Ga naar het deel van de  pagina of het document waar het moet staan. Houdt de  CTRL toets ingedrukt en druk op de letter f. Er komt nu een zoekvenstertje. Typ hier de naam in en het zal blauw oplichten en snel te vinden zijn

                                                                    
>>>>>>>>>> 

Heel vaak opent een link in dezelfde pagina als de site die je aan het bekijken bent (hier ook helaas). Valt de link dan tegen of is het niet helemaal wat je zoekt klik je op het kruisje rechts bovenin en weg is de pagina, maar ook de pagina die je aan het bekijken was, dus die waar de link op stond. Er zit dan niks anders op om de pagina opnieuw op te zoeken en te openen. Een handig truukje is deze, houdt de shift toets ingedrukt (de hoofdlettertoets op je toetsenbord) ga op de link staan en klik daarop. De pagina opent nu in een nieuw venster. De andere manier is, op de link gaan staan, op de rechter muisknop klikken, kies uit het menu dat nu opent “openen in een nieuw venster” en ook nu opent de pagina in nieuw venster.

Voor de gebruikers van Explorer 7, wanneer je de CTRL toets ingedrukt houdt bij het openen van een link komt deze naast je huidige pagina te staan, wil je nu een aantal dingen tegelijk opzoeken over hetzelfde onderwerp krijg je een soort kaartenbak met alle tabbladen naast elkaar die je onderling ook nog kunt slepen met de linker muisknop ingedrukt. Je kunt ook alle geopende tabbladen in een keer bekijken door naast je eerstgeopende tabblad links op het rood omrande icoontje te klikken.

        

Wanneer je de 1e pagina opent en dan je favorieten aanklikt (het gele sterretje naast de omrande icoon hierboven) en de Ctrl toets ingedrukt houdt kun je al je favorieten ook naast elkaar openen. Je kunt alle geopende tabbladen in een keer bekijken zoals hierboven al is omschreven. Afsluiten kun je per tabblad doen, door op het kruisje van het betreffende blad te klikken of alles in een keer door rechts bovenin op het kruisje te klikken, dan wordt er altijd gevraagd of je alle tabbladen wilt sluiten.

                                                                   >>>>>>>>>> 

Wil je snel door een pagina scrollen, gebruik dan eens de toetsen page-up en page down op je toetsenbord, je vliegt nu door de pagina. Wil je het iets langzamer, omdat je ook nog wat wilt lezen of bekijken gebruik dan de pijltjes toetsen. Wil je gelijk naar het begin (de top) van de pagina druk dan op Home, wil je gelijk naar einde (onder) druk dan op End. 

                                                                   >>>>>>>>>>

Af en toe kom je hele leuke lettertypen tegen. Wil je ook wel eens andere lettertypen gebruik  b.v. om een tekstje te typen typ dan op Google eens Fonts in en je krijgt veel links met gratis lettertypen om te downloaden. Het installeren hiervan doe je als je het lettertype hebt uitgepakt in het mapje Lettertypen of Fonts deze map vind je in het configuratiescherm. Houd er wel rekening mee dat heel veel geïnstalleerde lettertypen je computer traag kunnen maken.

                                                                   >>>>>>>>>>

Om wel al je nieuwe lettertypen te kunnen gebruiken maar ze niet allemaal te installeren kun je het volgende truukje gebruiken. Maak een nieuwe map aan in de verkenner en noem deze bv. nieuwe lettertypen. Pak de gedownloade lettertypen uit want meestal haal je ze binnen in een Zipp bestand en zet ze in deze map. Wil je nu iets typen met je nieuwe gedownloade lettertype dan doe je dit als volgt, zoek een leuke uit in je map, klik erop en er opent een document met de zin "Pa's wijze linx bezag vroom het fikse viaduct" in dit zinnetje worden alle letters gebruikt. Laat dit documentje open staan en open Word. Typ een regel in je standaard lettertype, selecteer je regel en open je lettertypen om de zin te veranderen in het lettertype dat je hebt openstaan je zult nu bij de lettertypen de naam van jouw gedownload lettertype tegenkomen je kunt er dan je tekst mee typen en verwerken zonder dat het is geïnstalleerd. Je moet het wel uitprinten of bij het tekstje vermelden welk lettertype je hebt gebruikt als je het op wilt slaan. Je moet dan wel als je het documentje met het lettertype een volgende keer weer wilt openen eerst het gebruikte lettertype weer openzetten anders wordt het lettertype niet herkend. Zodra je het documentje van  "Pa's wijze linx" sluit is ook je lettertype weg. Deze tip is in alle Word versie's toe te passen en ook in PSP.

                                                                   >>>>>>>>>>
                                                             

Scannen:
Als ik een kaart scan doe ik dit tegenwoordig met het deksel/kap open. Ik plak mijn kaart met schilderstape op zwart papier, dan komen de kleuren volgens mij beter uit en ik leg er in zijn geheel een krant over om het af te dekken. Dit drukt minder hard op de kaart dan het deksel/kap van de scanner. Het resultaat is, dat embossing beter zichtbaar is en dat het 3d effect bij de plaatjes beter uitkomt doordat de kleuren duidelijker blijven en de druk van het deksel/kap weg is. Als de kaart is gescand bewerk en pas ik de afbeelding aan in een fotobewerkingsprogramma.

                                                                   >>>>>>>>>>

Een patroon vergroten of verkleinen in Word.
Een patroon, knipvel of afbeelding op maat maken doe je zo:
Je opent Word. Ga naar de werkbalk bovenin en klik op invoegen, dan figuur uit bestand. Het patroon selecteren in het scherm wat je ziet dan op invoegen klikken. Het staat nu op je werkblad (Worddocument). Je gaat met de muiscursor op het patroon staan en klik 2x met de linker muisknop op het patroon. Nu zie je het scherm “figuur opmaken” met 6 tabbladen. Klik op het tabblad grootte. Je kunt daar aangeven hoe groot je het patroon wilt maken, zowel in centimeters als in procenten. Je patroon aanpassen en op OK klikken en je patroon staat nu in de maat waarin je het wilt gebruiken. Even het document uitprinten en je kunt aan de slag. Wil je met deze handleiding aan de slag?
Bij bestanden delen* heb ik een Word document neergezet met schermafbeeldingen dat je kunt downloaden, zodat je het op het gemak kunt bekijken en eens uitproberen. De map waar het in staat heet Handleiding_in_Word daar staan 2 handleidingen in. Je kunt nu kiezen voor welke versie van Word je deze wilt gebruiken.

Natuurlijk kun je ook een fotobewerkingsprogramma gebruiken zoals IrfanView, PhotoEditor van Microsoft (zit in het Office pakket t/m 2003), PSP of het programma wat je zelf gebruikt om foto's of plaatjes te bewerken.

*Klik op de onderstreepte link om op de juiste pagina te komen.


Tips en truuks deel 1*
door naar de workshops*


terug naar boven*
naar de startpagina*

Omhoog