Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gevraagd Romeinse ruitjes kozijnen te maken

7.701 keer bekeken
jserle
Gepubliceerd op 5 nov. 2008
Over bouwkunde en glas.
Wat wel.
Op deze foto in het bijna donker genomen staan stapel blokken.
Die moeten alles wind en stormvast overeind houden bij het super flexibele bouwsysteem.
Omdat de toepassing van glas sinds de Romeinen is uitgevonden bestaan er ook al zoals van ouds kozijnen.
Zoals het vroeger was , altijd van hout met veel onderhoud.
M `n voorkeur gaat uit naar staal / ijzer liefst gegalvaniseerd vanwege de stevigheid en de nog grotere duurzaamheid.
En de voor mij makkelijke bewerking hiervan.
Omdat het om een standaard probleempje gaat zoek ik ook een standaard oplossing.
Zonder verdere poespas. Een mooie afmeting om tot een handzame maat te komen is
ongeveer 25 X 40 cm om in de buurt te komen van die bestaande ruitjes en samengevat in een afmeting van
1 X 2 meter. Dat worden er dan twintig. (4 X 5)
Behalve de duurzaamheid speelt ook de prijs een rol
Al jaren heb ik zwaar verzinkte roosters tweedehands gekocht die na twintig jaar er nog nieuw uitzien
(sd roosters volgens kenners thermisch gegalvaniseerd) Daar ben ik zeer tevreden mee.
Die hebben dezelfde handzame afmetingen.
De toepassingen van glas vatten op deze manier zijn jarenlang in onbruik geraakt omdat het aan het einde van de jaren zestig
onder invloed van mode als ouderwets en armoedig gezien werd
herinnerend aan bijvoorbeeld de gloriedagen van de zuid Belgische Waalse Een Borinage fabriekspand.
Ook in het traditionele Japan werden / wordt deze manier veel toegepast. Alleen niets is zo veranderlijk als mode.
Zo heeft het vele voordelen om op deze manier te werk te gaan zeker omdat er ook geen standaard maten voor glas zijn.
Blijven er bij de " glas boer " altijd stukjes over die als ze zo klein zijn dat het niet meer de moeite is in de glasbak terecht komen.
Die zijn veel goedkoper dan de grote onhandelbare spiegelruiten waar altijd een risico van breken in zit.
Ook een bijkomend voordeel is dat met deze manier van werken geen glasverzekering nodig is. Bij breuk is het maar een klein bedrag.
Ook nog een voordeel is dat men er gewoon doorheen kan kijken en inbraak werend is.
En glas wat goed is ingevat verweerd niet. in tegenstelling tot `plexi` en al wat meer--
behalve dan lexaan waar wel een extra prijskaartje aanhangt.
Wat niet.
Toch wil ik me behoeden voor zogenaamde kerst-achtige-beerlisol? beli? oplossingen met veel kunststof (met nep onderverdeel plintjes / spijltjes)
Dit soort oplossingen zijn extra aan de prijs omdat een dergelijke oplossing met ouderwets nep glas dat er heel slecht uit moet zien.
maar dat wel voorgeschreven is op de Amsterdamse grachtengordel waar zoals men weet decadent veel geld heeft weg te smijten.
Daar zit men in de weinig creatieve keurslijf van zogenaamde armoe-enkel glas kapsones waardoor het
milieu als we het daar toch over hebben op een Joep-van-het-nep achtige manier op salon socialistische wijze bedrogen wordt
Ook de kunststof keurslijf waar men mensen op agressieve manier wil induwen door bedrijven die daarin handelen is niet leuk.
Colportage met wurg voorwaarden worden bijna met de voet tussen de deur afgedwongen.
Al die wekelijkse verschrikkelijke folders bij elkaar opgeteld heeft nu al aan oppervlakte meer vierkante meters opgeleverd
dan dat ik ooit aan dezelfde oppervlak aan glas zal bezitten.
Kunststof waar men gegarandeerd zoveel jaar garantie op krijgt maar waarbij het eindresultaat na een aantal jaren niet meer te repareren is
Als er iets mis mee gaat dit komt weer op verzekering en hypotheek-achtige constructies neer waar ik me verre van wil houden.
Dat heeft de krediet crisis geleerd en dat heb ik van mijn vader geleerd

7 reacties

Reactie wordt toegevoegd

Streep 05 November 2008

Wat wil je hier mee ? fustratie..

jserle 06 November 2008

Wat wil je hier mee ? fustratie.. fustratie.. ? Nee een pasklaar product. En anders niet. Dat noemt men inovatie. Ofwel product vernieuwing. Daar is men alle tijden en overal mee bezig. Dat is niets om je voor te schamen.

jserle 06 November 2008

Met gevoel voor historie toch nieuwe dingen ontdekken. Dit is overgenomen uit wiki Het heet dat het glas in de oudheid "toevallig" is ontdekt: een schip met geladen sodablokken loopt bij ruig weer ergens op een strand. De schepelingen gingen na hun ontberingen op het strand een potje koken. Daarvoor maakten ze van de sodablokken een oventje. Later bij het opruimen ervan zagen ze dat het soda met zand was versmolten en gestold. Ze hadden glas ontdekt! In die tijd maakte men er nog geen ruiten van, maar werd het gebruikt om sieraden en dergelijke van te maken. Toen de Romeinen in onze voor hun gevoel koude omgeving kwamen begonnen ze glas te maken. Ze goten een gesmolten mengsel van zand en soda op een steen. Tot aan de vijftiende eeuw was het vooral Venetië waar glas vandaan kwam. In het begin van de vijftiende eeuw is er sprake van een glasoven in onze omgeving, namelijk in Namen. Uit België komt sindsdien veel glas. In die tijd maakte men ruiten door met behulp van een blaaspijp een bol te blazen, deze open te snijden en vervolgens door snel ronddraaien tot een schijf te maken. Later blies men de bol uit tot een cilinder. Deze cilinders liet men afkoelen, ontdeed ze van hun dichte uiteinden en sneed ze in de lengte open. De cilinders werden in een oven verhit tot het glas zo week werd dat ze kon worden vlakgestreken op een vuurvaste plaat. Pas in het begin van de negentiende eeuw vond de Belg Fourcault het trekken van glas uit: het Fourcaultprocedé. Er kwamen andere bij: het Libbey-Owensprocedé en het Pittsburghprocedé. Het glaslint werd bij al deze systemen opgetrokken uit een smeltbad met glas.

jserle 06 November 2008

http://www.meetingpoint.nl/pagina/jaaphengeveld-4-46-6.html nog een interessant stukje geschiedenis.

jserle 10 November 2008

Van de maker : http://communities.zeelandnet.nl/data/albumpje/

js 27 November 2008

http://communities.zeelandnet.nl/data/albumpje/upload/fotos/RAAM3.JPG simpel schets Voorbeeld van een kozijn dat meerdere ruiten bevat. Het is simpel getekend het is ook handzaam omdat het basis materiaal staal /ijzer is kan het tegen een stootje. Erin geen dubbel glas het mag lekken alleen met de constructie moet zodanig rekening gehouden zijn dat als het onder een hoek ligt dat het onder normale omstandigheden niet lekt maar dat het water naar buiten weg loopt. Er kan zowel normaal glas lexaan of goedkoop plexi in geplaatst worden. Het liefste met schoerjes te monteren langs de bovenkant zodat eenvoudig weg een enkel ruitje makkelijk te vervangen is.

js 27 November 2008

http://communities.zeelandnet.nl/data/albumpje/upload/fotos/RAAM3.JPG Voorbeeld van een kozijn dat meerdere ruiten bevat. Het is simpel getekend het is ook handzaam omdat het basis materiaal staal /ijzer (gegalvaniseerd) is kan het tegen een stootje. Erin geen dubbel glas het mag lekken alleen met de constructie moet zodanig rekening gehouden zijn dat als het onder een hoek ligt dat het onder normale omstandigheden niet lekt maar dat het water naar buiten weg loopt. Er kan zowel normaal glas lexaan of goedkoop plexi in geplaatst worden. Het liefste met twee schoefjes te monteren aan de bovenkant zodat eenvoudig weg een enkel ruitje makkelijk te vervangen is.