Blij dat ik brei

Bezoekers: 949169

Welkom op deze blog vol met breien en haken. Zelf vind ik breien een heerlijke bezigheid en ik kom zoveel leuke dingen tegen die ik graag wil delen! Reageren of tips? Mail naar jaffari@zeelandnet.nl of via dit blog

 
Even voorstellen

Geplaatst op: 28-07-2014 21:53:32

Even voorstellen

 

Hallo breisters en haaksters!

Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn hobby is breien en haken. Voor ons handwerkwinkeltje in Arnemuiden kom ik zoveel ideeen patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Soms blog ik ook nog een beetje over Arnemuiden.

Ons winkeltje

Heb je tips of een foto van een werkstuk dat je hebt gemaakt? Je kunt het mailen naar jaffari@zeelandnet.nl . Het zou fijn zijn als je er een patroontje bij hebt of een linkje op internet zodat iedereen zelf aan de slag kan gaan. Heb je vragen of mis je nog iets? Mail gerust!

Wil je een snel antwoord terug, reageer dan niet via dit blog (maar mail rechtstreeks), want ik lees niet elke dag alle items terug...

Dit zelfde blog kun je ook hier terugvinden: http://www.blij-dat-ik-brei.blogspot.nl/ (soms is reageren daar makkelijker, en oude items zijn er beter terug te vinden!!

Veel plezier op dit blog!

Let op! Vanaf 29 juli t/m 9 augustus is de winkel geopend van 9.00 - 13.00
 

26 reacties reageren


Shoppen

Geplaatst op: 28-07-2014 21:53:13

Wie mij een beetje kent weet het al - ik word niet heel gelukkig van "shoppen" (van gewone boodschappen doen ook niet, maar da's toch wat anders). Rondneuzen in winkels, overweldigd worden door het aanbod, nooit kunnen kiezen, eeuwige onzekerheid, terugdeinzen van sommige prijzen (zo wel naar boven als beneden....), de confrontatie met jezelf in een te nauwe paskamer met spiegels-voor-en-achter zodat je ongewenste delen van je lijf goed in het kale TL-licht staan.
Maar ja, dochters van 14 willen wél! Hoewel we hier in de provincie toch een paar hele leuke winkelsteden hebben zoals Goes en Middelburg, waar je naast de gebruikelijke ketens ook nog veel kleinere winkels hebt, wilden de tienervriendinnen naar Rotterdam. En zo kan het zijn dat ik vandaag - terwijl de rest van Nederland waarschijnlijk aan het hozen en dweilen was - mijn eerst Primark-ervaring had. Zucht...

 
Afijn, daar werd ik ook niet gelukkig van. Paskamers hebben we niet geprobeerd, de rij bij de kassa was lang genoeg. Maar kindlief was blij met een speciaal shirt en sokken, zoonlief bij thuiskomst ook, en we hebben een heerlijke, gezellige middag gehad in winkels die bijna hetzelfde assortiment hadden als bij ons om de hoek. :-)
En tijd voor elkaar was er wel een beetje bij ingeschoten de laatste weken. Gelukkig werkte de NS mee - we mochten wel 4 keer overstappen i.p.v. 1 x door een stroomstoring, we weten nu hoe het station van Lage Zwaluwe eruit ziet. Het leukste van de dag vond ik "mensen kijken", haha! En het thuiskomen, gewoon genieten van de lucht en ruimte, de horizon en de buien die je tenminste ziet aankomen. o, wat ben ik toch een provinciaaltje....
 
Maar om maar in het thema Shoppen te blijven: Deze AH-tas werd op een leuke manier omgehaakt, je vindt deze tas terug bij Jip by Jan. Op het blog van Jip by Jan vind je alle links die je nodig hebt om deze tas te maken. Gebuikt werd Stone Washed van Scheepjes (maar andere garens kunnen natuurlijk ook).
 
Shop-sas-tas Scheepjeswol Stone Washed Jip by Jan
 
Foto's : Jip by Jan
 
Scheepjeswol Stone Washed Jip by Jan
 
**********************
 
Vanaf morgen zijn we dus 2 weken ( tot/met 9 augustus) open van 9.00 - 13.00 uur. Het verwerken van mails, vragen en bestellingen kan dan ook iets langer duren omdat we ook een beetje van onze vrije middagen en avonden willen genieten!
 
 

0 reacties reageren


Knippen maar!

Geplaatst op: 28-07-2014 21:52:42

Nou, daar gingen we dan! Knippen maar.....

Gisteren kwamen zo'n 15 dames van heinde en soms héél ver naar de winkel om de demonstratie Knipbies bij te wonen én zelf een stukje te knippen.
Charlotte had een heleboel van haar prachtige breisels meegenomen, dus die werden eerst uitgebreid bewonderd (ik zal t.z.t. met regelmaat wat op het blog laten zien!).

 
 
We verzamelden rondom onze "operatie-tafel", met Charlotte als chirurg en wij als zeer onzekere assistenten :-)
Eerst gaf Charlotte wat uitleg over het fixeren van de steken, De sjaal is te smal om helemaal onder de naaimachine te leggen, dus moet dit met de hand. De plaats waar de knipbies is, zie je hierboven duidelijk. Hij is duidelijk begrensd met een gekleurde steek, wat straks het opnemen van de zijsteken een stuk makkelijker maakt.
 

 

 

Nou, daar gaat-ie dan! Bibberende vingers zie je niet op een foto.... maar  het ging prima! Tussen de 2 gemarkeerde steken heel precies knippen.....

 

 
En toen mocht iedereen even opereren... alles werd uitgebreid bekeken, besproken en gedocumenteerd!

 

 

 
En lós was-tie! nu even plat op tafel en de zijkanten bewonderen en bestuderen. 
 
 
Tot slot nog van alles leren over het opnemen van de steken, rondbreien, en vooral nog gezellig bij elkaar zitten en kletsen. De temperatuur was aardig opgelopen, dus kwamen we even bij onder het genot van een bakje koffie, thee of fris en een overheerlijke cake van Johanna.

 

 
Supergezellige middag! Veel opgestoken en weer wat nieuws geleerd. Bij mezelf gedacht dat ik te vaak denk "dat kan ik niet" maar eigenlijk bedoel "dat heb ik nog nooit gedáán". Héél iets anders :-)
 
 

0 reacties reageren


Fair Isle en knippen

Geplaatst op: 28-07-2014 21:52:10

Vergeten jullie het niet zaterdag? Voor iedereen die het eens wil zien: morgenmiddag (zaterdag 26 juli - 14.00 uur) gaan we de knipbies van Charlotte's sjaal doorknippen! Wil je dat eens van dichtbij zien? Kom dan morgenmiddag naar onze winkel en kijk/knip mee, de koffie staat klaar......

Om maar bij Fair Isle te blijven? Kennen jullie de leuke baretten nog van Tikkeltje Zeeuws? In het rond en gebreid in de Fair Isle techniek.

 

 
De pakketjes voor deze leuke baretjes zijn verkrijgbaar (wol en patroon) op onze website Tikkeltje Zeeuws, de kleuren zeegroen/creme en zwart/wit zijn het populairst, maar heel veel combinaties zijn mogelijk! In een pakket zit genoeg garen om de baret 2 x te breien (met de hoofd- en de bijkleur omgewisseld).

 

 

 
Onweerstaanbaar, toch?? :-)

 

 

 
 
 

0 reacties reageren


75

Geplaatst op: 25-07-2014 16:01:25

Mijn moeder wordt vandaag 75 jaar! En ik denk dat ze wel eens in het zonnetje gezet mag worden ;-)
Ze is iemand die:

- Altijd voor iedereen klaarstaat,
- al honderden keren vroeg uit de veren ging om iemand in klederdracht te steken, 

 

 
- die al zo veel heeft meegemaakt, al zo lang alleen is, dol op haar kleinkinderen is, voor iedereen oog heeft, bramen plukt, "boks"doet, "joehoe" roept als niemand luistert, meegaat naar Opwekking, de lekkerste cake bakt, de beste tomatensoep van de wereld kookt....

 

 
- wasjes mee naar huis neemt bij calamiteiten - én weer gestreken terugbrengt, verse mossels komt brengen, visjes bakt, jam kookt, zó blij is als iedereen weer terug is van vakantie, visserstruien breit, garnalen pelt voor goede doelen, honderden keren bereid is om patronen uit te leggen aan bekenden en wildvreemden, 

 

 
Die voor iedereen mutsen uitkookt, strijkt en stijft, doek-en-beukjes naait, poppen opkapt, keusjes inkort, die zelfs model liep op de catwalk, en nog veel, veel meer doet.

 

 
Deze liefste moeder van de hele wereld wordt vandaag 75. 
Mam, van harte gefeliciteerd!

 

 

3 reacties reageren


Oceaan

Geplaatst op: 25-07-2014 16:01:02

Misschien zit je wel lekker met je i-phone of tablet in je hand dit berichtje te lezen, in een luie strandstoel, voeten in het water.... in de Oceaan, Middelandse Zee, maar de Noordzee is ook een prima alternatief deze dagen...
Misschien iets minder groot, en zit je aan een plas of aan het Veerse Meer, het zwembad....
Misschien hoor je tot de categorie mensen die er alleen van kan dromen ........ :-)

In elk geval is deze prachtige omslagdoek van Jellina helemaal in stijl : Oceaan!! (Blue Ocean)

Foto
 
Je kunt de zeer duidelijke en uitgebreide beschrijving van deze prachtige sjaal vinden op het blog van Jellina in het Nederlands en Engels. Ze gebruikte 300 gram Invicta Colour en 200 gram effen sokkenwol. Geweldig mooi! (Kan ik gelijk even kwijt dat Jellina een van de creatiefste mensen is die ik ken. Elke keer weer iets écht nieuws!)
 
Foto
 
(En de Westerdschelde is een prima alternatief voor de Oceaan!!)
 
 

0 reacties reageren


In gedachten

Geplaatst op: 25-07-2014 16:00:35

In gedachten bij de slachtoffers van vlucht MH17 en alle nabestaanden, vrienden, naasten......

 

0 reacties reageren


Babyvestje

Geplaatst op: 25-07-2014 16:00:13

Vanmiddag zag ik op het blog van Riet dit prachtige babyvestje. Vorige week kocht Riet een paar bolletjes Donna, en ze maakte er zo iets moois van!

 
Kijk eens naar de prachtige details van de blaadjes!
 
 
Op het blog van Creariet vind je de link naar het gratis Engelstalige patroontje. Een plaatje!
 
PS: misschien kan het zijn dat je in voorgaande weken een mailtje hebt gestuurd en nog geen antwoord hebt gekregen. Tegenwoordig stroomt mijn mailbox razendsnel vol. Het is voor mij soms ondoenlijk om iedereen persoonlijk terug te mailen. Heb je een dringende vraag en nog geen antwoord? Of iets besteld en nog geen reactie? Probeer het gerust nog een keer! 

0 reacties reageren


Uil

Geplaatst op: 25-07-2014 15:59:49

Je kent ondertussen de prachtige creaties wel van Heidi Bears - er is zojuist een nieuw patroon gelanceerd: een Uil, opgebouwd uit verschillende Afrikaanse bloemetjes.

 
Als je een fan bent van deze creaties, mag deze zeker niet ontbreken in je collectie. Je kunt het patroon kopen via Ravelry (Engels, maar erg uitgebreid met veel foto's). Het is - volgens de ontwerpster - een van de makkelijker patronen uit de hele collectie. De hele collectie kun je hier vinden.
 
Deze is ook pas uit, is beslist iets ingewikkelder - maar minstens zo leuk: Smaug
 
Deze Draak (iets liever dan de échte Smaug uit Lord of the Rings) kun je hier terugvinden.

0 reacties reageren


Stoofvlees

Geplaatst op: 21-07-2014 12:16:43

Stoofvlees - zo voelde ik me op zaterdag! Volgens mij zag ik er ook zo uit, maar dan in klederdracht (die dan weer zorgde dat ik niet uit elkaar viel). Meestal kan ik nog wel ergens een positieve draai ergens aan geven, maar na een hele dag glimlachen en zeggen dat het wel meeviel had ik het zó verschrikkelijk gehad en was ik zoooo blij dat ik zaterdagavond thuis was.

 
's Morgens vroeg was de temperatuur nog redelijk te dragen, er stond nog een windje. Maar die viel in de loop van de morgen weg, en toen het windje terugkwam was hij wat gedraaid en stond ik "lekker beschut" onder aan de betonnen dijk/muur in de zon.

 

 
In Veere werden die dag ook foto's gemaakt van de Zeeuwse Visserstruien, o.a. op de schepen TH49 en Ye36, een mooie entourage. Op het Veerse meer begon rond 11 uur de Van Loon zeilwedstrijd, maar ook de zeilboten hadden last van weinig wind, gelukkig trok deze op het meer later wat aan.

 

 
Helaas was er door de warmte nauwelijks publiek, en de mensen die zich onder aan de dijk waagden sjokten lamlendig voorbij. Sta je daar met je toko Arnemuiden te promoten met visserstruien, gebreide mutsen, breipakketten met 4 lagen wollen stof om je heen... wie bedénkt het! Gelukkig had ik genoeg stof om me heen om al het zweet te absorberen.... :-(
Op een gegeven moment zag ik zwarte vlekjes, en kreeg ik gelukkig een fles koud water aangeboden. Ik kon ook niet weg, want ik kon met de bus daar niet meer uit tot vijf uur. Ik was blij dat ik eindelijk thuis was en gisteren was ik de hele dag misselijk, moe, en stond het huilen me nader dan het lachen. 
Nu ga ik de volle mailbox weer even doorspitten, bus leeghalen, winkel opruimen en meer van hetzelfde! Het creatieve ideetje komt nog wel vandaag......
 
 
 

5 reacties reageren


Tropenrooster

Geplaatst op: 17-07-2014 17:21:29

Zomer in Zeeland! En in de rest van Nederland natuurlijk ook...
Deze week gaan we dan ook een heel klein beetje over op een tropenrooster. Vrijdagavond zijn we nl. tijdens de zomermarkt gesloten (dus open tot half 6) en a.s. zaterdagmiddag (19 juli) zijn we vanaf 13.00 uur gesloten. Zelf sta ik zaterdag a.s. de hele dag in onze Tikkeltje Zeeuws-kraam in Veere tijdens de Van Loon Hardzeildag. (Ali is 's morgens in de winkel).

 
Onze winkel sluit niet in de zomervakantie, maar vanaf 29 juli t/m 9 augustus is de winkel open van 9.00 - 13.00 uur. Zo kunnen we 's middags even bijtanken, want ik ben best een beetje moe. Eigenlijk is 4 jaar lang werken zonder onderbreking best pittig, en de enkele uitstapjes die ik maakte waren heel vaak aan het werk gerelateerd. Helaas word je van een handwerkwinkel-met-blog niet rijk....
 
 
Vanmorgen haalde Ali op de Markt een paar heerlijke watermeloenen. Het kan voor hem niet warm genoeg worden, hoe warmer hoe beter. Loop ik wat te puffen en te zweten, manlief wordt steeds actiever. Zullen de genen zijn... :-)
Om de zomer te vieren dus een zomers ideetje opgezocht: Het patroon van deze meloen-pannenlappen is van Garnstudio en vind je hier
 
En deze Kiwi-variant vind je hier.
 
 

0 reacties reageren


Vogeltjes van Lucy

Geplaatst op: 17-07-2014 17:20:57

Het blog van Lucy, Attic24 volg ik al heel lang, ik denk dat zij een van degenen was die mij inspireerden om ook te gaan bloggen. Wat een heerlijk mens, en wat een leuk blog. Ze heeft veel volgers vanover de hele wereld (o, wat is Engels toch handig als moedertaal) - en natuurlijk ook in Nederland. Dan heb je zeker haar schattige vogeltjes al eens gezien:

IMG_4028
 
IMG_4017
 
Lucy heeft het patroon voor deze vogeltjes helemaal uitgeschreven en je kunt het hier terugvinden. Wel in het Engels, maar met zóveel foto's dat taal een bijkomstigheid is! 
 
IMG_0228
 
En volg je het blog van Lucy nog niet? Dan zeker gaan doen! Of volgen via Facebook.
 

0 reacties reageren


Begonia

Geplaatst op: 15-07-2014 21:26:09

Vandaag weer een pareltje van Ravelry! Deze prachtige sjaal heet Begonia Swirl en Charlotte heeft 'm voor de winkel gebreid:

 

 

 
Je kunt het gratis patroon vinden op Ravelry, als je het patroon download kun je ook kiezen voor een Nederlandse vertaling die Charlotte heeft gemaakt. Op deze foto (van de ontwerpster Garfield Ma) zie je de bijzondere vorm.
 
 
Charlotte maakte onderstaande versie met 3 bolletjes Rowan Fine Lace (kleur SH00926) à € 8,80. Ze breide met een dubbele draad van dit fijne lace-garen (400 meter op een bolletje - 80% baby-alpaca, 20 % merino)

 

 
Als extraatje voegde ze in de ajourrand nog kraaltjes toe in dezelfde kleur.

 

 
Op dit moment heb ik van dit zachte garen ook nog creme, beige, zachtroze en antraciet. En het model hangt in de winkel :-)

 

 

0 reacties reageren


Zo Zomers!

Geplaatst op: 14-07-2014 22:58:15

De zon schijnt! Volgens de buienradar alleen in de zuidwesthoek van Nederland, maar we hebben ook iets in te halen he? Wat een verademing! We hebben een achtertje op het noorden, dus - helaas - schaduw zat. De parasol gaat alleen op als het écht, écht zomert. Dit is een superleuk idee voor aan een saaie parasol:

007
 
Dorien van Just-Do pimpte haar parasol, zo leuk. Kijk op haar blog voor nog meer foto's.
 
Zoek je een patroontje of ideetjes voor vlaggetjes, al dan niet met kleurtjes? Klik op het label Vlaggetjes en je vindt ze allemaal bij elkaar, ook met links naar patroontjes.
 
Natuurlijk kun je vlaggetjes ook breien! Kijk maar eens hier
 
 
Het patroon vind je hier in het Engels, maar het is eenvoudig te vertalen: Zet 30 steken op en minder in elke heengaande naald aan beide zijden een steek. En daarop kun je nogal wat varianten bedenken...
 

0 reacties reageren


Haken of breien

Geplaatst op: 14-07-2014 22:57:37

Toen ik met mijn blog begon koos ik voor de naam "Blij dat ik Brei", het klonk wel leuk :-)
Na verloop van tijd bedacht ik dat het handig was om mijn blogposts te delen via Facebook, het is een handige manier van delen. Mijn bedenkingen met Facebook heb ik al eens geuit, en ik heb nog steeds (of steeds meer??) een haat-liefde verhoudig met het medium. Het is zo oppervlakkig en vluchtig, zo afhankelijk van de plaatjes, zo drempel-loos ook (met name in het geven van commentaren) of zie ik het verkeerd?? Ben ook niet meer zo piep, dus misschien tekent zich hier al een begin af van een generatiekloof... :-)

Met regelmaat krijg ik de opmerking "Dit is toch gehaakt?" bij een foto op facebook. Ja hoor, Blij-dat-ik-Brei haakt ook. De naam van mijn blog is blijkbaar verwarrend. Het zij zo, de liefhebber klikt toch wel door.

Voor de liefhebber van b-r-e-i-e-n: een prachtig dekentje heb ik gevonden op het blog van Aurora Knit. Een prachtig patroon van recht en averecht, wat een plaatje! Het patroon is te koop via Ravelry.

 
 
En er zijn nog meer van dit soort prachtige patroontjes van dezelfde ontwerpster, je vindt ze allemaal hier op een rijtje.
 

0 reacties reageren


Zo Vrolijk!

Geplaatst op: 14-07-2014 22:57:03

Wat een sombere dag vandaag! Althans het weer hier. Oef - het druilde, miezerde, somberde de hele dag. Daarom ben ik blij dat ik vandaag de o-zo-vrolijke tas van Jellina zag. Kijk, daar kan een hele dag miezer niet tegenop :-)

Foto
 
Van alle Albert Heijn tassen die ik de laatste tijd voorbij zie komen, vind ik dit wel een van de leukste! Misschien ben ik een heel klein beetje bevooroordeeld, want ze maakte 'm van een van mijn favoriete kleurtjes sokkenwol, Trekking XXL 550. Het is maar weer een bewijs dat het begrip "sokkenwol" helemaal niets over sokken zegt, maar meer over de dikte/lengte/kwaliteit van het garen. 
 
Op het blog van Jellina staat hoe deze tas is gemaakt, ze gebruikte 2 bollen effen en 2 bollen gemeleerde sokkenwol (à 100 gram).
 
Foto
 
En een beetje vrolijkheid was wel nodig na zo'n miezerdag. Na 3 of 4 dagen wil ik de zon wel weer zien. Het was ook wel een beetje jammer voor onze dag op de werf - en zeker ook voor mijn stijfgesteven zondagse klederdracht muts, want die zag er na een halve dag vochtigheid uit als een wapperend zeildoek. Dus die maar haverwege afgezet. Bij deze een klein verslagje van deze dag:
 
 
Al vroeg was iedereen in de weer op de werf om alles in gereedheid te brengen. En aan de kade een heleboel oude schepen van de bruine vloot. 

 

 

 
Naast de oude ambachten en de demonstraties in de loodsen van de werf waren er ook culinaire lekkernijen. Uiteraard VIS :-)  De vissoep was echt niet te versmaden!

 

 
Natúúrlijk werden de garnalen gepeld, verser kun je ze niet krijgen!

 

 

 
En dit te restaureren exemplaar heeft wel een hele toepasselijke naam! Voor de niet Zeeuwen: Gornaet = Garnalen.

 

 
We hadden de kraam ingepakt en zaten lekker droog, bovendien hadden we de hele middag live-muziek.

 

 
Wil je de oude zeilschepen eens in actie zien? Kom dan volgende week zaterdag (19 juli) naar Veere, waar op het Veerse Meer de Van Loon Hardzeildag wordt gehouden. Je leest er meer over onder het label Veere.
 
En tot slot wil ik jullie deze ienie-mienie-visserstruitjes laten zien die ik gisteren mocht bewonderen, gemaakt door een klant. Gebreid op naalden 0.8 mm - helemaal volgens patroon van de verschillende vissersplaatsen. Ter illustratie heb ik er maar een 50grams-bolletje naast gelegd voor het perspectief. Wat knap!! 

 

 
 

0 reacties reageren


Voorbereiding

Geplaatst op: 14-07-2014 22:56:20

Heel even pauze, met een -eindelijk- warme bak koffie even bloggen. De hele dag, de hele week ben ik aan het voorbereiden voor de komende twee zaterdagen. Morgen is het een feestje op de Werf in Arnemuiden, en volgende week ga ik naar de Van Loon Hardzeildag in Veere. Op beide sta ik met een kraam vol met visserstruien, breipakketten voor truien, sokken, mutsen, Zeeuws Schortenbont en nog veel meer (zie Tikkeltje Zeeuws). Dus ben ik nu wat inspiratie-loos en ga ik even lekker reclame maken voor mezelf!
Dit neem ik allemaal mee (breipakketjes)

 
 
Schortenbontmuts in het rood:
 
of liever klassieke kleuren?
 
Zeeuwse sokken in allerlei soorten, maten en kleuren:

 

 
 
 
 En natuurlijk de truien! (en de breipakketten ook)

 

 

 
 
Nu nog even een paar schorten naaien, inpakken, en een beetje duimen dat het lekker druk wordt.
De winkel is natuurlijk gewoon open!

 

0 reacties reageren


Kliederen en klodderen

Geplaatst op: 14-07-2014 22:55:43

Soms kom ik iets tegen op bijv. Pinterest en dan móet ik dat gewoon even uitproberen! Dat gebeurde afgelopen weekend bij dit idee, en bij wat verder klikken kwam ik hier. Dát wou ik ook eens uitproberen, en Miriam was gelijk in voor een klieder- en klodderprojectje!

 


Dit is het geworden (en dat is nog eens heel moeilijk om dat goed op de foto te nemen!). De draadjesbakjes zijn inmiddels lekker hrd en dienen als schaaltjes in de winkel. En zo doe je dat:

 
Je hebt nodig:
draadjes - heel veel draadjes!
een kom zonder oren (dus geen pan)
huishoudfolie of een dunne plastic zak
Powertex, paverpol of modpodge.
(op de blogs waar ik hierboven naar linkte wordt een smurrie gemaakt - een soort behanglijm, maar ik had nog een beetje modpodge èn een beetje textielverharder staan - werkt beide prima!)

 

 
Als je al je restjes van het haken hebt bewaard kun je die gebruiken, wij knipten een heleboel stukjes van onze voorraad. Je hebt behoorlijk wat friemeltjes nodig, hoor!

 

 
Doe er een flinke scheut textielverharder bij, zorg dat de draadjes goed doordrenkt zijn met dit goedje. Het slinkt behoorlijk!

 

 
En dan begint het geklieder en geklodder. smeer de draadjes-smurrie om de pannetjes, verdeel het goed! Het is een beetje plakkerig, maar met wat geduld lukt dat best!

 

 
En dan begint het grote wachten.... da's pas moeilijk! Wij wachtten wel 4 dagen, want de lijm heeft echt veel tijd nodig om helemaal te drogen. Voorzichtig licht je het omhulsel (dat nog aan de zak plakt) van de kom, en dan voorzichtig het plastic lostrekken. Eventueel rare randjes een beetje bijknippen.

 

 

 
En dán heb je je mandjes van draadjes klaar. Zó leuk om te doen (en ook leuk met kinderen op een regenachtige dag in de vakantie).
 

 

 

 

0 reacties reageren


Amish puzzel Bal

Geplaatst op: 14-07-2014 22:55:07

Dit grappige speel-en-puzzle-balletje staat bekend als een Amish Puzzle Ball. Je zit ze vaak in stoffen versies, maar je kunt ze natuurlijk ook prima haken!

 
Deze vond ik hier, maar het patroon is niet in het Nederlands. Na wat speurwerk vond ik echter van een dergelijk balletje ook een gratis Nederlandse beschrijving, op Aurora's handwerkwereldje:
 
 
Het origineel komt van Dedri, je vindt daat het originele patroon in het Engels, met ook veel foto's ter verduidelijking.
 
Amish Puzzle Ball2 Crochet Amish Puzzle Ball Pattern
 
Overigens vind je op het blog van Dedri Look what I made ook nog hele leuke varianten op deze puzzelbal. Deze patronen zijn ook gratis, maar in het Engels.
 
 

0 reacties reageren


Knipbies - een demonstratie

Geplaatst op: 14-07-2014 22:54:30

Fair Isle breien mag weer op een grote belangstelling rekenen. Het is een beetje alsof je schildert met bolletjes wol, en ik zie op het internet de prachtigste sjaals en andere werkstukken langskomen. Misschien doe je ook wel mee met de Fair Isle Sampler van Wieke van Keulen.

Veel van deze werkstukken worden in het rond gebreid (zodat je alleen maar recht hoeft te breien). Voor een rechte lap maak je dan gebruik van een knipbies. Zo'n stukje breiwerk wat je middendoor moet knippen! Dát heb ik nog nooit gedaan (voor diegenen die in de veronderstelling zijn dat ik alles weet, kan of heb gedaan - ik moet jullie bitter teleurstellen.... !). En nu heeft Charlotte zo'n prachtige fair isle sjaal gebreid die éigenlijk nu doorgeknipt moet worden, om er een prachtige rechte sjaal van te gaan maken.

 
En omdat we denken dat vast nog meer mensen dit best eens willen zien, doen we dat in de winkel. Zet maar in je agenda: Zaterdag 26 juli om 14.00 uur gaan we de knipbies doorknippen! Iedereen van harte welkom. En natuurlijk kun je vragen stellen, mee lachen-knippen-kwebbelen. Met een pot koffie en thee en wat lekkers wordt het vast weer heel gezellig. En ik vind het altijd erg leuk als je je handwerk mee neemt :-)

 

 

 

0 reacties reageren


Poppen !

Geplaatst op: 08-07-2014 13:44:04

Al vaak heb ik geblogd over de prachtige patronen van Mary Janes Tearoom, kijk maar even terug hierhierhier en hier. En nu zag ik gisteren dat er nieuwe patronen zijn van snoezige poppen!

 
Wat een schatjes! Als je een kijkje neemt op het blog van Mary Janes Tearoom kun je de kleine details bewonderen.
 
 
 
De patronen zijn in het Engels, maar zeer uitgebreid en met veel foto's. De poppen worden "plat" gebreid - op 2 naalden, en later in elkaar gezet. Ook dit staat uitgebreid beschreven op het patroon, waar 4 variaties op de pop staan vermeld. Je kunt het patroon kopen via Ravelry of Etsy. En als je toch aan het kijken bent moet je zeker eens even kijken bij de andere patronen.......!
 

0 reacties reageren


Aloha

Geplaatst op: 08-07-2014 13:43:31

Aloha!

 
Vanmorgen moest ik even in Vlissingen zijn, en wat is het toch heerlijk om even die zeelucht op te snuiven. Het weer is "Hollands", zon-wind-en-wolken, en in de jachthaven dobberden boten rond, touwen klapperden tegen de masten, de meeuwen krijsten en Michieltje hield alles in de gaten. Wat boffen wij toch, we wonen midden in "op vakantie"! :-)

Om alvast in de eiland en zee-stemming te komen: wat te denken van dit Hawai Aloha-kussen? Met de golfjes van de zee (de temperatuur moet je er natuurlijk bijdenken).

Crochet: Aloha Wave Cushion Crochet: Aloha Wave Cushion
Dit kussen vond ik bij Sewing Daisies, waar je een engelse beschrijving vind van dit kussen. Je maakt eigenlijk eerst een rooster/raster waarop je later de golfjes haakt in de rinchting die jij wilt.
 
Door met de kleuren te spelen krijg je de look die jij wilt. Ik vond nog een andere duidelijke beschrijving van deze methode, kijk maar bij Made in K-town en hier voor deel 2.
 
En om maar in het Maritieme te blijven: A.s zaterdag is er weer open dag op onze oude Scheepswerf in Arnemuiden. Van de Website van de Werf:
 
Inmiddels een vast onderdeel van ons jaarprogramma, deze zaterdag 12 juli, waarop aan het maritieme bedrijf gerelateerde ambachten worden getoond. Zo zijn er onder andere demonstraties smeden, breeuwen, touwslaan, kuiperij en scheepsmodelbouw. En daarnaast wordt er vanzelfsprekend gezorgd voor de inwendige mens door de aanwezigheid van een palingroker, vis bakken en Zeeuwse vissoep maken. De toegang is gratis! Met muziek op de werf, heten wij u van harte welkom.
 
Dus heb je zin in een leuke middag in een historisch omgeving, hou je van oud maritiem erfgoed, of zie je zo'n lekker gebakken visje wel zitten? Dan moet je a.s. zaterdag zeker eens langs komen. Ik sta er ook met een kraam met de spullen van o.a. Tikkeltje Zeeuws en natuurlijk weer in klederdracht. Overigens is de winkel (op loopafstand) natuurlijk ook gewoon de hele dag open!
 
 


 
Je vind meer informatie op de website van de Werf, en een verslagje van deze dag vorig jaar vind je hier.
 

 
En misschien al vast voor je agenda: op 19 juli 2014 wordt de Van Loon Hardzeildag weer gehouden in Veere, meer info vind je hier
 
 

0 reacties reageren


Opkikkers

Geplaatst op: 08-07-2014 13:43:00

Oef, dit is een beetje hangen-en-wurmen-dag. De moeheid die zich de afgelopen weken heeft opgestapeld komt er een beetje uit, geloof ik. Ik kan de hele dag wel slapen. En een late voetbal-avond hakt er ook wel in, zeker als er midden in de nacht nog wat vuurpijlen in de buurt afgaan. Dus hebben we vandaag maar een beetje toegegeven aan het hangen en wurmen. Morgen doen we weer actief!

Met dit opkikker-ideetje kan ik de dag wel besluiten, ik vond het op het blog van BizzyBeeKlaske:

 
Wat een leuk idee! Op het blog van Klaske vind je het patroon. 
En minstens zo leuk zijn de varianten die Creatinie laat zien op haar blog!
Voor de échte Sesamstraatfans.
 
 
Kijk eens op beide blogs voor nog meer creatieve haak-inspiratie! 

0 reacties reageren


Variatie

Geplaatst op: 08-07-2014 13:42:36

Het leuke van het internet is dat je zo makkelijk ideeën of inspiratie kunt delen, maar ook dat je van hetzelfde patroon zoveel variatie tegen komt! Vooral Ravelry.com is voor mij dan een geweldige inspiratie.
Kies een ander garen of een andere kleur en hetzelfde patroon komt er totaal anders uit te zien! Wat te denken van deze mooie gebreide omslagdoek?

 
Deze romantische doek vond ik hier op Ravelry. Prachtig gemeleerd garen, en tot in detail afgrwerkt met bloemen, kraaltjes en tierelantijntjes..... (Miriam roept al: mam, ga je die voor me maken....!)
 
 
Het patroon dat als basis diende voor deze sjaal vind je ook op Ravelry. Maar dan in heel andere kleuren!
 
 
 
Da's andere kost! :-) En zo vind je op Ravelry nog veel meer varianten. Dit patroon is te koop in het Engels en Duits en is erg makkelijk aan te passen qua grootte aan je wensen. Nog steeds geen account op Ravelry? Dan écht een keer doen! De site is in het Engels, maar worstel je daar even doorheen en je kunt zóveel inspiratie vinden. En, goed om te weten, je krijgt géén spam-mails via Ravelry!
 
 

0 reacties reageren


Effect!

Geplaatst op: 08-07-2014 13:42:07

Poeh, ik zweet mijn bloesje helemaal uit, ik ben nog niet zo goed aan plak-warmte gewend..... of zou ik mijn eerste opvliegers hebben? :-)
Vandaag vindt in het dorp de eerste van een reeks zomermarkten plaats (elke vrijdag van 13.00 - 21.00), en daarom is de winkel tijdelijk op vrijdagavond open tot 21.00 uur. De zomermarkt wil nog niet echt bruisen, maar de vakantie is hier dan ook nog niet echt begonnen. En alle Duitse vakantiegasten zitten de komende uren aan de buis geplakt. Omdat we naast de winkel wonen is het voor ons makkelijk om extra open te zijn en ik heb werk zat! Terwijl iedereen een hapje eet, kan ik mooi nog even wat ideetjes zoeken.

Ik heb het idee dat 's zomers wat meer de voorkeur wordt gegeven aan haken, je legt haakwerk wat makkelijker naast je neer en kleine vierkantjes haken kan overal. Dus misschien kom je de komende weken wat meer haakwerkjes dan brei-werkjes tegen op dit blog. (maar dat kan zo maar weer veranderen, hoor!)

 
Dit is een leuke deken! Wat een effect met het gebruik van de kleuren op de juiste plaats! Je vindt het koop-patroon (Engels, maar zeer uitgebreid met foto's en schema) via Ravelry, je leest er ook over op het blog van Felted Button. Overigens is deze deken gehaakt met de join-as-you-go-methode: aan elkaar haken terwijl je bezig bent - dus niet achteraf aan elkaar naaien/haken.
 
 
 

0 reacties reageren


Hopscotch

Geplaatst op: 03-07-2014 23:32:57

Ben ik nog even (tenslotte is de dag nog niet helemaal voorbij).....
Vandaag druk bezig geweest met van alles en nog wat - in elk geval mijn vrije middag zeer goed besteed, want we waren bij de diploma-uitreiking van Daniël. Een prachtig moment en om het nog eens te vieren gingen we ook uit eten. Vandaar deze late blog.

Vandaag weer een prachtig ontwerp van Wieke van Keulen, kijk maar mee:

 
Prachtig a-symmetrisch en gehaakt van een effen draad en Noro Taiyo 4Ply (kleur 37). Je kunt voor de effen draad bijv. Rowan fine Tweed, maar zeker ook een sokkengaren of (vind ik een heerlijke draad om mee te werken) een streng Filigran (100 % merino). Het patroon van deze sjaal kun je kopen op de website van Wieke, maar ook via Ravelry (Ne en Eng) - en uiteraard ook bij ons in de winkel!
 
 
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor deze sjaal, zowel in kleuren als materialen. Je kunt bij ons in de winkel eindeloos combineren. Een standaard pakket hebben we ook (1 gebroken-witte streng Filigran, 2 bollen Noro Taiyo 4 Ply en het patroon = € 37,50), je kunt dit altijd bestellen.
 
 
Liever meer kleur? Kijk, dit kan ook! (Gevonden op Ravelry)
 
 

0 reacties reageren


Aan de Wand

Geplaatst op: 03-07-2014 23:32:19

Het is wel duidelijk dat ik een beetje achter loop! Ik heb nogal wat blogs die ik volg gemist en zo kan het gebeuren dat ik dit prachtige wandkleed heb "gemist". Bij deze...:

Foto
 
Zo mooi! Je vind alle details over dit wandkleed op het blog van Jellina. Wat een werk, maar dan heb je ook iets heel unieks aan de muur. En liever niet aan de muur? Dit is natuurlijk ook een prima dekentje...
 
Foto
 

0 reacties reageren


Celtic Love

Geplaatst op: 03-07-2014 23:31:54

Wow, wat was het weer in de vierde versnelling vandaag.  Ondanks een strakke planning lukte het me weer niet om alles te doen wat ik op mijn lijstje had staan. Misschien iets te veel op het lijstje...?
Terwijl nu het eten pruttelt (kunnen we weer even eten in de rust - langzamerhand heb ik het wel weer gehad met dat balletje) even bloggen, en straks nog een beetje, dan is in de loop van de avond dit blog wel weer beschreven.

 
Dit prachtig kussen heet "Celtic Love" en zit vol met kabels en keltische knopen. Een plaatje. (Vooral samen met die tuinstoel in de zon.....) Het patroon van dit kussen kun je gratis downloaden via Ravelry of via Blue Sky Dragonflies. Er zit helaas geen schema bij (wat ik zelf veel handiger vind), maar het is in het Engels uitgeschreven. Misschien iets meer puzzelen, maar het is de moeite waard!
 
 

0 reacties reageren


Kwijt

Geplaatst op: 30-06-2014 21:57:48

Zo, kleine koffie break.....
Even het nieuws met een oor luisteren, tussendoor koffie zetten en tegelijkertijd bloggen. Even multi-tasken...

Vandaag moest ik even resetten. Na de hectische week was het een puinhoop overal (in het echie en digitaal). Alles in huis riep naar mij `Zorg voor me, ruim me op, maak me schoon, orden mij, gooi me weg, was me, poets me, en vooral ook : eet me op, geef me weg of vries me in ` Want dit moest nodig verwerkt worden!

 

 

 

 
Fruit als ontbijt, lunch, heerlijke smoothies, toetjes, jam, of schoonmaken en in de vriezer. En af en toe even genieten van het wiegende gras, zingende wind en vliegtuigjes in de lucht. Maar waarom komt alles toch zo tegelijk.....?

 

 


Ook de winkel werd opgeruimd, nieuwe wolletjes besteld, en helaas heb ik gemerkt dat ik sinds zaterdag wat KWIJT ben. Wie heeft (per ongeluk) mijn noro-kolletje meegenomen in zijn tas of een pakketje zeeuwse stoffen in zijn tas gedaan en vergeten te betalen? Ik zou het héél erg waarderen als het terugkwam.....

 

0 reacties reageren


Visserijdag 2014

Geplaatst op: 28-06-2014 23:59:08

Voor wie nóg meer Arnemuiden wil zien, nóg meer klederdracht, nóg meer vis: blijven lezen!
Voor wie het genoeg is geweest: lekker overslaan, maandag meld ik me weer met mjin "gewone" handwerkideetjes.

Het was weer vroeg opstaan vanmorgen om alles rond te krijgen. Al heel vroeg hoorde ik mensen op de Markt en rond 9 uur stond de viskraam al klaar voor de eerste bezoekers:

 
Het onmisbare hulpteam stond al wéér voor ons klaar en de kraam voor de winkel werd ingericht.

 

 
De eerste gebakken visjes waren voor ons, het was zo'n beetje ons ontbijt - maar Miriam smulde er al weer van. Als ik van de week een keer "blub" tegen je zeg moet je maar niet verbaasd zijn, want van mijn leven heb ik nog nooit zóveel vis gegeten als deze week bij elkaar (en ik ben best wat gewend hoor!)

 

 
Omdat ik zelf echt helemaal geen tijd had om zelfs maar een klein rondje te lopen, heb ik Daniël gevraagd om foto's te maken, kijk maar mee wat hij allemaal tegenkwam:

 

 
Op het havenhoofd was een Panna-voetbaltoernooi georganiseerd : "de Visserijcup". En natuurlijk was er ook op het water/kanaal weer van alles te beleven.

 

 
Het was al vroeg druk, en de straten vulden zich met mensen uit alle windstreken. Wat leuk om zoveel mensen weer te ontmoeten - en wat kwamen jullie weer van vér (en dichtbij natuurlijk ook). De auto's stonden tot ver buiten het dorp!

 

 
We genoten van prachtig weer, de hele dag droog, een waterig zonnetje - heerlijk om ergens wat te eten of drinken of te wachten op een stukje vers gerookte paling.

 

 
Natuurlijk werd er allerlei koopwaar aangeboden, van exotisch tot oer-Hollands.

 

 
En de visserijdagzou natuurlijk niets zijn zonder een bakje vers gepelde garnalen. Verser kan het niet!

 

 
Daniël nam zijn taak zeer serieus en dook zelfs het museum in om foto's te maken!

 

 
Erg leuk om het museum door de ogen van een 16 jarige te zien, want de eerste foto was die van het opgegraven kanon! En nog meer wapentuig, uniformen en alles wat jongens-van-die-leeftijd wel interessant vinden. Bij deze! :-)

 

 
Deze foto nam hij vast speciaal voor mij :-) 

 

 

 

 
Ook op de Werf was het een drukte van belang, de hoogaars voer heel wat keren op en neer het kanaal.

 

 
En natuurlijk kon je de hele dag genieten van de paarden en hun ruiters bij het ringrijden.

 

 
De hele dag ben ik bezig geweest in de winkel, nieuwe mensen ontmoet, nog een gesprekje voor de radio, oude bekenden gezien. Geen tijd om te eten, laat staan om iets van de Visserijdag mee te maken. Aan het eind van de dag konden we tevreden de boel weer opruimen, de winkel is nog een dikke chaos - maar dat komt maandag wel weer!

 En vanvanond keek ik nog even uit mijn raampje en zag de tuin helemaal in bloei, daar ga ik morgen nog eens extra van genieten. Het was een heerlijke dag - heel erg bedankt iedereen, voor zijn/haar bijdrage. Morgen sla ik een dagje bloggen over! Maandag buig ik me ook weer over alle mails. Fijne zondag!

 
 

0 reacties reageren

ZeelandNet draagt geen verantwoording voor de inhoud van dit weblog.