ZeelandNet


Veilig Internetten

Veilig Internetten

Het internet is een onmisbare bron van informatie en een plek om veel plezier te beleven. Helaas zijn er ook mensen die misbruik maken van het internet.

Veilig omgaan met internet

Internet is een open netwerk waar iedereen op kan. Deze openheid brengt ook nadelen met zich mee. Zowel via het e-mailen, surfen als downloaden kunt u indringers binnenhalen. Zo zijn er virussen die bestanden beschadigen of verwijderen op uw computer. Spyware bespioneert u en hackers breken in op uw computer om persoonlijke informatie te achterhalen of uw pc te misbruiken voor illegale activiteiten.

Hieronder geven wij een kort overzicht van zaken waarop u moet letten.

SPAM

ZeelandNet beveiligingsproducten SPAM zijn ongevraagde e-mailberichten die in grote hoeveelheden worden verstuurd en vaak afkomstig zijn van een onbekende afzender. SPAM wordt vaak gebruikt door spammers om gegevens te achterhalen of een commercieel product te verkopen. Het is niet eenvoudig om van SPAM af te komen. Als uw e-mail gehackt is, kunt u zelf zonder dat u het merkt spamberichten versturen.

spam_inbox.jpg


Phishing

Via een e-mail wordt u naar de valse website gelokt en gevraag naar uw persoonlijke gegevens. De valse website is een kopie van de echte website en zo wordt er geprobeerd om uw inloggegevens en wachtwoorden van online bankieren te achterhalen. Uw bank zal u nooit via e-mail om uw wachtwoord vragen!


ZeelandNet zal nooit in een e-mail om uw inloggegevens en/of wachtwoorden vragen.


Spyware

Spyware is software die gegevens verzamelt over uwt internetgebruik en die informatie doorstuurt naar een externe partij zonder dat de gebruiker hiervan af weet. Spyware wordt gebruikt door bedrijven die informatie willen verzamelen t.b.v. marketingdoeleinden, vaak wordt hier in de algemene voorwaarden van de software toestemming voor gevraagd. Naast de commerciële vorm van Spyware bestaan er ook meer criminele vormen van Spyware, hierbij worden persoonlijke gegevens zoals surfgedrag, inlogcodes en pass-worden doorgegeven.


Trojans en overige malware

Een Trojaans paard is een software dat zich vermomd als legitieme software of via een bijlage in een e-mail op uw computer installeert. Eenmaal op uw computer ge´nstalleerd kan de verspreider van de software toegang krijgen tot uw computer. Hiermee kunnen allerlei illegale activiteiten worden uitgevoerd zoals "phishing" en het versturen van Spam.


Botnet Zombie

De term "botnet" wordt gebruikt voor een netwerk van ge´nfecteerde computers. De beheerder van dit netwerk een "bot herder" kan dit netwerk gebruiken voor "illegale" praktijken. De individuele computer in het netwerk wordt een "Zombie" genoemd. De meest voorkomende praktijken die middels een botnet worden uitgevoerd zijn: aanvallen van websites, verspreiden van Spam, etc.


Beveiliging draadloze router

Steeds meer mensen maken gebruik van een draadloze router om toegang tot het internet te krijgen. Een draadloos netwerk brengt meer risico's met zich mee dan het gebruik van een vaste aansluiting. De radiosignalen die worden gebruikt zijn ook voor andere gebruikers zichtbaar, afhankelijk van de locatie van de draadloze router is dit netwerk ook buiten uw huis bereikbaar. Het beveiligen van uw netwerk voorkomt dat derden gebruik kunnen maken van uw draadloze netwerk zonder dat u hiervan op de hoogte bent.


Identiteitskaping

Het gebruik door derden van uw wachtwoorden, e-mailadres, user-id's, bankcodes, etc. om zich als u voor te doen. Uw 'virtuele' identiteit wordt door derden gebruikt om hier misbruik van te maken door bijvoorbeeld betaling te doen middels uw creditcard gegevens.


Ongewenste websites

Het internet is onderdeel van onze maatschappij met zijn goede en slechte kanten. De inhoud van de websites zijn ook onderdeel van deze maatschappij, deze inhoud is niet altijd gewenst.Voorbeelden hiervan zijn websites die niet geschikt zijn voor kinderen.


Wat doet ZeelandNet?

Actuele viruswaarschuwingen

ZeelandNet maakt melding van actuele virussen die in omloop zijn. Neem regelmatig een kijkje op onze helpdesk pagina om op de hoogte te blijven van actuele risico's.


Misbruik voorkomen

ZeelandNet hanteert een zogenaamde Abuse Policy om misbruik op het internet te voorkomen. Een speciaal team binnen ZeelandNet spoort misbruik op het internet op en zorgt ervoor dat u als klant veilig kunt internetten. Wanneer u te maken krijgt met misbruik op het internet, kunt u ons dit melden via abuse@zeelandnet.nl.


Goed beveiligd met ZeelandNet

ZeelandNet biedt beveiligingsdiensten waarmee u optimaal beveiligd bent tegen alle risico's van het internet. Kijk hier voor ons assortiment aan beveiligingsdiensten.


Wat kunt u zelf doen?


Bescherm uw computer met een goed beveiligingspakket

Bescherm uw computer met een volledig beveiligingspakket. ZeelandNet biedt Internet Security van F-secure waarmee u goed beveiligd bent tegen o.a. virussen, spam, hackers en phising. Controleer uw computer online op virussen. (in Engels)


Beveilig uw computer

Update Windows en andere software

Zorg er altijd voor dat uw besturingssysteem en uw browser up-to-date is. Met de update wordt namelijk ook de beveiliging bijgewerkt. De meeste Windowsversies doen dit automatisch. U kunt Windows ook handmatig updaten. Gebruik ook altijd de laatste versie van Java en Flash als u dit op uw computer geinstalleerd heeft.

Gratis browsers

Kies ÚÚn van deze gratis browsers en downloadt hem via de officiele website:
  • Internet Explorer
  • Google Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

  • Draadloos netwerk beveiligen

    Maakt u thuis gebruik van draadloos internet, dan is het belangrijk dit draadloze netwerk goed te beveiligen. Wanneer uw draadloze netwerk niet goed beveiligd is, kunnen anderen in uw omgeving verbinding maken met uw netwerk en zelfs inbreken op uw computer.

    Relevante websites m.b.t. veilig internetten