Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AutoZeelandtest van de Kia Niro 1.6 GDi Sportsline

7.689 keer bekeken
Gianni Agosti
Gepubliceerd op 1 dec. 2016
“Grote ecologische Crossover”

Tekst: Rob Strating

Foto’s en film: Gianni Agosti

Kia gaat mee in de vaart der hybridevolkeren en richt met deze verrassende Niro zijn pijlen op schijnbaar onverenigbare klantenkringen: SUV-liefhebbers en milieubewuste mensen.

Best of both worlds
Kia positioneert de 4.36 m lange, 1.80 m brede en 1.55 m hoge Niro exact tussen de compacte cee’d en de SUV Sportage. Het is een crossover en dat houdt eigenlijk in dat hij van alle soorten modellen wel iets in zich heeft: een snufje SUV, een beetje MPV en uiteraard ook een deel combi.
Hij is compleet nieuw ontwikkeld en staat op een separaat platform. Hij verbindt een 1,6 liter benzinemotor met 105 pk met een 44 pk sterke elektromotor, waardoor er een systeemvermogen van 141 pk ontstaat. De beide krachtbronnen zijn gekoppeld aan een zestraps dubbele koppelingsautomaat en dat laatste is uniek in de hybridewereld.
Toen ik hem voor het eerst zag staan op de Geneefse Salon, viel hij een klein beetje in het niet ten opzichte van zijn grote broer, de Sportage. Natuurlijk is ook voorzien van de ‘tigernose’ grille en deelt hij mede daardoor de trekken van de Kiafamilie. Hij is lager en korter dan de Sportage, maar heeft een langere wielbasis van 2.70 m. Dat komt uiteraard ten goede aan de achterpassagiers.
Dankzij mooi chroomwerk in de voor-en achterspoilers en langs de zijruitlijn en de handgrepen op de portieren ziet hij er eigenlijk wel chique uit.

Hoogwaardig staal
53% van het koetswerk bestaat uit het oersterke en lichte AHSS, wat staat voor Advanced High Strenth Steel. Voor de motorkap, de vijfde deur, de voorste bumpers en vele chassisonderdelen werd bovendien aluminium gebruikt. Dat levert samen een enorme gewichtsreductie op. Ondanks het lithium-ionen-polymere accupakket heeft hij slechts een leeggewicht van 1425 kilogram en dat is verbazend!
De toepassing van die hoogvaste staalsoorten hebben ook zijn weerslag op de passieve veiligheid: zo zijn de A-, de B- en de C-stijl extra versterkt, zodat de inzittenden bij ernstige calamiteiten goed beschermd zijn.

Hypermodern
Hij stapt geweldig fijn in, niet te hoog, niet te laag, een eigenschap die niet alleen oudere, maar zeker ook jonge, urbane gezinnen zullen weten te waarderen. In tegenstelling tot de voorserie in Genève is het dashboard mooi getekend en van hoogwaardige materialen als leer, aluminium en pianolakken voorzien.
Het smaakvol en intelligent ontworpen en aanpasbaar ‘supervision display’ geeft de buitentemperatuur weer, de bandenspanningswaarschuwing en andere essentiële voertuig- en tripinformatie. Ook laat het de status van het hybride oplaadsysteem zien met de informatie over brandstof en accuniveaus.
Via het grote 8-inch touchscreen worden het navigatiesysteem, het infotainment, de achteruitrijcamera en de voortgang van het hybridegebeuren weergegeven.
Moderne gadgets als Bluetooth handsfree met stemherkenning en een draadloze smartphoneoplader maken deel uit van de moderne connectiviteit van de Niro.

Ruim
Kia zet hier een ongelooflijk ruime auto neer. Zijn forse breedte en de al genoemde grote wielbasis zorgen voor veel leefruimte. De leren stoelen bieden goede steun, maar zijn wat aan de harde kant. Achterin vieren de knieën en de hoofden van zelfs uit de kluiten gewassen mensen een feestje.
Het accupakket is onopvallend onder de achterzitting geplaatst en daarachter bevindt zich een standaard bagageruimte van 427 liter. Onder de vloer is plaats voor allerlei zaken die aan het oog onttrokken moeten blijven voor het dievengilde. Als de 60/40 verdeelde achterbank volledig wordt neergeklapt is er 1425 liter beschikbaar.

Veel hightech voor het geld
De 141 systeem pk’s/264 Nm hebben geen enkele moeite met de 1425 kg lichte Niro. Het wegrijden vanuit stilstand gaat altijd elektrisch, dat bespaart al heel wat brandstof. Zolang je niet teveel gas geeft, blijft de aandrijving elektrisch, trek je sneller op, komt de benzinemotor er haast onmerkbaar bij. De samenwerking tussen de beide motoren is voorbeeldig. Zodra je van het gas afgaat of afremt (kinetische energie), worden de accu’s weer opgeladen. Dat maakt dat de Niro zich in het grote stadsverkeer als een vis in het water voelt. Ook op bochtige wegen zoals in de Zak van Zuid-Beveland komt dit hybridesysteem uitstekend tot zijn recht. Alleen in de sportstand wordt de B-motor luidruchtig bij een felle acceleratie. Toch kan met deze stand ingeschakeld een synthese gevonden worden, al vergt dat gewoon wat langer tijd. Het triggert je wel zo optimaal mogelijk met deze hybride te rijden.
De Niro is voorts het eerste model waarin Kia het nieuwe Eco-DAS (Driver Assistance System) toepast om zuinig rijden te bevorderen. Het adviseert de chauffeur wanneer hij gas moet loslaten of remmen.
Dat het onderstel comfortabel en veilig is afgestemd en wat minder sportief, moge duidelijk zijn gezien het karakter.
Het testverbruik van 3,8 liter/100 km is gezien deze stormachtige en natte herfst helemaal niet gek.
Hij zit naast verschillende aerodynamische maatregelen voorts volgestopt met de meest praktische assistentsystemen die je eigenlijk alleen maar tegenkomt in de hogere klasse.
Tot slot produceert hij nauwelijks windgeruis, ook niet bij hogere snelheden en laat ik niet vergeten zijn geweldige remmen even te noemen…

Conclusie
Vanaf € 26.995,- staat deze kanjer in de prijslijsten. Hij kan 1300 kilogram caravans of paardentrailers trekken, hij is de enige hybrid-crossover in zijn klasse en heeft standaard 7 jaar garantie.

Via www.kia-zeeland.nl ziet u waar u voor de Niro in deze provincie terecht kan.

Wat vindt u van de foto’s en de drone-opnames?

Graag uw reacties bijvoorbeeld op Facebook…!

1 reactie

Reactie wordt toegevoegd

Super mooie auto......alleen jammer van die klote muziek 03 December 2016

Yanniek