ZeelandNet

Zeeland Culinair

Zeeuwsspek de orginele

Dit recept stamt uit 18e eeuw en is het zeeuwse spek zoals het hoor. In die tijd had men nog geen koelkasten en zo konden ze het spek langer bewaren. Dit is dus geen Zeeuws gegrild spek of Walcherspek zoals we die tegenwoordig kennen.

Inzender wimvb@zeelandnet.nl
Keuken Zeeuws
Type Bijgerecht, Vlees
Waardeer dit gerecht!
(37 stemmen)

Bereidingswijze

Neem het stuk buikspek en prik er met een vork veel gaatjes in.
Maak het marinademengsel met de spullen die hierboven staan.
Verhoudingen goed aanhouden (neem even een digitaleweegschaal hier voor).
Dan het marinademengsel goed in het stuk spek masseren met uw handen.
Verwarm de oven gelijk even voor tussen de 80 en 100 gr. echt niet koeler of warmer.
Ik heb het 24 uur in de marinade in een zak in de koelkast laten staan meer dat hoeft niet.
Na het masseren kan je het ook gelijk in de oven op het rooster in het middenvan de oven zetten.
Gaar het in ongeveer 4 a 5 uur gaar, het voordeel van langzaam garen op deze lage temperatuur is dat het vlees niet droog word maar lekker mals van binnen en krokant van boven.
Zet de laatste 10 minuten de grill er bij aan.

Variaties / Tips voor het opdienen

Heerlijk als snack bij de borrel en als je het laat afkoelen en dan in dunne plakjes op (rogge) brood .
Warm kun je het bij winterse kost eten (zuurkool bv) dat deed men vroeger ook. bewaartip: afgedekt in de koelkast maar ook prima in te vriezen!
Buikspek is niets anders dan speklapjes (nog aan elkaar) zonder zwoerd.
Gaarheid kan je controleren door en na minimaal 4 uur eens met een vork in te prikken.

27 reacties

De ingridienten staan er niet bij.

Tonia

-  

Sorry keek niet goed maar ze staan er wel degelijk op.

Tonia

-  

lekker smikkelen, ik kon niet wachten :-)

Camader

-  

Waar haal je die jeneverbessen toch vandaan?

pieter

-  

heb gemaakt tijdens de monumenten dagen groot sucses

Ad Voesenk

-  

snap de digitale weegschaal niet, als je ook thee- en eetlepels gebruikt deze zijn ook niet precies. ook de jeneverbessen zijn niet altijd even groot. dus een gewonen weegschaal lijkt me goed genoeg, een beetje gevoel er in leggen maakt het nog beter.

Bart

-  

vroeger was er geen kurkuma

lia

-  

Lia, toen heette dat anders; http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_(specerij)

Erik

-  

heb zo gemaakt maar heb het spek eerst wat aan gegaard in een vacuüm in water daarna in de oven ging prima heb hem versneden en uitgedeelt op monumentendag groot sucses

Ad

-  

Heeft er iemand een 18e eeuws weegschaaltje over?

Erik

-  

Wel digitaal graag.

Erik

-  

stom van ad

pa

-  

Hallo hoeveel gram zit er in een eetlepel of theelepel ???? wel makkelijk als je de Ingrediënten moet afwegen, of geld dat niet voor vloeistoffen.

Ewoud

-  

Beetje onzin om alles excact digitaal af te wegen. Ten eerste, smaken verschillen en ten tweede koken is beleven en dat doe je ook op gevoel. Daarnaast is een marinade bedoeld om de smaken in het vlees te laten trekken. als je enkel maar het vlees er mee "masseert" hoef je zeker niet vast tehouden aan de excacte getallen. Overigens lekker recept.

Geus

-  

Lijkt verdomd veel op babi pangang.

Jacques

-  

Lijkt me erg leuk om eens te proberen, maar ik zie geen lijstje met ingrediënten!

Kees

-  

"Er zijn maar twee dingen die oneindig zijn: de eerste is het Universum en de tweede is de domheid van de mensen, en van de eerste weet ik het niet zeker." Albert Einstein

Bokjan

-  

Als je een eetlepel van iets moet toevoegen, dan moet je ook een eetlepel toevoegen, ipv daar de inhoud eerst weer van af te wegen.

Het is niet zo moeilijk.

-  

ziet er echt goor uit

mikel

-  

Vroeger werd kurkuma ook wel geelwortel genoemd.

ziet er goed uit

-  

Aan Pieter, Jeneverbessen kun je gewoon bij AH kopen en kleine doosjes. Veel plezier.

Robert923

-  

Hoe deden ze die bereiding dan in de 18e eeuw (zonder oven )? Misschien urenlang op een heel zacht houtskool vuurtje? Bij Zeeuws spek proef ik m.i. vaak paprika. Of zijn mijn smaakpapillen aan het degenereren met de leeftijd? Maar hoe het ook klaar gemaakt wordt, Zeeuws spek is lákker! Bijvoorbeeld op bruin~/roggebrood bie de snert. Evenals katenspek met een bietje mosterd + paprika-poeder. Morgen eet ik weer zelfgemaakte (dikke) snert. En met dikke bammen met roomboter + Zeeuws spek daarop. In die snert zit al meer dan voldoende varkensvlees, dan is rookworst eigenlijk niet meer nodig (maar toch nog wel lekker). Smakelijk!

Wullem

-  

Ingrediënten 1 kg. buikspek. 8 gr, zwarte peper. 20 gr. zeezout. 20 gr. kristalsuiker. 1 thl. kurkuma. 2 el mosterd. 4 gekneusde jeneverbessen. 4 el. olijfolie.

Voor de blinde

-  

Nou nou heb het geprobeerd maar de spek heeft de week niet gehaald hoor heerlijk was het vooral net uit de oven

Daan Machielsen

-  

Paul

Ziet er uit als 3 keutels.

-  

Heb het recept nu een paar keer gemaakt. Heerlijk zacht en smakelijk. We kunnen er hier niet afblijven.

Mariondansen@live.com

-  

Ed.

Olijf olie in Holland in de 18e eeuw? Origineel is

-  

Reactie wordt toegevoegd

Uw reactie op dit gerecht

Ingrediënten

  • 1 kg. buikspek.
    8 gr, zwarte peper.
    20 gr. zeezout.
    20 gr. kristalsuiker.
    1 thl. kurkuma.
    2 el mosterd.
    4 gekneusde jeneverbessen.
    4 el. olijfolie.

Deel dit recept