Wekelijks t/m 30 december

BUITENDIJKSE TUIN VAN JOHNNY BEERENS

F.Erpelinck

Vanaf 26 januari te zien in Museum Het Warenhuis:

'Buitendijkse tuin'

Een werk van beeldend kunstenaar Johnny Beerens.

Dit werk is afkomstig uit het ziekenhuis Zorgsaam in Oostburg en wordt tijdelijk geëxposeerd in Het Warenhuis.

______________________________________________________________________________________________

Tevens tijdens deze expositie te zien:

Johnny Beerens, schilder op de grens van land en zee

een film van Rebecca van Wittene


Op de grens van land en zee is een indringende documentaire van Rebecca van Wittene over kunstschilder Johnny Beerens uit Breskens. De kunstenaar ontwikkelde zich van een figuratief schilder van portretten en landschappen tot iemand die op zeer grote formaten uiterst intens verslag doet van geconcentreerd kijken naar stenen, waterkant, glooiingen, basaltformaties, aarde. Het Zeeuwse landschap is inspiratiebron, daar vindt hij zijn motieven: de paalhoofden met pokken, het zand, de schelpen, het gruis, de korstmossen, de stenen, de basaltblokken, het wier.

In de film zien we de kunstenaar werken op locatie, we ontmoeten hem in zijn atelier en we zien hoe hij tot het zelf scheppen van grote vellen papier komt. Een substantieel onderdeel van de film vormen de beelden van zijn schilderijen, die de kijker zelf dwingen tot intens en langdurig kijken. Een film over Beerens’ inspiratiebronnen: het grensgebied tussen land en water. Dat is zijn territorium; daar ligt zijn schilderkunstige opgave.

De film werd in 2010 genomineerd voor een NL-Award, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen, in de categorie Bijzondere externe tv-producties. “Een volledig rond en af, mooi gemaakt kunstenaarsportret met regionaal belang. Deze inzending is een goed voorbeeld van hoe de maker door zich te beperken in de vorm erin slaagt het programma aan kracht te laten winnen. Puur gemaakt, alle aandacht gaat naar de persoon en zijn werk. Er is geen vragensteller noch een voice-over. Een filmische documentaire die dicht bij de kunstenaar blijft.” (Uit: het juryrapport)


Op de grens van land en zee kwam tot stand i.s.m. Omroep Zeeland, op initiatief van de Stichting Johan Hendrik van Dale en is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Sluis, Provincie Zeeland, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Johnny Beerens, schilder op de grens van land en zee

een film van Rebecca van Wittene
Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

  • 26 jan t/m 30 dec:
    • Vandaag geopend
    • Donderdag 11:00 - 17:00
    • Vrijdag 11:00 - 17:00
    • Zaterdag 11:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.