Weer

Grijs, motsneeuw en in Limburg zon

woensdag 18 januari - Vanochtend is het koud en komt mist voor. Er kan soms wat lichte sneeuw of motsneeuw vallen en in Limburg is het vrij helder. Het wegdek is zeer koud en kan door aanvriezende mist of (mot)sneeuw plaatselijk glad zijn.

vrij veel bewolking-31
vrij veel bewolking-21
vrij veel bewolking-21
vrij veel bewolking-80
licht bewolkt-31
licht bewolkt-51
vrij veel bewolking-80

In de loop van de ochtend verdwijnt op de meeste plaatsen de mist, maar blijft het grotendeels grijs door (laaghangende) bewolking. In het zuiden kan soms het zonnetje doorbreken. De middagtemperatuur ligt op de meeste plaatsen rond het vriespunt, maar door hardnekkige mist of bewolking blijft de temperatuur lokaal enkele graden onder nul. Er staat niet veel wind uit zuid- of oostelijke richting.

In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het noorden dikker en heeft Limburg de meeste kans de zon nog te zien. Vooral in het noorden valt soms wat (mot)sneeuw.

Vanavond kan het in het noorden (licht) ijzelen. Het lijkt niks voor te stellen, maar het kan wel verraderlijk glad worden. In het zuiden komen opklaringen voor en ontstaat op sommige plaatsen mist. Het midden heeft eerst kans op wat (mot)sneeuw, maar later in de nacht is er ook kans op ijzel. De minimumtemperatuur komt uit tussen -3 graden in het noorden en -8 in het zuidoosten. Lokaal in Limburg kan de temperatuur verder zakken.

Morgenochtend is het koud en in grote delen van het land grijs door mist of laaghangende bewolking. Het koude wegdek en soms wat lichte winterse neerslag kan gladheid veroorzaken. In Zeeland, Limburg en delen van Brabant zijn er overdag zonnige perioden, maar voor Groningen, Friesland en Drenthe is het zelfs niet mogelijk om een glimp van de zon te zien. Er staat weinig wind en de temperatuur ligt in het noordwesten 2-4 graden boven nul, terwijl het in het zuidoosten enkele graden blijft vriezen.

In de avond en nacht is er veel bewolking en kan het zicht worden beperkt door mist. In het zuiden zijn er opklaringen en is het zicht een stuk beter. De minimumtemperatuur ligt in het noorden rond of net boven het vriespunt. In het midden en westen van het land zakt de temperatuur net onder nul en in het zuidoosten vriest het 2 tot 5 graden.

De dagen daarna houden we te maken met een tweedeling in ons land. Er is droge winterkou in het zuid(oost)en en minder koude lucht in het noord(west)en. Op het grensvlak tussen koude en zachtere lucht ontstaat geregeld lichte (winterse) neerslag, maar veel neerslag valt er niet. Winterse neerslag, zoals sneeuw en ijzel, in combinatie met lage wegdektemperaturen kunnen wegen verraderlijk glad maken.

Op veel plaatsen is het grijs door bewolking of mist, die overdag maar moeizaam oplost. Als de zon zich laat zien is het vooral in het zuiden of zuidoosten. Er staat niet veel wind en de temperatuur ligt overdag in het zuidoosten rond en in het noordwesten enkele graden boven het vriespunt. In de nachten vriest het op veel plaatsen enkele graden, maar in het noordwesten stagneert de temperatuurdaling rondom het vriespunt.

Na het weekend wordt het waarschijnlijk in het hele land wat zachter en neemt de kans op regen en wind geleidelijk toe.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook

De mooiste Zeeuwse weerfoto's