Aggie's Kaartjes

Communities

ZeelandNet

Aggie's Kaartjes

Veel kijkplezier

297.978 bezoekers 65 leden Log in

*De eerste kaarten


Ja, dan komt er een tijd dat bepaalde spullen weer ineens in je bezit komen. De reden is vaak niet feestelijk maar droevig. Hier staan mijn allereerste zelfgemaakte kaarten in dit geval gemaakt voor mijn vader en moeder. Een voor haar verjaardag en een paar kerstkaarten voor hun beide. In de tijd dat deze kaarten zijn gemaakt was er nog geen computer in huis, laat staan een scanner of een digitale camera. Computers bestonden al wel, maar hier was die nog niet aanwezig. Een kopie van iets maakten wij met een kopieerapparaat en niet met een scanner. Berichten versturen deden we nog met de post, keurig met een postzegel want email hadden we nog niet. Moest het snel dan stuurden we een telegram. Bedrijven stuurden een telex en naderhand bood de fax uitkomst die veel mensen ook thuis hadden staan. Foto's maakten wij met een camera, met een filmpje erin dat ontwikkeld en afgedrukt kon worden bij de fotograaf. Niet digitaal. Dus foto's van mijn zelfgemaakte kaarten die had ik niet. Ik ben blij dat ik deze vier kaarten weer terug heb en dat ik ze nu gefotografeerd kan laten zien. Wat is er toch een hoop veranderd.

 
Mijn eerste zelfgemaakte kerstkaart. Gemaakt samen met mijn schoonmoeder. Zij had het karton, ik had de acrylverf en ik kon een beetje schilderen. Ik was bezig met een cursus. Dit kaartje is uit 1983.

 
Mijn allereerste 3d kaartje. Ik zag dit tijdens een demonstratie in een winkel. Ik vond het leuk om te zien. Maar dat kan ik ook dacht ik. Ik kocht 2 verschillende knipvelletjes en een paar velletjes karton. Het waren grote plaatjes en voor een beginneling gemakkelijk te knippen en te verwerken. Een kaart was voor mijn ouders de andere voor mijn schoonmoeder. Ze vonden ze heel mooi en apart. Toen is eigenlijk mijn hobby geboren, want van lieverlee ga je verder kijken wat er allemaal mogelijk is. En nu met de snijmallen en de templates voor de embossingmachines en ook nog eens internet voor de online workshops en de ideeën zijn de mogelijkheden legio.

 
Het andere jaar of iets later werden de kaartjes met stofjes erop verwerkt populair. Dat was best veel werk want je moest ieder onderdeeltje grof uitknippen en op aslan plakken want dan rafelde het niet en daarna netjes uitknippen. Aslan is eigenlijk een groot vel dubbelzijdig tape, wat je kunt kopen aan de meter. Daar kun je het mee vergelijken. Uitgeknipte afbeeldingen plakte je dan iets verhoogd op met kit of met foam blokjes. Ik heb er toen volgens mij ook 3d kaarten mee gemaakt. Wilde je 3d kaarten maken met een papieren afbeelding dan waren er van die enorme knipvellen te koop, volgens mij op A2 formaat, met heel veel plaatjes waarvan steeds 4 of 5 dezelfde afbeeldingen. Die afbeeldingen knipte je uit en daarna knipte je de stukjes uit het plaatje waarmee je dan zelf je 3d kaart samenstelde. Die stukjes van het plaatje verwerkte je dan tot 3d kaart met 3d kit of blokjes foam. Het leuke hiervan was dat iedereen andere stukjes afbeelding koos dus geen enkele kaart hetzelfde was.
 
 
Een verjaardagskaart uit 2003 voor de 85e verjaardag van mijn moeder. Het randje gefeliciteerd is geprint op roze printpapier. De viooltjes zijn 3d opgewerkt. Wij hadden toen een computer met Windows 98 maar nog geen scanner die kwam een jaar later toen wij een nieuwe computer kochten. Dat was september 2004 en kon ik mijn ingescande kaartjes ook laten zien. Toen ben ik ook met mijn communitie gestart. 

Omhoog