Aggie's Kaartjes

Communities

ZeelandNet

Aggie's Kaartjes

Veel kijkplezier

300.307 bezoekers 65 leden Log in

Tips en truuks deel 1 voor het kaarten maken


De tips op deze pagina zijn heel handig voor zowel de beginnende als de ervaren kaartenmakers onder ons. Heb je zelf een leuke tip of weet je een handig truukje om te gebruiken bij het kaarten maken laat het mij dan weten in een mailtje* de tip zet ik dan hier in de lijst met vermelding van je naam.
Voor meer handige tips waarbij je ook de computer optimaal kunt gebruiken bij het kaarten maken kijk bij
Tips en truuks deel 2*

Mijn achtergrond is soms heel erg druk, wil je het beter kunnen lezen ga dan naar de werkbalk bovenin, klik op BEELD, kies uit het menu TEKENGROOTTE en dan GROTER of EXTRA GROOT.
Vergeet niet na het lezen de pagina weer terug te zetten in tekengrootte NORMAAL. 

Voor de gebruikers van Explorer 7 en hoger, in de balk onderin rechts staat een vergrootglas met daarnaast 100%. Klik daarop met de linkermuisknop en je kunt het beeld vergroten naar 125 of 150%. Wil je het nog groter klik dan op het pijltje ernaast dan kun je vergroten tot 400% 

Succes.

>>>>>>>>>>

Een tip voor de stempelaars onder ons. Rubberen stempels kun je reinigen met een billendoekje om babybillen schoon te maken. Maakt niet uit welk merk als er maar geen alcohol in zit. Ik gebruik ze van eigen merk AH die ruiken niet zo heel erg geparfumeerd vind ik dan. Je stempelt je stempel gelijk na gebruik eerst schoon op een papiertje zodat alle overtollige inkt er af is en dan wrijf je erover met het billendoekje. Clearstempels reinig je op dezelfde manier ook gelijk na gebruik schoonstempelen en het billendoekje erover maar als ik helemaal klaar ben maak ik mijn gebruikte stempels nog extra schoon met een paar druppeltjes afwasmiddel op de clearstempel, een beetje lauw water in mijn handpalm en daar was ik mijn stempel in schoon. Naspoelen doe ik ook met lauw water, droogdeppen met een zacht handdoekje en daarna goed laten drogen voor je ze opbergt dit doe ik om alle Stazon inkt die ik gebruik te verwijderen. Ik lees wel eens dat je ook een hele zachte tandenborstel kunt gebruiken maar pas op de stempels zijn heel erg kwetsbaar. Bij rubberen stempels volstaat het billendoekje deze nooit reinigen met afwasmiddel, is de rubberstempel heel vies dan kun je stazoncleaner gebruiken.
.

>>>>>>>>>>

2 tips kreeg ik via mail van Riena Helmons.
Tip 1: als je schaartje waar je plaatjes mee knipt bot is, knip dan een aantal maal in aluminiumfolie, het wordt dan weer scherp (aanvulling: knippen in fijn schuurpapier nr. 0 wil ook goed helpen).
Tip 2: als je stickers van b.v. prettige feestdagen een ander kleurtje wilt geven dan kan dit met de gekleurde stiften waarmee je op cd's schrijft (aanvulling: de Glaze-art pennen van Bruynzeel is ook een prima optie).

 >>>>>>>>>>  

Deze tip kreeg ik van Ria: vaak is het jammer als er de kleinste onderdelen van een plaatje op het knipvel ontbreken, die haal ik dus weg uit het eerste plaatje, zie je toch niets van en zo is net het laatste stukje dat de kaart af moet maken er. Ik noem dit creatief knippen

>>>>>>>>>>

Deze tip kreeg ik van Jo (Jasja op Hobbyjournaal): bij de schoenmaker een reststukje spekzool halen dun reepje is al voldoende verwijderd alle lijmklodders en restjes van papier, stof e.d. hoe dik het ook is en de onderlaag beschadigd niet......ideaal spul moet ik zeggen

>>>>>>>>>> 

Ponsen die ik regelmatig gebruik spuit ik eens in de zoveel tijd in met siliconenspray dat is een niet vet product en zorgt ervoor dat ze soepel blijven ponsen. Als je dit hebt gedaan wel eerst een paar keer proefponsen om het teveel ingespotene te verwijderen. Ook pons ik regelmatig door aluminiumfolie of fijn schuurpapier nr. 0 op deze manier blijven mijn ponsen scherp. 

>>>>>>>>>>

Er zijn tegenwoordig mooie border en hoekponsen te koop, waarmee je een mooie rand of leuke hoek kunt ponsen en gelijk embossen. Het ziet er mooi uit. Maar velen hebben problemen met de embossing om die er mooi in te krijgen. Mijn tip is, gebruik niet te zwaar karton, zeker bij de borderpons niet zwaarder dan 130 grs.  misschien 140 grs. gebruiken. De pons weigert anders door het papier te gaan (ervaring) ook houd ik deze ponsen minimaal 20 tellen (langer mag ook) ingedrukt, dan komt het embossingpatroon mooi in de kaart te staan.

>>>>>>>>>>

Een kaartenmaker gooit weinig weg. Voor bijna alle afval hebben we nog wel een bestemming. Als ik een hoekje afwerk met een mooie hoekpons of ik pons een mooie rand met een randpons bewaar ik het restant wat er uit de pons valt, om op een andere kaart te verwerken. Kleine reepjes of stukjes karton verwerk ik in een kaart of gebruik het voor een scrapkaart. Gedeelten van plaatjes, bloemetjes, blaadjes, leuk om vlindertjes uit te ponsen in de kleuren van je 3d werk, een bloemetje op een label of een blaadje als opvulling als je eens creatief wilt knippen. Stipjes, druppels, sterretjes, alles wat overblijft uit de stickervelletjes daar kun je iets mee doen om je kaart mee te verfraaien. Als je mijn kaarten bekijkt kom je hier diverse voorbeelden van tegen. 

>>>>>>>>>>

Verpakkingsmateriaal dat mooi is om te zien bewaar ik. Zoals bloemfolie, cadeaupapier, cadeaulint, maar ook reclamefolders of boekjes. Je kunt het gebruiken om te ponsen, of om als achtergrond te verwerken in een kaart. Mooi cadeaupapier kun je verwerken in b.v. scrapkaarten, maar ook als knipvel als er leuke plaatjes opstaan. Wanneer je de plaatjes op aslan plakt en daarna weer op stevig papier en uitknipt heb je een prachtig plaatje. Denk dan ook eens aan de bouwmarktfolders en de boekjes van tuincentra.

>>>>>>>>>>

Ik noemde het al een paar keer, creatief knippen. Soms bestaat een 3d afbeelding wel uit 7 lagen. Veel te veel om te plakken, je kaart wordt dan heel dik. 3d is mooi maar dat hele dikke hoeft voor mij niet en levert ook nog eens problemen op met het verzenden. De envelop heeft meer kans om vast te lopen of te beschadigen in de sorteermachines van TNT en dat is zonde van al je werk. Ik kijk heel vaak of ik van het aantal lagen geen 2 kaarten kan maken. Dan ga ik dus creatief knippen. Uit het basisplaatje, wel in het midden en niet aan het randje, knip ik een bloemetje of een onderdeeltje wat ik maar 1x heb en gebruik dat dan bij de 2e kaart. Daar zie je helemaal niks van, want de andere plaatjes werk je erbovenop. Ook de weggeknipte blaadjes wil ik wel hergebruiken als opvulling. De kaart is nu minder dik en ook nog eens minder zwaar en doorstaat hopelijk het sorteerritueel bij TNT zonder kleerscheuren.

>>>>>>>>>>

Als ik karton of iets uit een plaatje wil snijden doe ik dit tegenwoordig op een glasplaat met een breekmesje. Dit snijd gemakkelijk want je hoeft niet zoveel kracht te zetten. Omdat het mesje wel slijt (maar eigenlijk valt dit wel mee) gebruik ik niet mijn dure hobbymes maar het goedkope breekmesje. Is je mesje bot geworden, even met een tangetje of het zwarte achterkantje van je mesje het botte stukje afbreken en je kunt weer een tijdje vooruit.

>>>>>>>>>>

Wil je iets uit je plaatje snijden tussen fijne fragmenten. Bijvoorbeeld het wit tussen pootjes van vogeltjes of bij steeltjes van bloemen. Plak dan voor je gaat snijden eerst een stukje doorzichtig plakband op de achterkant van je plaatje, daar waar je wilt gaan snijden. Dit zorgt voor versteviging zodat je bijvoorbeeld de pootjes van de vogeltjes niet kapot snijd.

>>>>>>>>>>

4 tips voor het gebruik van dubbelzijdig tape.
Mijn kaders, rondjes of ander karton op karton bevestig ik met dubbelzijdig tape. Een nadeel is dat je heel precies moet plakken, maar het grote voordeel is dat je kaart niet meer uit elkaar valt, wat wel eens gebeurt als je fotolijm gebruikt (voor het opplakken van de plaatjes gebruik ik wel fotolijm.) Nu is mijn tape 6mm. dat vind ik veel te breed dus knip ik het door de helft. Dat was tip 1.

Soms knip ik het tape ook iets te royaal en houd ik stukjes over. Die gooi ik niet weg maar plak deze op een strook bakpapier. Als ik nu een kaart voorzie van een borduurrand gebruik ik deze afvalstukjes weer om mijn garen mee vast te zetten aan de achterkant van de kaart. Als ik de delen dan weer op elkaar bevestig haal ik ook het beschermstrookje van de stukjes af. Dat was tip 2.

Een aanvulling op deze tip kreeg ik van Channah (HJ). Als je iets met dubbelzijdig tape wilt opplakken haal dan niet meteen de beschermfolie helemaal weg maar ongeveer de helft. Dit naar buiten vouwen, dan kun je het precies plaatsen, dan pas aandrukken en de rest van de beschermfolie weg halen. Deze aanvulling was tip 3.

Sinds enige tijd gebruik ik naast het dubbelzijdig tape ook wat fotolijm als ik karton op karton ga plakken, dus eigenlijk dubbelop. Ik ben er achter gekomen dat ik dan nog iets kan schuiven om alles op zijn plaats te krijgen, ik pas dan wel nog steeds de tip van Channah toe om niet gelijk de beschermfolie te verwijderen. Dit was tip 4.

>>>>>>>>>> 

Knip je vaak aslan, foam of dubbelzijdig tape dan blijven er plakrandjes achter op je schaar. Deze kun je heel goed verwijderen met removerpads voor nagellak die je bij de drogist kunt kopen of met een doekje met wat wasbenzine (pas op brandgevaarlijk.)

>>>>>>>>>>

Je hebt tegenwoordig scrappapier dat niet zo heel erg duur meer is denk aan de blokjes die je bij Action of Boekvoordeel kunt kopen. Ik gebruik het wel eens als tweede laag op de kaart maar dan wel papierbesparend door er een beetje mee te smokkelen. Ik snijd bv. een vierkant van 13x13 cm en meet dan een brede rand van 2,5 cm in het vierkant uit die teken ik af met potlood en het middenstuk snijd ik er uit, zodat ik het vierkant dat er uitkomt voor iets anders kan gebruiken en nog een voordeel is dat de kaart zo ook nog iets lichter weegt en je er helemaal niks van ziet.

                                                               >>>>>>>>>>

Staaltjes behangpapier die je in de bouwmarkt vind zijn heel goed te verwerken in kaarten en een voordeel is je kunt ze gratis meenemen. Wat voorbeelden vind je in mijn Fotoalbum*

>>>>>>>>>>

Wil je een kaart rillen, dan is daar een riltool voor te koop. Maar hiervoor kun je natuurlijk ook je embossingpen gebruiken. Ook heel goed gaat het met een breinaald of een haaknaald. Wat ook werkt is de achterkant van een aardappelschilmesje, maar druk dan niet te hard anders snij je door je kaart heen.

Wil je een mooie rillijn maken ga dan als volgt te werk: bepaal het midden van je kaart en trek met bv. een embossingpen net als met een potlood een lijntje langs een liniaal en vouw de kaart dubbel. Het voordeel van een rillijn is dat de vouwlijn mooier en scherper is.

>>>>>>>>>>

Als je een patroontje om te borduren wilt prikken op je kaart of een mooi ornare fragment, wordt er altijd geadviseerd om het voorbeeldpatroon vast te zetten met verwijderbaar tape. Een andere en ook heel handige methode is deze:
Neem 4 tot 6 kopspelden en prik ze in de puntjes van het te prikken patroon en zet het zo vast op je kaart in de prikmat (niet te diep steken) je patroon zit nu muurvast op je kaart en de gaatjes die heb je dan alvast geprikt. Prik de rest van het patroon, controleer of alles is geprikt, verwijder de spelden en klaar. Niks geen tape meer verwijderen alleen de spelden en je beschadigt je kaart niet meer.

>>>>>>>>>>

Als je een patroon op je kaart borduurt en je draad splijt steeds haal dan voordat je begint de uiteinden eens over een Prittstift. Gaat je draad kapot bij het oog van de naald kijk dan eens of het oogje niet te scherp is. Op het forum van Hobbyjournaal las ik ooit een tip van Chrissie om als je het patroontje gaat prikken op je kaart je prikpen regelmatig in een waxinelichtje te steken, want hoe gladder de gaatjes hoe minder snel je draad gaat splijten.

>>>>>>>>>>

Als je een patroontje hebt geborduurd op je kaart druk dan met de ronde achterkant van je prikpen, of met een plastic eierlepeltje of een theelepeltje, aan de achterkant van je kaart voorzichtig de gaatjes weer dicht. Je borduursel is nu mooi afgewerkt en de gaatjes zijn bijna niet meer zichtbaar. De nieuwe prikpen van Chrissie heeft aan de achterkant en rond bolletje zodat je gaatjes gemakkelijk dicht kunt wrijven. Zelf vind ik de prikpen wat te dik. In dun karton worden de gaatjes veel te wijd, je naald valt er zo doorheen. Maar in dikker karton werkt het weer prima, want ik vind dat de gaatjes met de Pergomano pen dan een beetje dichtgaan zodat je niet goed kunt borduren. Dus ik gebruik ze eigenlijk wel allebei.

>>>>>>>>>>

Om een patroon mooi te borduren gebruik ik fijne quiltnaaldjes nummer 10 of 11. Gaat het draadje niet gemakkelijk door het oogje kun je een draadinsteker gebruiken ook wel een Wilhelmientje genoemd.

>>>>>>>>>>

Kniprandjes wegwerken:
Je kunt je plaatje nog zo netjes knippen of snijden, er blijft altijd wel een keer een randje zitten, wat je niet weggeknipt of gesneden krijgt. Een hele goeie tip is deze:
Koop een zacht grijs tekenpotlood (geen kleurpotlood) die zijn te koop in verschillende hardheidgradaties. Ik heb zelf 6b, dat is behoorlijk zacht. Pak een zwart papier, het zwarte papier zorgt ervoor dat de witte randjes goed zichtbaar zijn, leg daar je uitgeknipte plaatje op en teken met het potlood langs de randjes die je niet weggeknipt kreeg. Nu is het mooi weggewerkt en ziet je plaatje er mooi precies uitgeknipt uit. Omdat ik op een glasplaat snij leg ik mijn zwarte papier daaronder en werk ik op de glasplaat mijn randjes bij. Goede harde ondergrond. Ik maak de plaat regelmatig even schoon met een stukje keukenrol want zacht potlood laat wat grafietpoeder achter bij het tekenen op de glasplaat. Teken ik op het papier dan verleg ik mijn plaatje en gum regelmatig even want anders vlekt het op je onderkant van je plaatje.

>>>>>>>>>>

Een kaart wordt meestal afgewerkt met een tekststicker, soms randjes en/of hoekjes. Als je daar wat steviger over wrijft om het beter op de plaats te houden wil de sticker wel eens dof worden. Dit komt door het vet en zuur wat van nature op je huid, dus ook op je vingers zit. Hier kun je het volgende aan doen, wrijf de sticker vast met behulp van een tissue of wit servet. Leg de tissue/servet op de sticker en wrijf daarover.

>>>>>>>>>>

Het overkomt ons allemaal wel eens, kijk je op de kalender, ben je vergeten een kaart te maken. Nu weten we allemaal dat 3d kit, waarmee je een plaatje opwerkt 24 uur moet drogen. Dan kun je, wanneer je de kaart nog dezelfde dag weg wilt sturen foamblokjes gebruiken. Maar als je altijd met 3d kit werkt, zoals ik, kan het resultaat tegenvallen.
Dan nu de tip: leg je kaart als deze af is een uurtje in de koelkast en geloof het of niet je kit is droog. Duw voor alle zekerheid even voorzichtig op de afbeelding, zakt het niet in (is het veerkrachtig) dan kan hij op de bus. Bij twijfel kun je hem altijd nog even terug leggen. 

>>>>>>>>>>

Soms als ik tijd over heb knip ik plaatjes in het vooruit. Deze berg ik dan netjes op in gripzakjes, of in een fotoshowboekje waar 25 foto's in kunnen, zo raak ik geen onderdeeltjes kwijt. Als ik dan nog tijd over heb of veel zin wil ik ook wel de plaatjes alvast 3d opwerken, zodat ze geplakt en wel zo op de kaart kunnen. 

>>>>>>>>>>

Soms maak je een buitenmodel kaart waar geen envelop voor is. Een gemakkelijk oplossing is zelf de envelop maken. Ik bewaar aparte maten enveloppen en haal ze voorzichtig uit elkaar (een goede methode is boven stoom houden) teken ze eventueel na als ze toch beschadigd zijn en je hebt een prima mal om zelf de envelop te maken. Zo maak ik tegenwoordig zelf mijn gekleurde enveloppen van gekleurd printpapier van 80 gr. Een standaard A6 envelop voor een normale rechthoekige kaart van 10,5 x 14,9 cm of een envelop voor een vierkante kaart van 13,5 x 13,5 cm kun je precies uit een A4 vel halen. De maten van de envelop voor de vierkante kaart zijn dan 15 x 15 cm. Van tevoren print ik er het adres op aan de bovenkant van het papier en leg daaronder met wat schuiven mijn mal. Uitsnijden, rillen, vouwen, plakken en je envelop is klaar. Dan nog het adres dat ik had geprint, dit snijd ik uit als een adressticker en plak het op de envelop met wat Pritt. Ik heb afgelopen kerst veel verschillende enveloppen bewaard die nu als mal dienen. Voor grotere enveloppen kun je A3 papier gebruiken, wat je kunt kopen bij b.v. de kantoorboekhandel of in kopieerwinkels.

>>>>>>>>>>

Je hebt je best gedaan op een mooie 3d kaart en nu wil je dat je kaart ook onbeschadigd bij de ontvanger aankomt. Vouw de afbeelding naar binnen, wikkel een stukje bobbeltjesplastic om de kaart of leg een stukje van dit plastic tussen de naar binnen gevouwen kaart. Dit weegt bijna niks. In een drukke tijd voor de postsortering, bijvoorbeeld in de kerstperiode wil er wel eens een envelop beschadigd worden. Om te voorkomen dat een overijverige postbode je kaart in tweeën snijd bij het openmaken van de beschadigde envelop, kun je dus het beste je kaart met de open kant naar boven inpakken. Plak ook altijd de envelop dicht, desnoods plak je nog een extra plakbandje op de geplakte randen van de envelop. Zo voorkom je dat je kaart eruit kan vallen en de ontvanger alleen een lege envelop door de brievenbus krijgt. Met deze tips overleeft je kaart de verzending wel en komt heel aan.

Ik zet ook altijd NIET VOUWEN AUB 3D KAART op de voorkant van de envelop en op de achterkant mijn postcode en huisnummer. Mocht er dan echt iets misgaan met de bezorging krijg ik de kaart tenminste terug thuis.

                                                                  >>>>>>>>>> 


Donker kaartkarton is vaak moeilijk te beschrijven. Maak een lichte binnenkaart, snijd de bovenkant en een van de zijkanten 1 cm. kleiner en plak hem gecentreerd aan de binnenkant met fotolijm of dubbelzijdig tape. Vind je dit saai, bewerk dan voor je hem opplakt, de hoeken met een hoekpons of rondom met een leuke randpons. Dit geeft een heel leuk effect, zeker als je een afstekende kleur als binnenkaart gebruikt. Wil je het extra feestelijk maken, plak dan achter het uitgeponste randje eens een strookje plakband en bestrooi dit met wat glitter, of plak er een stukje hologrampapier achter. Ik gebruik voor de binnenkant ecru printpapier speciaal voor dit doel gekocht. Ik kan hier ook gemakkelijk een gedichtje of een kerst/verjaardagswens op printen, daar zoek ik dan ook een mooi lettertype bij en dat is dan weer afhankelijk van de kaart waar het in komt te staan. Verschillende lettertypes kun je heel gemakkelijk opzoeken met Google, typ FONTS in het zoekvenster en klik op zoeken. Als ik het zo doe krijg ik 61.900.000 results. Lettertypes die je leuk vind kun je dan downloaden en installeren in het mapje Lettertypen, deze map vind je in het Configuratie scherm. 

>>>>>>>>>>

Heb je bij het opplakken van je plaatje 3d kit gemorst? Niks aan doen en eerst laten opdrogen, je kunt het meestal daarna gemakkelijk eraf halen. Blijft er dan nog een vettig vlekje zitten, een beetje fotolijm doet dan wonderen. Doe wat fotolijm op het vlekje, laat het drogen en rul het dan met een schone vinger weg, herhaal dit tot het vlekje is verdwenen. Maar probeer het eerst op een plaats waar het niet zichtbaar is, of waar je een stickertje o.i.d. kunt plakken, want sommig karton absorbeert heel erg en blijft er van de fotolijm een vlek zitten (ervaring). Dan is helaas het middel erger dan de kwaal. Ook vetvlekjes die je maakt met je vingers door een kaart te pakken of tijdens het bewerken, kun je zo wegwerken. Zelf doe ik tegenwoordig nogal eens een latex handschoentje aan, het werkt iets minder fijn maar dan weet ik zeker dat er geen vlekjes op mijn kaart achterblijven.

>>>>>>>>>>

Pas geleden zag ik in de hobbywinkel waar ik mijn spulletjes koop nog een tip om vlekjes te verwijderen van je kaart. Gewoon een schoon lapje met wat wasbenzine, wrijf hiermee voorzichtig over het vlekje, de wasbenzine verdampt en het vlekje is weg. Maar net als bij de vorige tip, probeer het eerst op een plaats waar het niet zichtbaar is of waar je een stickertje of iets dergelijks kunt plakken, je kunt ook een afvalstukje van het gebruikte karton proberen.

>>>>>>>>>>

Wanneer je effen vellum of perkamentpapier wilt embossen hoef je geen lichtbakje te gebruiken omdat je malletje door het papier heen te zien is. Als je onder je malletje op je snijmat ook nog een wit A4tje legt, dan is je mal nog beter zichtbaar.

>>>>>>>>>>

Glijd je embossingpen niet soepel over je papier of hoor je een piepend geluid? Haal hem eens een paar keer door je haar of ga met je pen langs de zijkant van je neus, dit is altijd iets vettig en geeft geen vlekken. Je zult merken dat het dan een stuk beter gaat. Ook een manier is om je karton licht in te wrijven met een stukje zeep, ruikt je kaart ook lekker. Maar let wel op dat je geen gekleurd stukje zeep gebruikt maar een wit zeepje, anders komt het niet goed. Ook een waxinelichtje helpt en hier geldt ook weer geen kleurtje.

 >>>>>>>>>>

Gebruik je om te embossen een klein lichtbakje wat je op de tafel kunt zetten, leg dan niet je snijmat onder je lichtbakje want deze trekt door de hitte van het lampje helemaal krom.
Wanneer je een wit vel papier onder je lichtbakje legt dan heb je meer lichtopbrengst omdat het licht terug gekaatst wordt door het witte A4tje. 

 >>>>>>>>>>

Nog een tip voor achtergrond embossing, plak eerst je plaatje op de kaart waar je het wilt hebben en ga dan pas embossen. Waar je plaatje zit hoef je niet te embossen, zodat je plaatje netjes plat blijft.

  >>>>>>>>>>

Embossing inkleuren:
Je begint uiteraard eerst met je patroontje te embossen. Dan draai je de kaart met je embossing om, zodat je het bolle gedeelte ziet. Nu leg je de embossingmal op het bolle gedeelte, dus eigenlijk in spiegelbeeld, zodat je het bolle gedeelte door je mal kunt zien. Zet de mal vast met tape (ik gebruik schilderstape) en geef je embossing een kleurtje. Omdat je embossingmal nu op het bolle gedeelte ligt, kleur je ook alleen dit gedeelte in en knoei je niet op de rest van je kaart. Als je klaar bent haal je voorzichtig je mal eraf, voorkom met het eraf halen dat je vlekken maakt, want die krijg je er never nooit meer af en klaar is je creatie.

Inkleuren kun je doen met bijvoorbeeld, aquarelpotloden (als je hebt gekleurd voorzichtig met een vochtig penseel over het gekleurde gaan), met stempelinkt tamponneren, schoolbordkrijt (met een krijtje over een papiertje krassen en dan met een oogschaduwapplicator het poeder aanbrengen) of met chalks, dit werkt hetzelfde als het schoolbordkrijtpoeder, maar het zit al kant en klaar in een box met diverse kleuren.

*Klik op de onderstreepte link om op de juiste pagina's te komen.


 
Tips en truuks deel 2*


terug naar boven*
naar de startpagina*

Omhoog