Blij dat ik brei

Bezoekers: 1105148

Welkom op deze blog vol met breien en haken. Zelf vind ik breien een heerlijke bezigheid en ik kom zoveel leuke dingen tegen die ik graag wil delen! Reageren of tips? Mail naar jaffari@zeelandnet.nl of via dit blog.

 
Even voorstellen

Geplaatst op: 28-01-2015 11:14:19

Even voorstellen

 

Hallo breisters en haaksters!

Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn hobby is breien en haken. Voor ons handwerkwinkeltje in Arnemuiden kom ik zoveel ideeen patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Soms blog ik ook nog een beetje over Arnemuiden.

Ons winkeltje

Heb je tips of een foto van een werkstuk dat je hebt gemaakt? Je kunt het mailen naar jaffari@zeelandnet.nl . Het zou fijn zijn als je er een patroontje bij hebt of een linkje op internet zodat iedereen zelf aan de slag kan gaan. Heb je vragen of mis je nog iets? Mail gerust!

Wil je een snel antwoord terug, reageer dan niet via dit blog (maar mail rechtstreeks), want ik lees niet elke dag alle items terug...

Dit zelfde blog kun je ook hier terugvinden: http://www.blij-dat-ik-brei.blogspot.nl/ (soms is reageren daar makkelijker, en oude items zijn er beter terug te vinden!!

Veel plezier op dit blog!

 

26 reacties reageren


Aurinko

Geplaatst op: 28-01-2015 11:13:49

O, wat is Ravelry toch een "gevaarlijke" website. Té veel moois kom je daar tegen, inspiratie vanuit de hele (brei- en haak-)wereld komt daar tesamen. Met meer dan 1000 favorieten is mijn wensenlijstje daar al veel te lang...
Ik realiseer me best dat het Engels op deze site een grote hobbel is voor sommige lezers. Maar misschien moet je er tóch een een account aanmaken - al was het maar om de verschillende projecten en kleuren te bewonderen. En het gaat maar om een paar termen die je moet vertalen, probeer het eens!

Foto's : Bonifaktur op RavelryZo kwam ik deze prachtige omslagdoek tegen gemaakt door Bonifaktur , Het patroon heet Aurinko van Nicola Susen en is te koop via Ravelry in het Engels en Duits. Het patroon is aan te passen aan elk soort garen van verschillende metrages. En je kunt ook nog kiezen of je een ribbelsteek het mooist vindt, of glad in tricotsteek. Deze is gemaakt in Unicat, kleur Strand-kiezel.
 
Hier hetzelfde ontwerp in Jeansblauw:
 
 
Vooral de golvende rand vindt ik prachtig!
 
Vandaag arriveerde weer een nieuw doosje Unicat. ik heb een aantal mensen beloofd een foto te plaatsen van wat nu op voorraad is. Vanaf eind volgende week komen ook de eerste nieuwe lentekleurtjes weer binnendruppelen.
 

 

 
 

0 reacties reageren


Voorpret!

Geplaatst op: 28-01-2015 11:13:11

Al weken zitten we ons te verkneukelen van plezier. We tellen af, we bedenken wat we willen zien, bekijken websites van standhouders .... over enkele weken is er weer Handwerkbeurs!

 
Dat wordt op zaterdag 14 februari weer heel vroeg uit de veren, want de treinreis duurt zo'n 3½ uur (als er niets tegenzit). Daar zien we helemaal niet tegenop, want we kleppen en handwerken, hebben lol! Voor wie er nog nooit is geweest: nog nooit zag je zoveel handwerk bij elkaar. Stands vol met de mooiste garens, nieuwe en oude technieken, quiltstoffen, wol, fournituren, borduurspullen en nog veel, veel meer.
 
De beursvloer wordt overspoeld met duizenden vrouwen (en een enkele man) die dezelfde interesses hebben. Je moet dan ook wel een beetje tegen drukte kunnen! :-)
Er zijn demonstraties, een tentoonstelling van mangeldoeken, heel veel grote en kleine workshops. Zelf schuif ik aan bij Anke Grevers, voor het maken van een kralentasje, maar je kunt ook terecht voor Fair Isle bij Wieke van Keulen, tapestry haken, mochilla haken, breien, en nog veel meer technieken. Bij de meeste worshops moet je van te voren aanmelden, kijk hier voor alle workshops.
 
 
Er wordt me wel eens gevraagd of ik ook een stand wil op de beurs - ik heb er zeker over nagedacht - maar het is logistiek voor mij nog even onuitvoerbaar. Zwolle - Arnemuiden rij ik niet even aan, een week van huis en haard is een behoorlijk geregel en ik heb geen idee wat het me oplevert. Dus.... ga ik heerlijk als bezoeker! We hebben nog 2½ week voorpret! Je kunt alles over de handwerkbeurs vinden op de website.
 
  
 
 
 
Eeh, dit uitstapje gaat er ook voor zorgen dat de winkel op zaterdag 14 februari een dag gesloten is!
 

0 reacties reageren


Bijzonder!

Geplaatst op: 28-01-2015 11:12:44

Wil je eens een bijzondere steek uitproberen en schrik je niet gelijk terug als het iets verder gaat dan een stokje en een vaste? Dan moet je dit misschien eens proberen:

Deze bijzondere Zigzag is helemaal uitgeschreven door Susan Carlson van Felted Button. Dus niet voor beginners, maar de beschrijving is zeer uitgebreid en vergezeld van veel foto's.
Het patroon is in het Engels, en komt oorspronkelijk van My Picot
 
Brighton Blanket -- free crochet pattern by Susan Carlson of Felted Button
 
Maak er een fijne deken van, een tafelloper, sjaal of omslagdoek. Je kunt het materiaal kiezen wat je aanspreekt en lekker spelen met kleur!
 

0 reacties reageren


Voor je lief...

Geplaatst op: 28-01-2015 11:12:18

Even bijkomen hoor! Het was nl. deken-dag vandaag..... de hele dag stond - ongepland - in het teken van de deken, velen kwamen de twee exemplaren in de winkel bewonderen, zochten kleurtjes bij elkaar van de 6-draads sokkenwol of kozen voor acryl of Stone Washed. Prachtige combi's werden gemaakt en ik ben zooo benieuwd naar al die resultaten straks.

Op de Facebook-groep komen de eerste foto's al voorbij en worden ideeën gedeeld! We willen nog een keer een mee-brei-meet-en-greet ofzo organiseren, daarover lees je beslist een keer op dit blog!

(Foto: Rosita Mesu)
 
Ondertussen blijven de aanmeldingen binnenstromen. Het kost écht even tijd om die allemaal te verwerken, dus voor de aansluiters: heel even geduld! Na de bevestiging van je bestelling krijg je snel een mail met de betalingsgegevens en binnen enkele dagen het patroon.
 
Heb je helemaal niks met die deken (of ben je al klaar met de 5 blokken)? Dan is er gelukkig nog genoeg ander leuks om mee bezig te zijn. Deze is leuk voor Valentijnsdag voor je lief...
 
 
Je vind de gratis beschrijving bij Haak maar Raak (NL en ENG). Haak maar Raak is een heel leuk blog om te volgen als je van haken houdt, met duidelijke Nederlandse en Engelse beschrijvingen.
 
En ik? ik ga de keuken in - taarten bakken voor Daan die vandaag 17 wordt. De tijd vliegt.........
 
 

0 reacties reageren


Tweed en andere kleurtjes

Geplaatst op: 23-01-2015 22:51:29

Ben je vandaag in de winkel geweest? Dan ben je vast gestruikeld over alle dozen die ik maar niet weggewerkt kreeg. Had ik eindelijk een doos leeg, dan stond er wel weer een nieuwe koerier met zijn handen vol. Hoewel het wat chaotisch is (ach ,jullie zijn wel wat gewend...), is het ook heerlijk om al die wolletjes door mijn handen te laten gaan!

Er komen steeds meer kleurtjes binnen van de 6-draads sokkenwol (behalve de ecru, die laat nog enkele dagen op zich wachten), waaronder deze kleurtjes.

 

Hoewel er voor de meebrei-deken veel voor de traditionele kleuren wordt gekozen zoals blauwtinten, grijs en rood (prachtige nautische kleuren voor een Zeeland-deken), kun je natuurlijk ook los gaan met kleurtjes en met tweed-draadjes....

Als deze kleuren er vroeger waren geweest, hadden de mannen ze vast gewild - en hadden we er nog niets van geweten door de zwart-wit-foto's....:-)

 
Anja breide de deken nogmaals helemaal in het ecru én ook aan één stuk. Daar hebben we een aantal vragen over gekregen. Je kunt de aanwijzingen hiervoor terugvinden op het Zeeuwse Visserstruien-blog, onder het tabblad Zeeuwse Meebrei Deken. Alle tips, aanwijzingen, opmerkingen kun je daar vinden. Heb je specifieke vragen over het patroon - dan kun je het beste een directe mail sturen naar Anja en Stefanie. 
 
Wil je je breisels delen met andere mee-breisters? Er is een besloten Faceboek-groep aangemaakt. Johanna wil die voor ons beheren. 
 
 

De deken die nu in de winkel ligt heeft een prachtige afwerking met een Zeeuws randje van Schortenbont. Daarover blog ik later zeker nog! Nu even genieten....

 
Maar ja, met mijmeren en dekens aaien komen mijn dozen niet leeg en de kasten niet vol. Nou, die kasten lágen al vol dus het is nogal schuiven met garens en woekeren met de ruimte. 10 nieuwe kleuren Catania moeten er ook nog bij...

 

 
De 6-draads wol die ik hierboven liet zien wordt gepresenteerd als sokkenwol. Deze benaming doet dit garen echt tekort! Natuurlijk kun je er heerlijk warme sokken van breien, maar zéker ook wanten, mutsen (ja, daar is 'tie weer:), sjaals en práchtige truien en vesten! Samenstelling 75% wol/25% polyamide. Breien op nld. 3½ mm.
 
 
 

 

 
 
Van al deze prachtige visserstruien kun je het pakket kopen via Tikkeltje Zeeuws.
 
 

1 reactie reageren


Kleurrijk

Geplaatst op: 22-01-2015 21:16:10

Het is niet makkelijk om leuke gehaakte patronen van kinderkleding te vinden (gat in de markt!!) Maar dit vestje blijft een van mijn favorieten! Je kunt het nl. heel makkelijk aanpassen aan je garen, de maat van het kindje en je smaak....

 
 
Dit gratis Nederlandse patroon is van Annelies (Vicarno).  Hier gemaakt in dikke katoen met veel kleurtjes, maar door met meer lossen te beginnen kun je ook dunner garen gebruiken. Ook de mouwen zijn eenvoudig te verlengen. Een patroontje om te onthouden! :-)
 
 

0 reacties reageren


Restjes!

Geplaatst op: 21-01-2015 17:56:45

Doe jij ook mee aan een van de meebrei en/of haakprojecten? Dan is de kans best groot dat je straks een berg restjes overhoudt. Geen nood - er zijn zóveel restjesprojectjes :-)

Deze zag ik pas voorbij vliegen op het net:

Guêtres en laine au crochet - ocre marron multicolore
 
Geweldig project voor de restjes-bak! Ik vond ze op de website A Little Market, waar ze te koop zijn.
Voor dat bedrag kun je best een restjes-bak maken en nieuwe bolletjes kopen :-)
 
 
Je moet beslist eens doorklikken hier, wat een leuke ideeën!
 
Mitaines crochet en laine - marron noisette et multicolore
 
Dus géén patroon, wel veel inspiratie!
 
 
Nog meer ideeën met restjes op dit blog? hier vind je alles op een rij!
 
 

0 reacties reageren


Filigran

Geplaatst op: 21-01-2015 17:56:11

Vorige week wou ik al bloggen over de nieuwe kleurtje Filigran die ik binnenkreeg. ik bestelde ze van een ieniemienie website-fotootje. Whaaah! Wat een verrassing toen het binnenkwam, héél andere kleuren dan ik dacht (namelijk véél mooier!!):

 
Met het risico dat ook deze kleuren niet helemaal overkomen zoals ze zijn......
Deze multi-kleuren verlopen niet geleidelijk, maar in onregelmatige brede strepen. Bedenk bij multikleurtjes altijd goed of het kleurverloop past bij wat je wilt maken, Ravelry kan je daarbij ook helpen, want je kan daar ook op garensoort zoeken!
 
Deze Pimpeliese geeft het kleurverloop goed weer (let op- deze kleur bestaat niet meer!)
 
Foto: Ravelry Eve62
Een Nederlandse vertaling van de Pimpeliese vind je hier, ik blogde al vaker over dit patroon.
 
Het mooie van de nieuwe kleuren is dat sommigen matchen met elkaar - prachtig in een Southbay-sjaal met een rand in de andere kleur!

 

 

 
Deze onderste twee horen niet bij elkaar.
Over de blauwe kleur blogde ik al eens hier, over de sjaal van Joke

 

 
Filigran is een 100% merino draad, met 600 meter op 100-gramsstrengen. (Eerst een bolletje winden!) Prikt absoluut niet, is heel zacht en door zijn lange looplengte heel geschikt om mee te breien én te haken. Voor een omslagdoek of een lange/brede sjaal heb je 2 strengen nodig. (€ 15,25 per streng/100 gram). Haken en breien kan vanaf 2½ - 4½ mm, afhankelijk van je hand van haken/breien en wat je mooi vindt.
 
Dit garen is ook heel geschikt om het Kanten sjaaltje van Sascha te breien, je hebt dan aan 1 streng genoeg.

 

 

0 reacties reageren


Gezelligste Winkel !

Geplaatst op: 19-01-2015 19:32:44

Hieperdepiep! De gezelligste winkel van de Gemeente Middelburg blijkt inderdaad in Arnemuiden te staan :-)
Hoe leuk is dat! Dankzij jullie massale steun ben ik (nogal overtuigend, denk ik ) winnaar geworden van deze competitie, je vindt de uitslag hier. Voorlopig weet ik nog niet zo goed wat ik er mee moet, maar als je jezelf niet kietelt, lach je nooit.....

(Foto Louis Drent)
 
Ergens in februari start de nationale ronde, tegen die tijd ga ik wel weer een beroep doen op jullie steun! Tot die tijd zit de eigenaresse van deze gezelligste winkel tot over haar oren in de na-bestellingen van de Zeeuwse Deken. Lieve na-bestellers: het komt eraan. Er zitten nog best wat administratieve handelingen aan zo'n mee-brei-patroon, en het gewone werk gaat ook door.
De patronen gaan zo spoedig mogelijk op de mail. 
 
 
 
 

0 reacties reageren


Warme Oren

Geplaatst op: 19-01-2015 19:32:10

Brrr.... het is écht koud. Het is een beetje "niks" - wel koud, wel regen, geen sneeuw, wel bibbers, koude handen en koude oren. Tijd voor een warme muts! Ik denk dat Miriam morgen haar favoriete muts opzet naar school:

Haar rode schortenbont-muts!
 
Lekker warm, met een dubbele omslag zodat-ie ook bij een stevig windje blijft zitten. Gemaakt van merino is het een muts zonder kriebels, goed te wassen in de wasmachine. En een feestje om te maken :-) Wil je een fair isle project dat niet te groot is, dan is dit een mooi exemplaar.
 
 
We verkopen van deze muts complete pakketjes via Tikkeltje Zeeuws, kies voor Bontmuts Arnemuiden en geef in bij de opmerkingen aan welke kleur je wilt. Want dit kan natuurlijk ook:
 
(hier getoond zonder dubbel boord)
 
 
Het patroontje is niet los te koop.
 

0 reacties reageren


Knuffelmuis

Geplaatst op: 17-01-2015 23:17:22

Deze leuke knuffelmuis is de nieuwste lappenpop uit de serie van Sascha. Wat een lieverd!

Weer gemaakt met Stone Washed katoen, maar uiteraard kun je er ook iets anders voor nemen.
 
Voor deze muis heb je 3 bolletjes nodig. Het Nederlandse patroon kun je kopen via Ravelry of Etsy.
En natuurlijk zijn de pakketjes (katoen plus patroon) bij ons te koop in de winkel (of mail om te bestellen). Op onze toonbank ligt tijdelijk het broertje van deze muis (in het grijs). 
 
En verder ga ik nu even bijkomen van een heerlijke maar drukke week! De overvolle workshop Entrelac-breien was vanmiddag erg gezellig, 16 dames leerden de kneepjes van deze leuke brei-techniek.
 
 
We hebben nog heel veel plannen voor workshops, handwerkmiddagen en nog veel meer, dus hou dit blog maar in de gaten (de workshops zijn altijd vol voor ik het weet!).
 
En vanmiddag bracht Anja de Zeeuwse Deken, helemaal opnieuw gebreid, uitgebreid getest, en dit prachtige exemplaar ligt nu bij de oorspronkelijke eerste bonte versie. Als je nog niet besloten hebt om mee te doen, dan moet je beslist eens komen kijken.......
 
 
Foto: Martin van Dijk
 
Binnenkort laat ik jullie nog meer foto's zien van dit prachtige exemplaar!
 
 

0 reacties reageren


Zeeuwse Meebrei-Deken

Geplaatst op: 15-01-2015 18:16:32

Jaaa! Het is begonnen!

Vandaag ontvingen alle deelnemers van de Zeeuwse Meebrei Deken het eerste patroon. Ik denk dat sommigen al met de breipennen in de aanslag klaarzaten, want we kregen direct al een heleboel reacties terug :-)

 
Hoe bijzonder is het om met zo'n 700 anderen te breien aan een deken? Met patronen waar vrouwen meer dan 100 jaar geleden ook voor hebben gekozen, onlosmakelijk verbonden aan een visserij-gemeenschap uit Zeeland? En met deelnemers uit alle hoeken van de aarde, want de deken wordt gebreid in Nederland en België, maar ook in Canada, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden, en wie weet waar nog meer...
Zouden al die verre deelnemers oma's in Zeeland hebben gehad met krulletjes of spiegeltjes in hun gesteven mutsje en ruisende rokken van Schortenbont?

 

 
Wat een Feestje!
 
Foto: HVA
 
Vanaf nu ontvangen alle deelnemers vanaf de 15e van de maand telkens weer 5 patronen, zodat je rond half mei alle patronen hebt om de deken af te maken.
 
 

 

Zouden die vrouwen een beetje trots (hrôôs) op ons zijn geweest?  Vast!

 

 
Wil je nog meedoen? Dat kan natuurlijk nog steeds! Voor het patroon van de deken of om een standaard pakket te bestellen klik je door naar Tikkeltje Zeeuws. Op het blog van de Zeeuwse Visserstruien wordt je op de hoogte gehouden van al het wel en wee - ook natuurlijk van het boek dat nog gaat komen!
 
Wil je kleurtjes uitzoeken voor de deken en ter plekke wat combineren, bolletjes voelen en uitleg krijgen? Kom dan naar de winkel - er zijn weer nieuwe kleurtjes binnengekomen waaronder een paar hele mooie tweed-draadjes!

 

 
 

0 reacties reageren


Naaimachine

Geplaatst op: 15-01-2015 18:15:51

Toen we de winkel begonnen (ruim 16 jaar geleden) startten we vooral als naai-atelier. Aan de voorkant verkochten we stoffen en fournituren (met een hele kleine wolkast voor "erbij"), maar de hele achterkant was en ís nog steeds naaiatelier.
Al heel jong mocht ik van mijn moeder op haar oude Singer naaien, en ook Ali is zo'n beetje achter de naaimachine opgegroeid. Dus dit ideetje vind ik erg leuk!

 
Marjan haakte deze en ik mocht ze fotograferen.
Hieronder ligt een klosje naaigaren, om de verhoudig wat beter weer te geven..

 

 
De kleine details met het lapje en de knoopjes maken het helemaal af!

 

 
Je kunt het gratis Nederlandse patroon terugvinden op het blog van Elfi-Jo.
 
Wij gaan gewoon verder op onze machientjes die tegenwoordig iets groter zijn uitgevallen :-)
 
 
 
 

0 reacties reageren


Muziek!

Geplaatst op: 15-01-2015 18:15:20

Voor de écht muziekfans maak je natuurlijk deze muts!

 
Ingris maakte deze muts voor haar vriendig en tipte mij voor dit leuke patroon! Wat een plaatje :-)
Je kunt het patroon kopen op Craftsy (engels). 
 
 
En om dan helemaal in stijl te blijven brei je er deze polsmofjes bij!
 
 
Dit patroon is verkrijgbaar op Ravelry en is gratis. Weliswaar niet in het Nederlands maar met hele duidelijke breischema's. 
 
 

0 reacties reageren


Kapot

Geplaatst op: 15-01-2015 18:14:51

Als je vroeger een gat in je broek was gevallen, kwam er zo'n gekleurde knie-lap op. In oranje of groen, zoals het hoorde in de seventies. Er waren ook appeltjes-knielappen :-)

 
Die tijd zijn we al lang voorbij. Tegenwoordig kopen we een jeans die goed vóór-gesleten is. Hoe dunner de broek, hoe meer rafels - des te duurder is-tie. De meeste gaten zijn wel wat gecamoufleerd met een dun lapje aan de achterkant dat uiteraard na de eerste wasbeurt lekker loslaat.
Maar nu het winter is, is zo'n gat op kniehoogte best frisjes en nu vond ik op internet dit idee (of zoon of dochter dit ook leuk vindt valt te bezien, maar het is uit te proberen!)
 
 
Gevonden op dit blog, waar je nog meer foto's vind van gerepareerde jeans.
 
En mocht er op een gegeven moment écht geen redden meer aan zijn: dan kun je 'm altijd nog in flarden knippen en een stevige deurmat van maken, Hier gevonden.
 


En dit ga ik zéker nog eens maken, geen haken en breien maar zo mooi!Met een Nederlandse beschrijving te vinden op het blog van Mirjam
 
 

0 reacties reageren


Dromen

Geplaatst op: 12-01-2015 14:25:02

Wat een heerlijk weekend was het. Gewoon, niets bijzonders hoor - even bijkomen met elkaar. En dan kunnen we er vandaag weer tegen! Vandaag was ik bezig om weer wat pakketten samen te stellen voor de Retro Sampler van Wieke. Met al die kleurtjes Rowan Fine Tweed in mijn handen gaat mijn fantasie een beetje op de loop. Graag zou ik meedoen met de sampler, maar ik moet nog zoveel andere dingen doen. Maar verliefd ben ik nog steeds op dit mooie garen met zijn kleine tweedspikkeltjes. En toen ik toch nog maar wat surfde op het internet zag ik deze trui weer:

 
Het is de Trui Katja (ontworpen door Kaffe Fasset, die natuurlijk wel raad weet met al die mooie kleurtjes). Je leest er meer over op Ravelry. Zucht.....!
Het patroon kun je vinden in het magazine Rowan 56 (nog op voorraad in de winkel). Er zitten maar liefst 36 bollen in, maar als ik nog eens een trui brei dan wordt het deze. Zo'n trui waar je in woont, en die heel je leven meegaat....  Dromen mag, toch?
 
 
Of toch deze?? Die liet ik vorig jaar al eens zien Soumak Wrap.
 
 
Het patroon kun je gratis hier vinden.
Dit is wel een idee om met je restjes van de sampler te doen, maar er dan bijv. een kol van!
 
 
En de prachtige muts van Kate Davies is helemaal geschikt voor je restjes!
 
 

0 reacties reageren


Corner tot corner

Geplaatst op: 12-01-2015 14:24:26

Het leuke van het organiseren van Handwerkmiddagen is dat creatievelingen elkaar ontmoeten, herkennen en allerlei creatiefs uitwisselen. En dan is het extra leuk als dat óók gebeurt op een door-de-weekse-vrijdag in januari en zo had ik gisteren onverwacht Nelleke én Jellina samen in de winkel. De creatieve ideeën vlogen over en weer. Van beiden mocht ik de laatste dingen zien (volg hun blogs!) en hier was ik helemaal verliefd op! (Ik moest natuurlijk wel even wachten tot er door Jellina over geblogd werd). Hier komt-ie ( de werkelijke kleuren zijn iets minder fel)

 
Deze lange sjaal haakte ze van een bol Unicat Fruit (900m) en ze gebruikte de zgn. Corner to Corner-steek. Op het blog van Jellina vind je nog meer foto's. De sjaal is 19 x 190 centimeter en in het echt nog 100 keer mooier.
 

 

 
Op deze foto zie je beter dat je diagonaal haakt. Het kleurverloop is dan nog subtieler.
 
Voor jullie massaal op deze kleur Unicat gaan reageren: op dit moment heb ik 'm nog niet - over ca 3-4 weken weer, maar reserveren mag natuurlijk altijd. En binnenkort komen er nog weer andere kleurtjes binnen
Overigens is deze sjaal bij Jellina kant en klaar te koop.
 
Een heel duidelijk filmpje mét uitleg over deze steek vind je hier. En deze steek is voor alles geschikt: zoals dit babydekentje van Felted Button
 
Spring into Summer Blanket--FREE Crochet Pattern
 
Of een sjaal van wollen verloopgaren, dat kleurt vanzelf - maar in effen of strepen die je zelf kiest zijn natuurlijk ook prachtig!
 
 
En ik begon de blogpost met het noemen van de Handwerkmiddagen - zet al vast maar in je agenda: de volgende is op 14 maart!
 
 

0 reacties reageren


Wind en Regen

Geplaatst op: 09-01-2015 23:15:49

Gisteren kwamen de kinderen tot op hun hemden nat van de regen thuis en vandaag buldert de wind rond het huis, het giert om de kerktoren, alles klappert en er vliegt van alles door de tuin. Meestal vind ik dat best gezellig, maar nu gaat het wel heel erg tekeer! Eerder Herfst dan Winter, maar je weet het in Nederland toch nooit met het weer.

Dus maar iets liefs opgezocht dat met het weer heeft te maken (want als ik over het Wereld-gebeuren zou moeten bloggen dan weet ik niet uit mijn woorden te komen). Soms lijkt het handwerken te onbenullig om over te schrijven, maar ik hoop maar dat de kleine dingen het leven draaglijker maken en dat een vriendelijk woord het verschil kan zijn.

 
Ans maakte voor haar kleinzoon deze schattige mobile. Na regen komt zonneschijn, met de regenboog als teken van hoop!
Gemaakt van Catania, maar van acryl kan natuurlijk ook. Je kunt het patroon gratis vinden op Ravelry (Engels) of hier in het Nederlands.
 
 

0 reacties reageren


Kanten Sjaal

Geplaatst op: 08-01-2015 23:32:11

Wil je eens een mooi kanten sjaaltje maken? Dan is dit een prachtig patroon!

 
Het leuke van deze kanten sjaal is dat het gecombineerd is met een gevlochten kabel. Het patroon is van Sascha en je kunt het patroon uiteraard helemaal aan je wensen aanpassen. Kies voor een kanten sjaal altijd voor een vrij grote naald ten opzichte van het garen (nld 5 voor garen dat je normaal op 3-3½ zou breien). Na het opspannen komt het gaatjes patroon dan prachtig uit!
 
 
Voor deze sjaal (130 x 25) is ca. 310 meter gebruikt, dit is niet zo'n lange sjaal. Je kunt 'm met 1 of 2 extra bolletjes lekker groot (of breder) maken.
Geschikt zijn o.a. merino, sokkengaren, filigran, stone washed of Miami/Softfun. De mogelijkheden zijn eindeloos!
 
 
Het Nederlandse patroon is verkrijgbaar via Ravelry of Etsy, of bij ons in de winkel bij aankoop van garen.
 
 
Vandaag waren wij lekker bezig met het maken van de pakketten voor de Zeeuwse deken, van het een kwam het ander, en zo stond opeens het hele atelier op zijn kop!
 
 
Gelukkig kwam op dat moment Ilse binnen die weer orde bracht in de chaos!
(want er kwamen weer zulke leuke wolletjes binnen die een plekje nodig hebben)
Wat heb ik toch een geweldige mensen om me heen :-)

 

 
 
En toen las ik ook nog het leuke, lieve verslag van Moois van M(i)e na haar bezoekje aan onze winkel. *BLOOS* !
 
 

0 reacties reageren


Tot over mijn oren

Geplaatst op: 08-01-2015 08:53:58

Tot over mijn oren !
Verliefd, denk je? - ja dat ook nog steeds, hoor :-)

Maar vooral tot over mijn oren in het werk - ik weet even niet waar ik beginnen moet ...
Ik begin maar even met bloggen, dat helpt. Dan ordent de minder creatieve helft van mijn brein het werk terwijl ik even schrijf. Dan kan ik straks als een speer aan de slag.
Want weet je wat het is met alle meebrei- en haak-projecten? Iedereen wil hetzelfde bestellen, en met de Feestdagen er tussen is er soms even wat op en wordt er iets minder snel geleverd. Maar nu druppelt (= stortregent) er heel, heel veel binnen.

Wie nog op wat bolletjes wacht voor de Retro Sampler van Wieke: morgen of vrijdag zijn echt alle kleuren weer op voorraad, worden de ontbrekende bolletjes nagezonden en kun je natuurlijk weer complete pakketten bestellen voor deze prachtige sjaal! Geweldig mooi materiaal, deze Rowan Fine Tweed.

 
Voor wie de breinaalden al in de aanslag heeft voor de Zeeuwse Deken die volgende week begint: Vandaag kwam een mega-mega-doos wol binnen - deel 1 - en morgen komt de rest. Alle bestelde pakketten gaan dus op de post voor de Zeeuwse KAL van start gaat. 
 
 

Weet je dat al meer dan 600 (!!!) mensen zich hebben aangemeld voor het patroon om mee te breien? Ongelooflijk, he? (Heb je wel het patroon besteld maar nog niet betaald - doe dat dan alsnog, dan kun je volgende week meebreien) Nog steeds kun je aanhaken (eeh, aanbreien dan), je kunt het patroon hier bestellen. Liever een heel pakket voor de deken bestellen (dan is het patroon gratis), klik dan hier voor alle mogelijkheden. In de winkel is er natuurlijk nóg veel meer keuze.

Doe je mee aan de CAL 2015? Morgen én begin volgende week komt er weer heel veel katoen en acryl binnen (o - waar láát ik het...)

En toen kwam er ook nog een doosje unicat binnen ! Het blijft een feestje om deze dozen uit te pakken, dit zat er nu bij (en over 2 weken weer nieuwe voorraad):

 
eh, zelfde kleuren uit een andere hoek :-)

 

 
Deze week stuurde Sharon me deze foto's van prachtige omslagdoeken:
 
 
Kleur : Seemannsgarn (ik noem het maar Visserslatijn)
Gratis patroon van Drops
 
En de bekende South Bay Shawl in de kleur Fruit. 

 

 
Waar ga ik nou beginnen met opruimen/versturen?
 

0 reacties reageren


Warme Kol

Geplaatst op: 08-01-2015 08:53:27

Op de valreep kan ik nog net even bloggen, eerder kon ik geen momentje vinden! Wat was het koud en guur vandaag. Voor mij mag het nog wel iets kouder, zonnetje erbij, schaatsen uit het vet - dat breekt de lange winterperiode een beetje. Maar voorlopig zit het er niet in, hoewel we best wel wat bescherming kunnen gebruiken tegen de kou.

 

 

 
Dit is een heerlijk warme kol!

 

 
Het lijkt gebreid maar is écht gehaakt! Het is de Blue Notes Kol van Vicarno.Een heerlijk warm exemplaar! Ans haakte deze kol met een dubbele draad Invicta Colour (400 gram) met haaknaald 5,5 mm. Maar je kunt uiteraard ook ander garen nemen, Het patroon is eenvoudig aan te passen aan ander garen of je wensen.
 
 
Je kunt het patroon kopen via de website Vicarno.com (engels of Nederlands, patroon is helemaal uitgeschreven). Je kunt natuurlijk ook kleuren combineren!
 
DSC_0318
 
Of verloopgaren in combinatie met effen (invicta) sokkenwol.
(haha, duidelijk ander weer, toen!!)
 
DSC_0299
 
Uiteraard is dit patroon van Annelies ook weer in onze winkel te koop in combinatie met garen.
 
Voor de liefhebbers kun je ook nog deze leuke vingerloze wanten erbij haken, helemaal in stijl!
 
blue notes mittens
 
Ook dit patroon is bij ons te koop!
 
(zo, en nu de koffer in...)
 
 
 
 

0 reacties reageren


Ringen

Geplaatst op: 08-01-2015 08:52:56

Deze sjaal is een idee van Marjo die vorig jaar een bezoek bracht aan onze winkel. Wat een gaaf idee is dit!

 

 
De ketting/sjaal bestaat uit gebreide ringen. Zet een aantal steken op met sokkennaaldjes zonder knop (je mag zelf weten hoeveel, de hoeveelheid bepaalt de doorsnee van je ring) en brei in het rond afwisselend een paar toeren recht, averecht en weer recht. Kant dan losjes weer af. Het breiwerk gaat krullen en dat moet ook :-) Je kunt ook hele kort rondbreinaaldjes gebruiken van 20 cm.

 

 
De volgende ring zet je op dóór de eerste ring heen , achteraf kan dit niet meer! 
(zie de onderste foto!)

 

 
Je kunt afwisselen met 1, 2 of meer ringen naast elkaar .

 

 

 
Hier is gebruid met Invicta Colour 958, de kleuren zitten vanzelf of de bol - geen gedoe met verschillende draadjes, de verschillende kleuren komen vanzelf.

 

 

 
Je kunt dit idee natuurlijk uitvoeren met elk garen dat je hebt, pas je naalddikte aan en het aantal steken en je maakt zo je unieke ringen-sjaal.
 
Je maakt je sjaal of kol zo lang als je maar wilt. Dank je wel Marjo, voor je leuke idee en de foto's!

0 reacties reageren


Schoenen

Geplaatst op: 04-01-2015 21:03:29

Ben je helemaal fan van haken, breien, garens en wolletjes? Ben je een echte yarnoholic? En mag iedereen dat weten? Dan is dit misschien iets voor jou!

Foto en idee van Glamour 4 You
 
Je vind een uitgebreide beschrijving op het blog Glamour 4 You. Gebruik een hele sterke lijm en spuit ze evt. in met een waterafstotende textielspray als je de schoenen echt buiten wil gaan gebruiken. Maar ik zou ze ook best willen voor in de etalage!
 
 

0 reacties reageren


Entrelac

Geplaatst op: 03-01-2015 16:41:06

Het is half vier in de middag en verschrikkelijk donker buiten. De regen valt met bakken uit de hemel. Hoewel het vandaag heel erg druk was in de winkel, zie ik sinds een half uurtje echt niemand meer - niemand durft meer naar buiten! Lekker op de bank met een mok chocolademelk en je brei- of haakwerkje....

 
We gaan dit jaar zeker weer een heleboel workshops geven, we beginnen over 2 weken al met een workshop Entrelac breien. Heb je deze techniek al eens bewonderd en wil je deze onder de knie krijgen? Op zaterdag 17 januari geeft Ans een workshop in deze veelzijdige techniek die lijkt op vlechtwerk.
 
Details:
Datum - zaterdag 17 januari 2015
Tijd - 13.30 - ca. 15.30 uur
Plaats: onze winkel Atelier Jaffari, Markt 1 in Arnemuiden
Kosten: € 17,50
Meenemen: breinaalden 3½ (gewone of rondbreinaalden) - deze zijn ook te koop in de winkel
Voor wol, koffie, thee, lekker en beschrijving wordt gezorgd. 
 
Je kunt je opgeven per mail (jaffari@zeelandnet.nl).
 
Als je de techiek onder de knie hebt kun je hele mooie dingen maken, en spelen met kleur! Hier vind je alle blogjes die ik eerder schreef over Entrelac.
 
Oke, hier komt nog wel iets meer bij kijken - maar wat is dit leuk!!!
Van Ravelry
 
Een prachtige sjaal of kol met verloopkleuren vond ik bij Very Pink:
 
 
Oké, dit is misschien voor gevorderden, maar zo leuk!!
entrelac_socks_4_medium2
 
 
PS: vind ik toch nog 2 prachtige plaatjes op Ravely van entrelac met prachtig garen:

Gemaakt van Aade/Kauni
 
Gemaakt van Unicat (deze kleur bestaat helaas niet meer, maar van de week krijg ik wel weer nieuwe bolletjes!) 

0 reacties reageren


Tien !

Geplaatst op: 02-01-2015 22:45:10

Zooooooo !!
Had ik vandaag het idee om misschien rustig te beginnen? Whoehaaa! Welnee! :-)
Vanmorgen schrok ik vroeg wakker van de wekker - huh? Wekker? Waarom? O ja, de winkel gaat weer open. Even omdraaien was er niet bij. Het was om 9 uur toen ik de deur opende nog een beetje donker.....
Maar om 10 uur stond mijn eerste bakje koffie al koud te worden, en de rest van de dag ging het al weer in de hoogste versnelling! Haha, ik heb het gemist :-)

Gelukkig had ik fijne hulp vandaag, er werd geteld! Maar ook veel mensen kwamen langs. O.a. om nog garen te halen voor de nieuwe CAL 2015 - er is voldoende katoen, acryl, Miracle en nog veel meer andere garens op voorraad. En nog bestellingen voor de spannende Retro Sampler van Wieke van Keulen. Vrijwel alle kleurtjes van de Rowan Fine Tweed zijn op voorraad of komen volgende week weer binnen - bestellen mag altijd!

 
En ook onze Zeeuwse Mee-brei-deken gaat heel binnenkort van start. Meedoen kan altijd nog! (dat geldt natuurlijk voor alle meebrei en -haakprojecten: kies lekker zelf wanneer je begint, welk materiaal je neemt en in welk tempo je werkt. niets moet - alles mag!
 
Mocht je naast al die gezamelijke projecten nog tijd over hebben, of kies je liever je eigen projectje en tempo uit - dan zal ik jullie gewoon elke dag weer voorzien van een leuk handwerkidee.
 
Deze wil ik al heel lang laten zien. Ook een deken (kun je er nooit genoeg van hebben) - maar heb je het liever kleiner dan maak je een kussen of een tas. Het principe is gebaseerd op 10 steken
 
 
Je begint in het midden en door telkens 10 steken (recht) te breien groeit je deken gestaag! Het patroon is gratis te downloaden via Ravelry (maar je mag zeker ook een donatie doen aan het goede doel van Frankie Brown.) Je kunt kiezen voor restjes, kleurverloopgaren, wat je maar hebt. Op Ravelry vind je zowaar een paar duizend (!!) verschillende voorbeelden van breisters over de hele wereld.
 
Foto : KlickityKate
 
Prachtig in de regenboogkleuren van Aade Long
Foto: Len Vik
 
Of gewoon van heel, heel veel restjes !
Foto Marusya
 
Je kunt een Nederlandse vertaling van dit patroon vinden bij Breipen en in dit handige filmpje wordt het voorgedaan (Engels gesproken)
 

0 reacties reageren


Opnieuw beginnen

Geplaatst op: 01-01-2015 21:11:01

Allereerst wens ik jullie een gelukkig, gezond, fijn en creatief 2015.

De afgelopen (vrije) dagen zijn omgevlogen. Van te voren had ik bedacht wat hoe ik de dagen zou vullen - er kwam werkelijk niets van terecht. Noppes. Ik deed vooral niets. Eigenlijk was ik een beetje vergeten hoe dat was. Niets doen. Een beetje hangen en wurmen, uitrusten, veel slapen, dágenlang geen computer aan, géén mails beantwoorden, géén ideetjes opzoeken en opslaan, en zelfs niet haken en breien. Geen steek!!!
En het was héérlijk!

 
We brachten het huis in Kerst- en wintersfeer, de oude kerstballen van 45 jaar kwamen weer uit de doos. Het jaarlijkse ritueel van het geworstel met die Kerstboom hoort er gewoon bij.
 
 
Veel Koffie-met-lekkers, veel bakken en kokkerellen. Worstenbroodjes, oliebollen, familie en gezelligheid. Tijd voor elkaar, soms tijd alleen (o, hoe heerlijk), met dochterlief naar de Drukkery, snuffelen tussen de boeken, samen lunchen en op zoek naar een koopje tussen de afgeprijsde truitjes en bloesjes.

 

 
En ik verslond een boek. Of het boek verslond mij. Ik was vergeten hoe dwingend een boek kan zijn. Hoe heerlijk het is om je te verliezen tussen de bladzijden. Vroeger las ik alles wat los en vast zat. Altijd, overal. Het maakte niet uit wat, als het maar leesbaar was. Zelfs het etiket van een pot pindakaas. Op mijn tiende had ik de schoolbieb (die niet al te uitgebreid en veelzijdig was) en begon ik aan de boekenkast van mijn vader waar opvallend veel (vertaalde) literatuur tussen stond. 
 
Maar nu komt het er zelden van, er is altijd wel iets wat nog gedaan moet worden (misschien maar goed ook, want ik zou iedereen dagen kale boterhammen te eten geven - tot het boek uit was...). Dus geniet ik als Miriam zich helemaal verliest in een mooi boek! Lees maar....
 
 
En na een hele gezellige Jaarwisseling - zonder schade aan vingers, ogen en spullen - begon ik vanmorgen met het opruimen van alle versieringen. We haalden een frisse neus op het strand (samen met honderden mensen uit Walcheren en half Duitsland). Morgen gaan we weer beginnen. Ik zie er een héél klein beetje tegenop. We moeten balansen, stapels administratie verwerken, de eerste bestellingen gaan op de post, mijn mailbox puilt uit. Nog even, even niets doen.....
 

 

 

0 reacties reageren


Feestdagen

Geplaatst op: 23-12-2014 17:23:28

Lieve Allemaal,

Het is tijd voor een kleine pauze!
Wéér een jaar voorbij, een jaar vol met hoogte- en dieptepunten op persoonlijk en creatief vlak. Een jaar waar ik met dankbaarheid op terugkijk. Maar nu is het tijd om even rust te nemen (eh, ná de boodschappen, de voorbereidingen voor de Feestdagen en nog een dag werken...).
Dit is mijn laatste blogpost van het jaar - begin 2015 ben ik er weer. Ook mailtjes en vragen zal ik niet altijd beantwoorden, de mailbox niet dagelijk openen. Een paar dagen van bezinning samen met familie en gezin - daar kijk ik naar uit!

Dank je wel voor alle lieve reacties, via dit blog, facebook, mail en persoonlijk in de winkel. Dank je wel voor alle leuke ontmoetingen, alle bestellingen, alle bezoeken, al die creativiteit!

 
Lieve groet,
 
Jeanet
 
 

0 reacties reageren


Geduld

Geplaatst op: 23-12-2014 17:22:53

Geduld is een schone zaak........helaas heb ik die eigenschap nog niet kunnen ontdekken bij mijzelf, ik ben best wel "druzig". Maar hier heb ik wel bewondering voor want het vergt heel veel geduld - maar dan heb je ook wat!

 
Matty punnikte en punnikte en maakte deze prachtige sierlijke ballen! Om een beetje een idee van de grootte en lengte van de punnikdraad te geven:
De grote bal is 60 cm in omtrek, de kleine 38 cm - voor de grote bak punnkte Matty 27 meter en voor de kleine 15 meter aan een stuk. Het zijn gewone speelgoedballen (géén tempex) die - beplakt met de lange punnikdraad - opeens een prachtig kunststuk worden!

 

 

 
Door te spelen met kleur kun je de bal ook helemaal aanpassen aan je huis. (o, die wil ik nog wel eens voor mijn etalage!)

 

 

 
Je kunt de streng natuurlijk ook oprollen en met kleine steekjes aan elkaar naaien voor een (bijpassend) kussen. 
 
Misschien heb je, net als ik, iets minder geduld? Dit is ook prachtig met punniken:
 
 
 

0 reacties reageren


Warme Voeten

Geplaatst op: 23-12-2014 17:22:20

Die witte Kerst kunnen we dit jaar wel vergeten. (Hoe rouwig moeten we daarom zijn, met zoveel mensen die deze dagen onderweg gaan...?)
Echt winter is het dan ook nog niet echt, maar af en toe krijgen we best koude voeten. En als je straks misschien op je dunne kousenvoeten in feestkleding door het huis struint, kun je best een paar pantoffels gebruiken (past best bij je glitterjurkje hoor!).

 
Deze pantoffels/huissloffen zijn zó gemaakt en je kunt er mooi je restjes mee opmaken. Het Engelse patroon kun je gratis downloaden van Ravelry. In eenvoudige ribbels en makkelijk op maat te maken. Met een gehaakt accentrandje maak je ze af! Voor wat extra stevigheid kun je ook rond de enkel een boordje breien.
 
 
Ook bij Garnstudio/Drops vind je veel varianten voor sloffen en pantoffels, gehaakte en gebreide.
Voor dikke en dunne naalden, voor elk wat wils. 
 

0 reacties reageren

ZeelandNet draagt geen verantwoording voor de inhoud van dit weblog.