Wekelijks t/m 2 april

Handwerk gemaakt zonder handen

VVV Zeeland

In de nieuwe expositie ‘Merk- en Stoplappen rond de Oosterschelde’ in het Historisch Museum de Bevelanden is een heel bijzondere stoplap te zien. De stoplap is namelijk gemaakt door een meisje zonder handen! Hoe? Ze handwerkte met haar voeten en daar was ze reuze handig in! De stoplap maakt deel uit van een expositie met 18e-eeuwse lappen, samengesteld uit de collectie van het Stadsmuseum Zierikzee, de eigen collectie van het HMDB, en enkele particuliere bruiklenen. Aan de hand van de werkstukken heeft men gezocht naar de achtergrond van de maaksters en zelfs overeenkomsten kunnen vinden in de lappen van moeder en dochter.
Bijzondere lappen.
Het meisje zonder armen werd geboren in 1703 en was van gereformeerde huize. Ze kon met de tenen van haar rechtervoet de naaldenkoker uit haar zak halen, die open doen, er een naaldje uit zoeken en een draad door het oog van de naald steken. Ze kon daarnaast een theepot uitschenken, een theeschotel met theewater oppakken, aan haar mond brengen en uitdrinken. Ook kon ze een koek van een bord afnemen en uit haar voet opeten. Ze overleed in 1755, 52 jaar oud.”
Merk- en stoplappen rond de Oosterschelde Gezocht is naar de genealogische gegevens van de maaksters en hun families die in deze tentoonstelling, door middel van hun werk, hun eigen verhaal vertellen. Bij de zoektocht naar de herkomst van deze lappen is gebleken dat moeder (1743) en dochter (1771) bijvoorbeeld dezelfde motieven gebruiken. Voor de liefhebbers van antieke merklappen een unieke kans om deze met elkaar te kunnen vergelijken.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 9 dec t/m 2 apr:
  • Maandag 11:00 - 17:00
  • Dinsdag 11:00 - 17:00
  • Woensdag 11:00 - 17:00
  • Donderdag 11:00 - 17:00
  • Vrijdag 11:00 - 17:00
  • Vandaag geopend

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.