Blij dat ik brei

Bezoekers: 995512

Welkom op deze blog vol met breien en haken. Zelf vind ik breien een heerlijke bezigheid en ik kom zoveel leuke dingen tegen die ik graag wil delen! Reageren of tips? Mail naar jaffari@zeelandnet.nl of via dit blog

 
Even voorstellen

Geplaatst op: 29-09-2014 19:25:09

Even voorstellen

 

Hallo breisters en haaksters!

Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn hobby is breien en haken. Voor ons handwerkwinkeltje in Arnemuiden kom ik zoveel ideeen patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Soms blog ik ook nog een beetje over Arnemuiden.

Ons winkeltje

Heb je tips of een foto van een werkstuk dat je hebt gemaakt? Je kunt het mailen naar jaffari@zeelandnet.nl . Het zou fijn zijn als je er een patroontje bij hebt of een linkje op internet zodat iedereen zelf aan de slag kan gaan. Heb je vragen of mis je nog iets? Mail gerust!

Wil je een snel antwoord terug, reageer dan niet via dit blog (maar mail rechtstreeks), want ik lees niet elke dag alle items terug...

Dit zelfde blog kun je ook hier terugvinden: http://www.blij-dat-ik-brei.blogspot.nl/ (soms is reageren daar makkelijker, en oude items zijn er beter terug te vinden!!

Veel plezier op dit blog!

 

26 reacties reageren


Balletje

Geplaatst op: 29-09-2014 19:24:54

Op de toonbank in de winkel liggen altijd allerlei kleine frutsels, ideetjes en voorbeeldjes. Zo ook dit kleine balletje:

 
Dit balletje is gebreid door Ans en je vind het patroontje via Ravelry, gratis in het Nederlands en Engels. Ik blogde er al eerder over hier. Het balletje bestaat uit losse stroken die gevlochten worden tot een bal. Doordat je in tricotstaak breit krullen de zijkanten op en krijg je stevigheid en volume.
 
 
Maak je dit voor een baby? Kies dan voor katoen, dan kan er gesabbeld worden. Een kattenbakketje erin stoppen alleen doen als je het stevig vastnaait! 
Liever wat meer strookjes? Kan ook!
 
 
Op You tube vind je een handig filmpje over het vlechten. 
 
 
 
Natuurlijk kun je de uiteinden aan elkaar naaien en een beetje wegstoppen onder een andere strook. maar je kunt deze ook onzichtbaar mazen met de Kitchener steek, daarvan vind je een heleboel filmpjes op You Tube (misschien is het handig om deze techniek eerst even op een simpel lapje te oefenen - ik voorzie wat stress bij zo'n balletje, Yep! Dan wordt het met recht een stress-bal!)

0 reacties reageren


Truien bij de Vleet - De opening

Geplaatst op: 28-09-2014 13:07:45

Die kriebels van gisteren waren nergens voor nodig! Wat hadden we gisteren een heerlijke dag en een prachtige opening van de expositie Truien bij de Vleet. Na een donkere mistige morgen brak de zon stralend door en alles verliep op rolletjes!

 
Nog een laatste check of alle informatie wel klopt.... :-)

 

 
De genodigden druppelden binnen, en genoten in de zon van een kopje koffie en een heerlijke Zeeuwse bolus. Er werd druk genetwerkt, gekletst en oude bekenden ontmoet. (Zo kwam ik na 15 jaar een oud-collega tegen uit de wijkverpleging!!)

 

 

 

 
Het was écht druk! Alle genodigden (en meer) waren gekomen, sommigen van heel ver. Het officiële gedeelte begon, en we werden ook nog in het zonnetje gezet.

 

 
Anja en Stefanie vertelden in het kort over hun lange speurtocht naar de Zeeuwse truien. Het monnikenwerk van het onderzoek, het uitpluizen van geboorteregisters, op de knieën zoeken op vlierinkjes van musea snuffelend in oude fotoboeken.

 

 
De openingshandeling werd verricht door Gedeputeerde Kees van Beveren en de Arnemuidse Miranda Slabber (voormalig Miss Nederland), die samen een gordiaanse knoop ontwarden waar de sleutel in was verstopt.

 

 

En toen was het tijd voor het publiek om de expositie te bekijken, nooit geweten dat er zó veel mensen in de Zaagloods konden! Overigens werd ook de andere loods druk bezocht, want daar worden de oude schepen gerestaureerd, wat het mannelijke deel van de bezoekers ook erg kon bekoren.

 

 

 
De nieuw gebreide truien hangen tussen de oude gereedschappen waar vroeger de hoogaarsen mee werden gebouwd, een perfecte combinatie. Overigens hangen nog 2 informatiepanelen èn truien in etalages in de winkelstraat, dus het is zeker de  moeite waard om na een bezoek aan de Werf nog even door te lopen naar de Langstraat.

 


In de loods ligt een gastenboek, en daar stonden gisteren al hele leuke, lieve reacties in.

 
Aan alles komt een eind, na een geslaagde middag kon de deur weer dicht, de touwen en de bloemen mee naar huis. 

 

 
En nogmaals: bij deze zijn jullie allemaal van harte uitgenodigd om de expositie te komen bekijken. 
 
Elke dinsdag t/m zaterdag (30 september t/m 1 november) van 13.00 - 17.00 uur
Zuidwal 63
4341 CH  Arnemuiden
 

0 reacties reageren


Kriebels

Geplaatst op: 27-09-2014 12:35:19

Kriebels....
Een beetje komen ze opzetten. Hebben we alles klaar? Hangt alles goed? Niets vergeten? Vanmiddag is de officiele opening van de expositie Truien bij de Vleet, en gisteren waren we de halve dag zoet met "de Pers".
Gisteren besteedde Omroep Zeeland zowel op de radio als op de TV aandacht aan de truien. Meekijken? Klik dan hier: *Omroep Zeeland*. Ook het RD heeft een stuk geschreven (maar nog niet gelezen).

 
Dat het onderzoek nog lang, lang niet klaar is bleek vanmorgen weer! We waren al heel lang op zoek naar het liedje dat in Arnemuiden werd gezongen over de truien met slangen-motief.
 
Een trui met slangen
doet mijn hartje naar verlangen...
 
Vanmorgen werden de laatste regels aangereikt! wil je weten hoe het verder gaat? Kom dan zeker eens naar de expositie.
 
Nog wat visserstruien-inspiratie nodig? Hier blogde ik al eerder over:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
O jongens, die kriebels! Ik probeer vanavond nog wat te laten zien van de opening (maar misschien ben ik wel uitgeteld!)
 

0 reacties reageren


Blocks

Geplaatst op: 25-09-2014 17:23:46

Van Annelies wil ik graag een van de nieuwe patronen laten zien. Het is een luchtige omslagdoek, fijn om een basic shirt mee op te fleuren.

 
Het patroon heet Building blocks up to the Sky - ik noem 'm maar Blocks. Het verhaal erachter lees je op het blog van Vicarno's mama. Het is een open patroon, met veel lossen. Dat betekent dat je de sjaal kunt maken van één grote bol sokkenwol, (of een mooie handgeverfde!)
 
Het patroon is geschreven in Engels én Nederlands, is bij onze winkel te koop in combinatie met wol of op Ravelry of Vicarno.com.
 
 
Overigens is het patroon prima aan te passen aan je wensen (groter of ander garen).
 

0 reacties reageren


Bezig...

Geplaatst op: 24-09-2014 22:59:58

'k Ben nogal "bezig". Druk zegt zo weinig en klinkt zo negatief. En dat is het vooral niet! Ik ben lekker B-E-Z-I-G! En ik natuurlijk niet alleen. Als we niet samen aan het opbouwen zijn op de Werf, dan zijn wel bezig de met de spreekwoordelijke puntjes op de i. En deze i heeft zoveel puntjes.... Volgens mij hebben we een digitale snelweg opgebouwd tussen ons drieën, AnjaStefanie en ik. Als de computer aangaat, vliegen de mails ons om de oren.

Wil je een tipje van de sluier zien opgelicht? Kijk dan eens op het blog Zeeuwse visserstruien! (Vind je ook een routebeschrijving, alhoewel verdwalen in Arnemuiden best moeilijk is..)

En we zijn druk bezig met publiciteit. Da's een vak apart, hebben we gemerkt :-)Naast de bekende kanalen als kranten en zo, willen we aan jullie - lezers van onze blogs - ook vragen om te delen, te lezen, misschien te schrijven? Yes! Zo maken we de expositie tot iets ontzettends moois. Natuurlijk wil je misschien eerst een keer komen kijken? Vanaf 30 september - 1 november is de tentoonstelling gratis te bezichtigen van dinsdag - zaterdag (13.00 - 17.00 uur).En er is elke dag wel wat leuks te beleven!

Op dinsdag en donderdag zijn de vrijwilligers van de stichting Hoogaars bezig in de andere schuur met het restaureren van de oude schepen.En op woensdag en zaterdag is ook het andere museum geopend, zodat je middag aardig gevuld wordt! Bovendien is elke woensdagmiddag Stefanie zelf aanwezig om uitleg te geven over de expositie, bloglezers te verwelkomen met een bakje koffie.

Op 4 oktober hebben we rond de visserstruien een eerste workshop, meer info vind je hier. Deze workshop is bijna vol, er kunnen nog 2 personen bij. Aanmelden kan per mail.

 

Op zaterdag 1 november hebben we nóg een workshop rondom de visserstruien:

 

Hoe zit dat toch met de 'goede' en de 'verkeerde' kant van het werk. Wanneer brei je een rechte en wanneer brei je een averechte steek? En waar moet je beginnen?In de workshop die wordt georganiseerd op 01 november gaan we de ins en outs bekijken van het breien van patronen in rechte en averechte steken.We breien heen en weer en maken een proeflap met daarin twee Arnemuidse motieven.

Dit is tevens de laatste dag dat het mogelijk is de tentoonstelling 'Truien bij de Vleet' in Arnemuiden te bezoeken.

Algemeen:

 • De workshop kost € 20,00
 • Inclusief 1 bol Miami of 1 bol Scheepjes Softfun
 • Tijdsduur: ongeveer 2 uur + begeleide tour op de tentoonstelling van ongeveer 1 uur
 • Datum en tijd: Start op zaterdag 01 november 2014 om 13.00 uur in de Zaagloods op de Werf Meerman. Daarna van 14.00 - 16.00 uur workshop in de winkel op de Markt, uiteraard met koffie, thee en wat lekkers.
 • Maximum aantal deelnemers: 10

Zelf meenemen:

 • een paar breinaalden met knop 3.5 mm óf een (lange) rondbreinaald 3.5 mm. We breien heen en weer.
 • eventueel: 4 markeerringen / stekenmarkeerders
 • óf deze materialen aanschaffen in de winkel

Niveau:

 • kunnen opzetten en afkanten
 • recht en averecht kunnen breien

Heb je een patroon van een visserstrui-motief en weet je écht niet hoe je dit moet lezen? Dan is dit een workshop voor jou! Ook voor deze workshop kun je je opgeven per mail.

O ja! En nog wat... Kom je naar de expositie en wil je iets bestellen van de website van TikkeltjeZeeuws.nl (of iets anders?). Dan is het slim om dit van te voren te reserveren, dan weet je zeker dat het voor je klaar ligt! Een mailtje of bestellen via TikkeltjeZeeuws is voldoende....

0 reacties reageren


Hulptroepen

Geplaatst op: 23-09-2014 22:42:35

Vandaag liep ik een beetje achter de feiten aan. Na een nacht vol dromen en muizenissen was ik verre van topfit vanmorgen. Het werk stapelde zich op, lijsten met to-do-dingen werden langer en langer en ook nog dozen vol met bollen wol werden geleverd. Even wist ik écht niet meer waar ik moest beginnen. En op dat moment kwamen spontaan de hulptroepen binnenlopen. In een mum van tijd werd een berg verzet en kon er van alles afgevinkt worden. Wat was ik blij! :-)

 
 
Wat zijn we toch omringd door lieve mensen! Voor al die tekenen van vriendschap :-)
(de hulptroepen lezen wel mee, deze is voor jullie!)
 
 
Het patroon van dit hartenkussen vind je op Ravelry, het is in het Engels, maar met een teltekening. Meer heb je niet nodig!
 
 

0 reacties reageren


Voorbereiden...

Geplaatst op: 22-09-2014 22:03:19

Met nog een paar dagen te gaan voor de officiële opening van de expositie "Truien bij de Vleet", moet er nog aardig aangepoot worden om alles rond te krijgen.

We zijn heel blij dat we gebruik mogen maken van de Zaagloods van de Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Maar naast een museum is deze werf zeker ook nog een wérkende werf, waar hoogaarzen en ander maritiem erfgoed wordt gerestaureerd en onderhouden. En bij een werkende werf krijg je dit:

 
 
Het is dan ook een Zaagloods!

 

 
Dus gingen we aan de slag met wat hulptroepen om het ergste stof, muizekeutels en spinrag weg te werken. Maar een beetje zit er nog hoor! Da's authentiek :-)

 

 

 

 

 
En deze lieten we ook maar zitten: 

 

 
De truien zijn gebreid, de uitnodigingen de deur uit, tekstpanelen zijn klaar, we hebben er zo'n zin in!
En vanaf 30 september - 1 november is iedereen welkom. Meer informatie vind je hier.
De werf is gedurende de expositie helemaal te bekijken, vaak wordt er (m.n. op dinsdag en donderdag) actief gewerkt door de vrijwilligers van de Stichting Behoud Hoogaars aan de oude schepen (en dat maakt het direct een leuk uitje voor manlief??)
 
Kan ik het toch niet laten om weer een patroontje erbij te zoeken...
Deze mutsen zijn gebaseerd op patronen van visserstruien. Het zijn Engelse patronen, hier te koop.
 
Seaworthy Gansey Cap Pattern  Seaworthy Gansey Cap Pattern
 
Seaworthy Gansey Cap Pattern
 
Wordt zéker vervolgd....!
 
 

0 reacties reageren


Wintermuisjes

Geplaatst op: 21-09-2014 21:58:36

Het is eind september en onvoorstelbaar mooi weer hebben we gehad. Niet te geloven dat we deze week aan de Herfst beginnen. Eigenlijk hebben we voor onze "branche" een paar hele koude, ijzige, natte dagen nodig - waarin iedereen beseft dat het weer écht kan omdraaien. Om nou bij 24 graden te bloggen over dikke kollen, wanten, mutsen en dassen..... maar genieten van dit mooie weer doen we lekker toch!

Toch kan ik het niet laten om over deze lieve Wintermuisjes te bloggen, ze zijn weer van Mary Jane's Tearoom.

 
 
Ze zijn toch zo snoepig! De muisjes zijn op 2 naalden (3mm) gebreid, en worden later in elkaar genaaid. Het patroon is Engelstalig, maar erg uitgebreid. Je kunt het kopen via Ravelry.
En wil je nog net met deze klassieke winterkleurtjes beginnen? In pastel (of wat je maar wil) kan natuurlijk ook!
 
 

0 reacties reageren


Zacht dekentje

Geplaatst op: 20-09-2014 14:47:57

Blogje gemist gisteren?? Klopt! Gisterenmiddag werd ik geveld door een paar flinke evenwichtsstoornissen. Even tollen op de benen (ja, ja, ik weet het - ik doe al rustiger aan), dus moest ik even een paar uur plat. En toen kon ik gisterenavond kiezen tussen bloggen en achterstallig werk óf koffie drinken op het terras bij familie bij een een heerlijk knappend vuurtje. Yep! Het laatste werd het. 

Het werk ligt er nu nog natuurlijk, want de bestelling van gisteren kreeg ik niet meer weg. Komt eraan hoor :-)
En bloggen doe ik nu. Want soms wordt een onderwerp me zomaar in de schoot geworpen.
 
Weet je nog dat ik blogde over het Zachte dekentje van Jellina? Deze week bracht Jellina het mee, en het mag even bij mij logeren (ik word heel blij van dit soort logeetjes!!!). 
 
 
En vanmorgen kwam Annemarie haar versie laten zien, met wat fellere kleuren. Zo mooi!
Ook daarvan mocht ik wat foto's nemen. Deze is wat minder zoet, iets pittiger. En in werkelijkheid nog veel mooier dan op de foto!

 

 
Beide dekentjes zijn gemaakt van Rapido Fine, 100 % acryl - 210 meter op een bolletje. Dit garen heb ik in veel kleuren (maar het assortiment wisselt wel eens) - en je hebt maar 14 bolletjes (à € 1,50) nodig voor). Kom je kijken en lekker combineren?
 
Je vind de beschrijving van het dekentje terug bij Jellina en Haken en Meer.
 
 
 

0 reacties reageren


Matchmaker

Geplaatst op: 19-09-2014 08:13:13

Ha! kon ik gisteren bloggen over pieken (en dalen), ik kan nog hoger pieken heb ik gemerkt vandaag. Het dalletje is overigens ook dieper.... :-)
Multi-tasken heet dat geloof ik - als je overal tegelijk mee bezig bent. Multi-tasken klinkt best goed voor die chaos die ik vandaag beleefde. Want naast enthousiast blogger en handwerkwinkel-eigenaar ben ik natuurlijk ook nog echtgenote, moeder, dochter, en nog zo wat dingetjes. En dat liep vandaag min of meer een beetje door elkaar. We sloten de dag af met een ouderavond op school, en zodoende blog ik pas laat. Deze wolletjes wil ik jullie zo graag nog even laten zien:

 
Er ligt namelijk weer een hele nieuwe voorraad handgeverfde, unieke wolletjes in de winkel. Met en zonder glinstertjes. Kijk je mee? Eerst een rijtje met het lurexdraadje, strengen van 100 gram/344 meter/€ 14,95

 

 

 

 

 

 
Maar ook andere strengen van 100 gram, zonder glittertje, 420 meter/ € 12,95
Het leuke aan de volgende 2 foto's is dat de strengen hetzelfde verfbad hebben gehad, dus prima matchen.
 

 

 
En nog een paar!

 

 

 

Op Ravelry vond ik een prachtig patroon waar je een handgeverfde streng heel mooi in kan gebruiken, Toepasselijke naam Matchmaker, weer een prachtig patroon van Martina Behm
 
Matchmakerpicsklein_1_small2
 
Kies bij je streng 1 of 2 bijpassende effen kleuren en je maakt een prima Match. Dit model is in het rond gebreid - aan 1 stuk - en is een soort dubbele kol met een punt. 
 
 
Het patroon koop je weer via Ravelry, patroon is in Duits en Engels. Nog meer voorbeelden van een combi met multi-garens of andere prachtige combinaties vind je op Ravelry (alleen zichtbaar als je een account hebt en bent ingelogd)
 

0 reacties reageren


Pieken!

Geplaatst op: 17-09-2014 23:40:03

Soms moet je op het juiste moment even pieken! Even die boost adrenaline door die bloedvaten waardoor je in een mum van tijd iets afmaakt waar je even heel hard je diplomatieke, organisatorische en digitale vaardigheden voor nodig hebt. De beoordeling over dat eerste laat ik maar aan julie over (en morgen kijken in mijn mailbox), en organisatorisch ben ik niet heel sterk, althans niet in mijn huishouden. Met die digitale vaardigheden zit ik ook niet bij de top, maar ik heb het toch voor elkaar. Eventjes pieken, dus. (eeeh, er móest even wat af voor de expositie "Truien bij de Vleet", de openingsdatum komt nu wel heel dichtbij).

Maar het nadeel van zo'n piek is dat er ook een dalletje komt. Da's nu dus :-)
Want ik móet nog een paar dingen afvinken en mijn hoofd is nu wel aardig leeg...
Inspiratieloos. Da's lastig met een dagelijks blog. Dus vandaag alleen wat inspiratie, gevonden op het net:

Hoe gaaf is dit? Ik hou erg van de combinaties brei- of haakwerk met stof. Dit is voor mij weer inspiratie want zo'n lap kun je ook zelf haken of breien (gerstekorreltje ofzo). Met een bijpassende lap en wat accessoires maak je een geweldig kussen.
 
Liever kant-en-klaar? Dit leuke kussen vind je in de webshop van Cootjes pakhuis
 
Hier vind je nog meer mooie kussens in de knit factory
Zo, en nu eens kijken of ik het volgende piekmomentje kan creëren :-)
 
 

0 reacties reageren


3-dimensionaal

Geplaatst op: 16-09-2014 22:34:36

Jullie hebben 'm misschien al ergens voorbij zien komen, maar op mijn blog zeker :-)
Dit prachtige kleed van Jellina, dat er uitziet als een drie dimensionale quilt. Maar dan gehaakt!

 
Foto
 
Het hele kleed bestaat uit "wybertjes" die na het haken aan elkaar worden genaaid. Voor dit kleed zijn 18 kleuren/bolletjes gebruikt, maar dat kun je aanpassen aan je wensen. Op het Blog van Jellina vind je de beschrijving (gratis en in het Nederlands en Engels). Van dit motiefje kun je natuurlijk ook heel goed een dekentje, tas, kussen of lopertje maken.
 
En ik was superblij dat Jellina deze week met het opgerolde kleedje mijn winkel binnenwandelde en vroeg of ik het leuk vond om 'm op te hangen! Joehoe!!! Ik heb een échte Jellina aan de wand :-)
 
 
Dus wil je 'm komen bekijken, dan ben je van harte welkom!
 
Foto
 
*************
 

En verder stond deze dag hier eigenlijk alleen maar in het teken van de ongelukken hier zo dichtbij op de A58 in de mist. De hele morgen hoorden we hulpverleners, sirenes en helicopters. Wat een schrik en wat een verdriet. De stemming is bedrukt en ik denk aan al die mensen en families die erbij betrokken zijn.

***********
 

1 reactie reageren


Regelen

Geplaatst op: 15-09-2014 19:49:26

O jongens, wat een dag! Ik zit hier een beetje als een zoutzak achter de PC. Helemaal leeg (maar het aanrecht helaas nog niet) van een hele dag regelen. R-E-G-E-L-E-N. Met hoofdletters. Zo'n dag die je een uitgeput gevoel geeft - maar ook het gevoel "wat heb ik nou gedáán vandaag?"

Vooral gebeld. En gewacht. En doorgeschakeld. Mijn bankpas had ruzie met de kaartlezer, en aangezien we hier geen bemand bankkantoor meer hebben wordt dat bellen. Ho, op maandagmorgen, he? Da's lastig bij de bank want dan zitten ze in vergadering. Afijn, nog een paar van dit soort telefoontjes, heen en weer rijden, tussendoor-mailtjes, afspraken voor de hele familie bij tandartsen-en-weet-ik-al-niet-meer, en **pieuw** de hele dag is voorbij... Huh?

En we wilden zó graag wolletjes verven! Maar goed, first things first... en die wolletjes komen toch wel - let maar op deze week. En ik had heel graag nog wat meters afgelegd aan mijn deken. Ook dat lukte niet. Wat mijn dag natuurlijk wel een beetje goed maakte was de column van Marjan Berk in het AD vandaag - het was een flitsbezoek, maar wél heel leuk!

Dus omdat ik - vandaag althans - niet aan grote projecten toekom een "klein" ideetje opgezocht.
Dit is zo gemaakt, met een leuk stofje en een klein kleedje of Granny maak je in een mum van tijd een kussen. 
 
 
 
Gevonden in deze DaWanda shop. Ter inspiratie!
En ik? Dat aanrecht, die was, de administratie en dat dekentje....... :-)
 
 

0 reacties reageren


Voor frissere dagen

Geplaatst op: 14-09-2014 21:49:45

Wat is het toch genieten met zo'n najaar! De voorspellingen voor deze week zijn prachtig - genieten maar. Maar 's morgens vroeg en aan het eind van de middag merk je goed dat het wel een andere warmte is als midden in de zomer. Daarom is dit kolletje zo handig, voor de frissere dagen of uurtjes. Makkelijk voor op een saai shirt of spijkerjasje.

(Foto's Sa Vitt Jag Vet)
 
Wat een leuk exemplaar, he? Ik vond het op een Zweeds Blog, maar gelukkig staat er een link bij naar het patroon van Garnstudio, waar je het ook in het Nederlands kunt vinden. Het blog is erg leuk om te lezen (google translate - en je komt een heel eind) en staat vol met leuke interieur ideeën. én deze leuke kol. Ik denk dat ik deze zeker nog eens ga maken!
 
 
Ook op Ravelry kwam ik 'm tegen, ook prachtig in twee kleuren!
 
(foto Knartensmama)
 
 

0 reacties reageren


Subtiel

Geplaatst op: 14-09-2014 21:49:03

Op dit blog laat ik vaak voorbeelden zien met veel kleur. Maar verstilde tinten zoals in deze sjaal zijn helemaal prachtig!

Kleurverloop 1
 
Deze sjaal is gemaakt door Hannie van Tintangel. Ik vind de subtiele kleurenschakering prachtig. Op het blog van Hannie vind je het Nederlandse patroon. Bovendien vind je daar een uitgebreide beschrijving met foto's van een gebreid randje om de omslagdoek.
 
Door breiwerk steken
 
Sjaal gevouwen
 
Het is ook een prachtig patroon voor een dekentje!
 
Hannie's specialiteit is vilt, op haar blog en op haar website kom je prachtige dingen tegen!

0 reacties reageren


Sprookjes-kasteel

Geplaatst op: 12-09-2014 22:43:47

Kan iemand me alsjeblieft een zak met tijd geven? Een hele grote?? Want wat zie ik toch mooie dingen, wat zou ik graag nog meer maken! Deze.....zéker!

 
Een prachtige deken met een sprookjeskasteel gebreid in verschillende steekjes. Dit patroon vond ik (weer) via Ravelry, te koop in Engels.  De maat is een beetje afhankelijk van het garen dat je kiest.
 
 
Foto's Ravelry
 
Het patroon is niet goedkoop, maar dan héb je ook wat :-) 
Jammer dat het Engels is? Er zit een schema bij, dan is het beslist niet moeilijk! En verder hou ik me zeker aanbevolen voor tips/patronen van Nederlandstalige ontwerpers.
 

0 reacties reageren


Toveren!

Geplaatst op: 12-09-2014 07:18:30

Toveren! Echt, sommige patronen zien eruit alsof er getoverd is. Dat je dat maken kunt met een draadje en 2 stokjes...!

Deze prachtige kol van Nelleke valt daar echt ook onder - toverwerk :-)

 
Begonnen met dit:
 
 
naar dit! Wees eerlijk, da's toch toveren?
 
 
Op Nelleke's blog vind je nog meer foto's en bijzonderheden. Het patroon kun je kopen op Ravelry. Erbij staat een link naar een filmpje ter verduidelijking (dit voor de meerderingen die je moet maken).
 
Je kunt verschillende garens gebruiken, maar ook van garen met een kleurverloop breien, Zo vond ik op Ravelry dit exemplaat van saxarocks. gemaakt van Noro Taiyo 4 Ply, kleur 59, mooi!!!
 
 
 
Je kunt het patroon ook goed aanpassen aan je wensen qua hoogte en breedte!
 

0 reacties reageren


Knuffelpopjes

Geplaatst op: 10-09-2014 19:53:49

Graag laat ik jullie kennis maken met de superleuke, originele knuffelpopjes van Sascha.

 
 
 
 
Ik vind ze zo leuk! Ze zijn gemaakt met Stone Washed van Scheepjeswol. Onder de foto's staan de links naar Ravelry, waar de patroontjes te koop zijn. De beschrijving is in het Nederlands (en Engels). De patroontjes zijn ook bij ons in de winkel te koop, in combinatie met de wol/katoen (we verkopen de patroontjes niet los) - voor informatie mail je even!
 

0 reacties reageren


See You!

Geplaatst op: 09-09-2014 21:26:42

Op veler verzoek is er weer handgeverfd garen (nadat de vorige zending binnen een dag was uitverkocht...) Omdat het verven heel arbeidsintensief is, hebben we daar geen kasten vol van liggen, maar unieke strengen. 2 keer hetzelfde maken is dan ook niet mogelijk. Kijkje nemen? (ik nam vanwege het licht de foto's op de stoep...)

Herfst I
 

 

Herfst II (met iets meer groen en oker)

 

De strengen op de 3 foto's hierboven hebben allemaal een kleine glitter in parelmoer.
Er zit 344 meter op een streng van 100 gram (€ 14,95)

 

 
En hier ons volgende experimentje! De bovenste garens zijn ook sokkengarens, 75 % wol en 25 % polyamide, 420 meter op een streng van 100 gram. Er zit een zwarte draad meegetwijnd. (12,95 per streng). Je kunt er prachtige sjaals mee haken en breien. Of sokken.... :-)
 
De onderste garens (Zijderoute) zijn in hetzelfde verfbad gegaan, maar dit garen is 65% merino en 35 % zijde. Zooooo zacht en zo'n mooie subtiele glans. Op deze strengen zit 400 meter/100 gram (nee, niet geschikt voor sokken....) € 17,95 per streng.
Omdat de garens dezelfde kleuring hebben vragen ze om een vriendschap in een gezamelijk projectje.... :-)
 
En toen kwam ik vandaag deze omslagdoek tegen "See You!"
 
 
Gemaakt van 3 x 100 gram sokkenwol in handgeverfde tinten. Je kent het patroon vinden via Ravelry, waar je ook (als je bent ingelogd) de werkstukken van anderen kunt bewonderen.
 
 
Je kunt het patroon gratis downloaden via de website van Spinning Martha, waar je het gratis patroon kunt vinden in het Duits en Engels. De hele doek is gebreid in ribbelsteek. 
Met een enkele streng handgeverd en 2 bijpassende effen kleuren kun je dus prachtig combineren....!
Kom je kijken? See You!
 

0 reacties reageren


Mega Wool Eater

Geplaatst op: 08-09-2014 20:38:38

Vorige week mocht ik de Wool-Eater-deken van Ineke fotograferen. En wát voor eentje :-)

 

 
Deze mega-grote deken was gewoon te groot om te fotograferen (in de winkel dan), hij meet wel 2 x 2 meter! Daar kun je wel heerlijk onder kruipen als het straks weer koud wordt. Met z'n allen...

 

 
De deken is gemaakt van ca. 40 bolletjes Scheepjes Softfun Batik, kleur 2706, en is gemaakt in de Wool-eater techniek (Bavarian Crochet), ik blogde er hier eerder over (met links naar patronen). 
Deze deken werd gehaakt met naald 5.
 
Om een indruk te geven hoe groot de deken is, bij deze een paar foto's in vol ornaat!
 

 

 
 

0 reacties reageren


Roodkapje

Geplaatst op: 08-09-2014 07:41:05

Zo 's morgens is het best frisjes (zeker zo uit je warme bed). Tijd voor Poncho's en omslagdoeken. Op zijn minst 's morgens vroeg :-)

Dit schattige mantelje voor Roodkapje is ook lekker warm én superleuk om mee te spelen.

Photo
 
Het gratis patroon kun je vinden bij Petite Purls, het is geschreven in Engels. Het patroon is niet moeilijk, met een vertaallijst kom je echt heel ver! Het Roodkapje-manteltje is gebreid met naalden 6½ mm. Het patroon is in verschillende maten beschreven.
 
Detail

 

0 reacties reageren


Nagenieten

Geplaatst op: 07-09-2014 21:48:30

Het was een dag van na-genieten. Van de fijne dag gisteren en van de zomer. Wat een heerlijke dag! Was het van de week nog best een beetje lastig - dat lome, zware nazomerweer - vandaag was het een dag om ervan te genieten.

 
De laatste bloemen van de stokroos, de diepere kleuren van de tuin, de wiegende graspluimen, de zoete lucht van gerooide uien op het land.

 

 
In de buurt staat een prachtige Bloemenrand, beschermd door het hoge mais. Een plaatje!

 

 

 

 
Ik nam een paar foto's van een komend blog-onderwerp (nog even geduld! Wordt vervolgd!!)
 
 
En nu nog even wat haken, morgen weer een nieuwe dag!
 
 

0 reacties reageren


Van start..!

Geplaatst op: 06-09-2014 20:33:35

Ziezo, de kop is eraf! Vandaag hadden wij onze eerste workshop van het nieuwe winterseizoen, en bij deze verklaren wij het nieuwe brei- en haakseizoen voor geopend. De temperatuur was er nog niet helemaal naar, maar dat komt vast nog wel :-)

De workshop Fair Isle zat bommetje vol, en begon uiteraard met koffie, thee en wat kletswerk, maar naarmate de worshop vorderde werd het steeds stiller en de wangetjes roder!

 

 
Natuurlijk was de tijd te kort, maar thuis kan er verder geoefend worden. En als je het onder de knie hebt (en voor iedereen die het leuk vindt!) dan is dit een prachtige fair-isle project.
 
 
 
Deze prachtige baret is van Creariet. Je kunt op haar blog erover lezen en nog meer foto's bekijken. Het patroon is in Engels en Nederlands en is te koop via Ravelry. Voor deze baret heb je 2 bollen van 50 gram sokkenwol nodig. En heb je de smaak te pakken, dan maak je gelijk deze vingerloze wantjes erbij. 
 
 

0 reacties reageren


V-Steekjes

Geplaatst op: 05-09-2014 08:07:06

Wat is het toch leuk om andere handwerksters te onmoeten! Ik krijg er inspiratie van, en het is heel leuk om te merken dat lezers geïnspireerd zijn door mijn blog. Deze week kwamen 3 dames de winkel binnen met prachtige tassen. Natuurlijk vroeg ik of ik een foto mocht maken:

 

 

 

 
Deze tassen zijn de - ondertussen bekende - AH-tassen, omgehaakt met Katoen in een V- steekje. Een schema voor dit steekje vind je hier bij Crochet Geek. Het bestaat uit stokjes en lossen. Een Filmpje vind je hier.
 
 
 
Al een hele tijd vóór de AH-tas-hype blogde ik over deze tas, kijk nog maar eens terug hier op een berichtje van 2½ jaar geleden !
Al 2½ jaar wil ik iets met dit steekje maken, en nu ben ik begonnen:
 
 
Het kan nog even duren voor ik hier mee klaar ben, hoor! :-)
 

0 reacties reageren


Dotted Rays

Geplaatst op: 04-09-2014 13:54:44

Al vaker schreef ik over de ontwerpen van Stephen West. Deze Amerikaan - die in Amsterdam woont - maakt prachtige, soms "technische" ontwerpen. Hij heeft een hele schare fans over de hele wereld. Dit is ook een prachtig ontwerp:

 
Dotted Rays
 
De sjaal is half rond gebreid (je begint bij het kleine halve rondje in het geel), en je kunt 'm naturlijk zo groot maken als je zelf wilt. Dat maakt de keuze voor het garen ook makkelijker, want je stopt met breien als je de sjaal groot genoeg vindt. Kies bijv. voor sokkengaren of iets dikker. De sjaal is helemaal gebreid in ribbelsteek.
 
Je kunt het patroon kopen via Ravelry, het is in het Engels. Op Ravelry zie je ook de resultaten van andere breisters die deze sjaal al breiden, zie hier. Bijv. deze:
 
(Foto : Ravelry-Lemmi)
 
of Effen:
 
A.s. weekend is in Hamburg - tja niet helemaal naast de deur - het Wollfest, waar Stephen West ook zal zijn, naast o.a. Martina Behm en Ysolda Teague. H'm, daar zou ik best een kijkje willen nemen!
 
 

0 reacties reageren


Van Slag.....deel 2

Geplaatst op: 03-09-2014 15:25:28

Nou, van zóveel lieve reacties, opbeurende - digitale - schouderklopjes (en een bosje bloemen!) wordt ik vanzelf weer vrolijk. Helaas hing er (nog) geen tasje aan de deur...maar de post moet nog komen :-)
Ik baal er nog steeds van, dat blijft nog wel even. Maar omdat ik denk dat de kracht van mijn winkel ligt in de vele voorbeelden die er liggen, die je mag passen - voelen, aaien en van dichtbij bekijken, ga ik niet alles vast leggen. Dat is niet werkbaar, dus hoop ik van harte dat dit een incident was. En voor jullie iedereen met een groene sjaal bij de kladden pakken: dit pakketje is al door heel veel klanten gekocht, betaald en met veel inspanning gebreid! Dus geen heksenjacht, please, please! :-)

We genieten vandaag van een stralende dag, een cadeautje! Zomaar voor niets kwam vandaag de zon weer op - een nieuwe dag. Vandaag zocht ik een leuke versiering van pompoenen:

 
Pompoenen met een gehaakt jasje. Ik vond het ideetje op Delightfully Noted. Kun je mooi nog even genieten van een prachtige nazomer.
 
 
Andere ideetjes met kleedjes vind je onder het label "Kleedjes"

0 reacties reageren


Van Slag...

Geplaatst op: 02-09-2014 20:57:34

 

Beste Dief,

Vond je 'm ook zo mooi, die Sonnensegelsjaal? Ik ook! Hij was dan ook prachtig, he? Gemaakt van een streng knalgroene zijde met streepjes van verschillende kleurtjes van de Invicta Colour. De 2 verschillende garens versterkten elkaar in dit leuke patroon. Ontzag je het breien een beetje? Dat begrijp ik. 800 meter zijde en 420 meter wol brei je echt niet zomaar weg met naalden 3½, daar zitten veel uurtjes in. En toen zag je de sjaal zo maar liggen in de winkel - kant en klaar nog wel. Zo maar voor de pak. Misschien zat je er al heel lang naar te kijken, want hij zat vaak op de pop die voor de winkel staat. Weet je, dat deed ik expres om mensen naar binnen te lokken. Want door die prachtige, kleurige sjaal werden mensen nieuwsgierig. Die kwamen naar binnen en kochten soms een streng zijde of kochten iets anders om te haken of te breien. Daar werd ik weer blij van want zo verdien ik geld. Wij moeten namelijk wat geld verdienen om de hypotheek en zo wat andere dingetjes te betalen. Of eigenlijk 2 hypotheken want we wonen ook nog ergens. En weet je dief, weet je wel hoeveel bolletjes en strengetjes wol ik moet verkopen om rond te komen. Heel, heel veel. En dat lukt vaak niet. Dan ben ik van slag, want dan moet ik rekenen en piekeren en veel nee zeggen tegen de dingen die ik wel zou willen, of nodig heb.

Maar nu ben ik nog veel meer van slag. Want je hebt mijn sjaal meegenomen. Zonder te vragen of te betalen nog wel. Je hebt wel smaak, want zijde is prachtig. Ik zou willen dat hij heel veel aan je hals kriebelt, maar dat doet zijde niet. Ben je dezelfde die toen het zijden kolletje meenam, of misschien ook de rode sjaal die ik nergens meer vinden kan. Weet je, die rode sjaal was niet van mij, maar van een goede behulpzame vriendin. Hoe ga ik dat vertellen? Zal ik je eens iets vertellen, Dief? Tot nu toe geloofde ik altijd in het goede van mensen. Zo ben ik, naief he? Ik ben daarom van slag. Behoorlijk, zelfs!

Beste Dief, misschien lees je dit ook wel. Ik hoop het, want zo´n 10.000 mensen lezen dagelijks mee. Misschien krijg je een beetje spijt en hang je de sjaal vanavond in het donker aan een zakje aan de winkeldeur. Wat zou ik blij zijn. Wil je dan die rode sjaal niet vergeten? Ik vind het ook niet erg als je ´m opstuurt,  hoor. Je hoeft je adres er niet bij te zetten.
 
Jeanet


PS. Deze sjaal is al door heel veel mensen gebreid, er lopen dus heel veel groene sonnensegels rond..... en ook andere kleuren!!
 

0 reacties reageren


Workshop

Geplaatst op: 01-09-2014 19:49:26

Wow, wat heb ik veel gedáán vandaag. Heel soms heb ik dat, het ging als een speer. Nou niet direct vragen wat, eeeeeeeeh, ik heb gewoon veel afgevinkt vandaag. Mails beantwoord (echt, je wil niet weten hoeveel mails ik krijg!), wol besteld, wol binnengekomen, bestellingen opgestuurd, beetje huishouden (voor mijn doen heel veel), huiswerk geholpen, lekker gekookt, wasjes gedraaid. Mijn ellenlange lijst met things-to-do is ietsjes ingekort. En da's zo lekker als je de week begint.

Zo achter de schermen zijn we nog volop bezig met leuke activiteiten rondom de Expositie Truien bij de Vleet, Natuurlijk hoort een workshop in het thema Visserstruien er zeker bij.
Heb je wel eens een oude visserstrui gezien? Deze hebben vrijwel allemaal spietjes onder de armen en bij de hals. De visserstruien hadden niet allemaal een voor- of achterkant, en de spietjes gaven een betere pasvorm.

Om deze techniek onder de knie te kunnen krijgen geeft Anja een workshop. Een hele trui is iets te veel van het goede, de technieken worden geleerd bij het maken van een tasje:

De Workshop start op de Werf, waar je een rondleiding krijgt op de expositie, Daarna gaan we door naar de winkel, waar de koffie en thee klaarstaan. We breien in deze workshop een spie met onzichtbare randen. We maken een buideltje / tasje met spietjes in één van de Arnemuidse patronen (zie foto). Je krijgt informatie over het meerderen en minderen met verschillende technieken.

 • algemeen:
 • De workshop kost € 20,00
 • Inclusief 1 bol Miami of de Scheepjes softfun
 • tijdsduur: ongeveer 2 uur + begeleide tour naar de tentoonstelling van ongeveer 1 uur 
 • start op 04 oktober 2014 op de Werf om 13:00 uur in de zaagloods, daarna vanaf 14:00 - 16:00 workshop in onze winkel op de Markt, uiteraard met koffie, thee en wat lekkers.
 • zelf meenemen: 
 • 4 of 5 breinaalden zonder knop 3.5 mm óf een (korte) rondbreinaald 3.5 mm
 • minimaal 4 markeerringen: 3 dezelfde en 1 in een andere kleur / vorm
 • naald met een groot oog (voor het naaien van de bodem en afwerken van draadjes)
 • óf deze materialen aanschaffen in onzewinkel
 • niveau:
 • recht en averecht kunnen breien
 • kunnen opzetten en afkanten
 • kunnen rondbreien
 • (teltekening kunnen lezen) Dit is iets minder belangrijk, omdat we alleen aan 'de goede kant' werken. Het is ook mogelijk om het geheel alleen in tricotsteek te breien.

Wil je mee doen? Meldt je dan aan per mail. Maximum aantal deelnemers is 10 personen. 

 

0 reacties reageren


We beginnen weer! De haak- en Breiclub

Geplaatst op: 31-08-2014 23:25:37

Ruiken jullie dat ook al? Dat stille begin van de aankomende herfst? Buiten - zéker na al die regen - voel, ruik je het vocht. Vanmiddag fietste ik even naar de moestuin en ik verbaasde me over de bomen die al een beetje gaan verkleuren. Gelukkig liggen er nog een paar mooie dagen in het verschiet, maar we kunnen er niet omheen - de zomer loopt op zijn eind. Maar met een ander seizoen beginnen we ook weer met heel veel leuke dingen, het is nl. ook weer tijd - na de zomerstop - voor de Haak- en Breiclub!

 

Birds of A Feather, Knit Together!

Lekker samen breien en haken, nieuwe dingen leren - of misschien juist elke keer hetzelfde :-) Inspiratie opdoen, lekker kletsen met jong en oud.Wij beginnen weer a.s. donderdag 4 september en natuurlijk ben je van harte welkom!

Waar?In de gemeenschapsruimte van de Arnehoeve (Dokstraat – tegenover de Rabobank)

Wanneer?Op donderdagavond van 19.30 – 21.30 uur (1e en 3e donderdag van de maand)Tot de Kerst betekent dat: 4 en 18 september, 2 en 16 oktober (30e slaan we over), 6 en 20 november, 4 en 18 december. 

Kosten?€ 2,00 per avond, excl. koffie of thee (50 cent per kopje)

 

0 reacties reageren

ZeelandNet draagt geen verantwoording voor de inhoud van dit weblog.