ZeelandNet

Zeeland Culinair

Draadjesvlees op oma's wijze

'Slow food' op z'n best! Je zou denken dat draadjesvlees een enorm tijdrovend recept is, maar het is eigenlijk maar een kwartiertje werk. Mooi gerecht om bij te onthaasten; het vlees mag best een uur of vier langzaam sudderen.

Inzender ocramtsoort
Keuken Hollands
Type Hoofdgerecht, Vlees
Waardeer dit gerecht!
(220 stemmen)

Bereidingswijze

Bestrooi het vlees met peper en zout en strooi er eventueel (door een zeef) wat bloem op. Zet een koekenpan op hoog vuur, smelt de roomboter tot deze een beetje bruin ziet en bak het vlees even kort mooi bruin (het hoeft niet gaar te zijn). Hevel het vlees over naar een braadpan. Zet deze braadpan op een laag vuurtje en giet er wat warm water bij tot het vlees bijna onderstaat.

Bak de uien in het overgebleven bakvet goudbruin .Doe het een beetje water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes, de kruidnagels bij de gefruite ui in de koekenpan. Giet dit mengsel over het vlees en doe de deksel op de pan. 3 of 4 uur laten stoven. Het vlees is klaar als het met een vork uit elkaar te trekken is.


Variaties / Tips voor het opdienen

Goed te combineren met sperzieboontjes. Als 't draadjesvlees als behoorlijk is ingekookt en het vlees zo goed als uit elkaar valt (bijvoorbeeld als je het restje de volgende dag op wil eten), is het een geweldige saus voor friet.

84 reacties

Voor mensen die veel van huis zijn, is een slowcoocker hiervoor geweldig. 's morgens op de lage stand aanzetten en 's avonds zo aan tafel

anneke

-  

i.p.v. warm water op het vlees, is een bruin (belgisch) biertje ook heel lekker en kleurend als dit mee stooft, maarja Oma deed dit niet !

johan

-  

als je het water vervangt door wijn dan smaakt het echt "hemels"...

Dorus

-  

Ik heb het water vervangen door een puur hollands flesje "Amstel oud bruin". Heel lekker.

gilda

-  

ik braad het vlees nooit aan ik laat het gelijk stoven.(krimp het vlees minder) met weinig boter wel met water ketjap manis een mespuntje sambal een eetlepel donker bruine suiker Twee tenen knoflook , kruitnagel of poederloulierblad beetje azijn en een bouillon blokje ( wat ook lekker is een thee lepel koekkruiden)

wim

-  

iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor dit recept lees ik? maar wat er bij mij echt altijd doorheengaat, zijn twee plakken ontbijtkoek / peperkoek en dan liefst van de bakker niet die kleffe romm.... van de super ff in in stukjes breken en rondom je vlees strooien, echt een smaakmaker!!! ps takje thijm kan ook echt geen kwaad eet smakelijk...

rené

-  

rode wijn te zuur? Niet weggooien maar in de stoofpot. Ook gewone braadlappen reageren hier goed op en de alcolhol verdampt.

karin

-  

jullie hebben zonder mijn toestemming en/of naamsvermelding een afbeelding van mijn schilderij 'Draadjes vlees" geplaatst. Graag alsnog vermelden: Draadjesvlees, 2007 Olie op doek, 120 x 160 cm www.tjalfsparnaay.nl

Tjalf Sparnaay

-  

hmmmm net als bij oma heerlijk hoor zal het ook weer is maken

spies. jm

-  

draadjesvlees is voor mij geen nieuwje hoor was 13.jaar /50 jaar geleden kon ik het al .

bb

-  

insmeren met mosterd,knoflook teentjes ui,p z laurier,twee dagen suderen op petro stel

sjaak

-  

lekker stoofpeertjes erbij is het helemaal oma,s gerecht

breggina

-  

niks geen bier er bij dat gebeurde vroeger ook niet .gewoon aan braden dan in grootepan met water er bij net onder laurier wat pepertjes en sudderenmaar/ maar niet vergeten je vlees eerst in tevrijven met peper en zout goed vlees is in 2a2.1/2uur goed

j.j

-  

Zoals er veel verschillende mensen zijn, zo zijn er ook veel verschillende bereidingswijzen van dit klassieke gerecht. Maar ondanks het lange sudderen kan het vlees toch nog een beetje droog zijn. Ik neem liever succadelappen die zijn net een beetje malser en dat stukje in het midden maakt het ook nog smakelijker. Probeer ook eens i.p.v water een runderboullion blok voor een ½ ltr, maakt je jus een stuk lekkerder.

stuurman

-  

En toch..... bij dit alles mis ik de kruidnagel die mijn (o) a altijd in het laurierblad stak.... Heerlijk!!!

Serious

-  

heerlijk, heb het pas nog gemaakt, alleen met laurier, kruidnagel en bouillonblokje. wel na het aanbraden in de snelkookpan. in een uur klaar. met de restjes ragout maken ( boter smelten, meel erdoor, water en jus, draadjesvlees, en peterselie) heerlijk op de boterham of met macaroni!!

mirjam

-  

Heb het deze week klaargemaakt volgens het recept, was heerlijk. Natuurlijk zijn er varianten te bedenken met wijn/bier etc..

Luud

-  

je recept is goed, alleen moet je geen runderlappen gebruiken maar het orginele braadvlees uit het voorkwartier van een rund de z.g.dikke rib wat tussen de nek en de riblappen ligt.en dan op een stuk braden zoals het echte draadjesvlees hoort te zijn.verder kan je met de saus( braadvocht) eindeloos je fantasie de vrije loop laten gaan.denk aan zilveruitjes,worteltjes,champignons maar ook fruit als perzikken of bessen lenen zich hier voor en ik vind de lucht in huis al geweldig heerlijk toch

de ossekop

-  

lion

Het vlees in de pressure cooker 30 minuten onderd

-  

recept is basis, altijd met donkerbier en daarin kruidenbouillon vervolgens na aanbakken vlees in de pan daarna uien met knoflook bakken er bij doen, daarop kruiden vervolgens klein beetje azijn en bruine suiker en 2 sneetjes brood besmeren met mosterd en dat erbovenop leggen en daarna min 2 uur laten sudderen

Jo

-  

Heerlijk een lepel sambal erdoor

lenie

-  

probeer het ook eens met ;gedroogde pruimen en abrikoosjes;hmm

sari

-  

stop nu maar eens met dat vlees nu heb ik mij al vol gevreeten

floor

-  

nee er mot geen bier bie suddervlees dat weet ik tog van mun neef aart die nep kok haha/jackieeeeeee

jack.rotte

-  

spies jij kan enkel maar een krant rond brengen maar vlees braden ho maarhaha johantje

bram

-  

wat had oma toch lekkere recepten, heerlijk!

svdm

-  

Iets op 't vuur zetten, ook al is het een laag vuurtje, en dan weggaan? Dat zou ik dus nooit doen. Veel te gevaarlijk.

gerard

-  

ik leg er altijd een boterham met mosterd op , en gebruik een bruin biertje en laurierblaadjes , en veel uien

mireille

-  

Leuk al die suggestie's, ga er zeker een paar van proberen. Probeer ook eens een paar tomaatjes erbij.

peter

-  

Een prima recept, ik heb het gemaakt in de slowcooker

Jane

-  

dat is super lekker ga zo door oma,s

oma tonnie.

-  

Als ik suddervlees maak, doe ik er i.p.v. bloem, een plak ontbijtkoek door.

nellie

-  

moet niet gekker worden ontbijtkoek in suddervlees

floor

-  

Ik doe er ontbijtkoek-zilveruitjes -gedroogde pruimen en een trappistenbiertje bij.

christiena

-  

pruimen en zilveruitjes jij ben gek je moet je vlees proeven met je kruiden

floor

-  

het komt mij nu wel de strot uit. het is tijd voor wat anders,

piet

-  

respekteer ieders keuze,ik vind het recept van mij ook lekker.ik warm een flesje leffe even op,doe dat erbij kijk of alles onderstaat zo niet doe er dan nog warm water bij.een dessertlepel sambal een volkren boterham zonder korst met dik groffe mosterd leg de boterham bovenop het vlees,het smelt vanzelf,en sudderen maar,eet smakelijk

elisabeth

-  

ik doei er nog een beetje appelstroop in ook lekker en ook peperkoek en bier proef je niet wel heeeerlijk

leny

-  

nou , wat zullen we weer heerlijk schijten!!!!

adrie

-  

waarom een klacht op die reactie

anneke

-  

We eten al weken oma's draadjesvlees, wanneer eens variatie in recepten?

Louise

-  

Dit is nu precies het recept dat ik al 45 jaar doe,dus niks nieuws onder de zon. Het is wel zo dat het aan de goede temperatuur van sudderen ligt,dan krijg je lekker draadjesvlees.

hennie

-  

hou nu maar eens op kan geen draadjes vlees meer zien het is wel lekker hoor

j.j

-  

wateen veelzijdige rubriek is dit, steeds maar weer dat draadjesvlees...

johanna

-  

steeds terugkerende reaktie's met net dat ene eigen smaakje er aan wat je zelf lekker vind! als we dan toch ouderwets aan t sudderen zijn maak er dan stoofpeertjes bij is vast wel ergens een recept te vinden,ik hou dat altijd eenvoudig peer,suiker,kaneel,vanillestokje en als ik het heb rode wijn erbij en ook 2-4 uur sudderen en draadjesvlees reacties beu?dan moet je niet onder dit recept naar de reacties kijken!!! en voor wie werkt met weinig tijd?zet hetgeheel bij thuiskomst savonds op en uit voor t slapen gaan een keer afgekoeld en weer opgewarmd de andere dag maakt de smaak nog lekkerder

anet

-  

7 maanden geleden de eerste reactie op dit recept.....tijd voor wat nieuws hoor, we blí'jven geen draadjesvlees eten!

johanna

-  

dan een nachtje laten staan dan smaakt het de andere dag nog lekkerde daar kun je mijn waker voor maken .

loesbob

-  

Leuk recept,maar het enige vlees wat er voor geschikt is ,is de borstlap van het voor kwart.

ruud

-  

Sinds ik draadjesvlees maar 2 uur laat sudderen ipv langer heb ik pas lekker sappig en mals rundvlees. Dus laat ik het juist kort staan en geen 4 uur lang. Misschien doe ik wel iets fout, maar we smullen hier in elk geval. :)

Mama

-  

vlees braden met peper en zout,, flink uien erop ,, een donkere tripel, peperkoek met mosterd en smullen maar na een paar uurtjes

wendoline

-  

oja en met rode gestoofde peertjes mmmmmmmmmmmmmm... krijg er al zin in

wendoline

-  

bij mij is het vlees vaak droog hoe kan ik dat voorkomen? ik laat het zo.n 2 uur sudderen moet het dan langer? of heb ik de verkeerde runderlappen ?

Fred

-  

Het vlees moet niet direct uit de koelkast in de pan. Het vlees schrikt en blijft taai en droog al laat je het de hele middag sudderen. Haal het vlees zeker een half uur voordat het de pan in gaat uit de koelkast. Ook blussen met handwarm water.

Beschuitje

-  

als iedereen die klaagt over draadjesvlees nu eens even de moeite zou nemen om geheel naar beneden door te scrollen dan vind men daar een keuzemenu met gerechten !! hier kan men vele keuzes maken uit de gang, ingredient , bereidingstijd of soort keuken !! veel succes klagertjes :)

roos

-  

Doe er wat tomaatjes/blokjes tomaat bij. De smaak overheerst niet en zorgt ervoor dat het vlees heerlijk mals wordt/blijft.

Cindy

-  

Wat ingewikkeld allemaal, gewoon vlees aanbraden in braadpan, als goed bruin is afsluiten met deksel en op sudderstand ongeveer 2,5 uur laten sudderen, alleeen in gevaar van aanbranden beetje water toevoegen, later een heerlijke stroperige jus, wil je het van te voren maken, gewoon wanneer jou het uitkomt, kruiden natuurlijk naar smaak, maar gewoon peper en zout, (zoals oma ) is ook prima!!!!!!!!!!

Ella

-  

roos jij kan nog geen ei bakke

sudder lap

-  

Tsal wel !

Vis

-  

sudderlap ik kan er zelfs 1 koken ! Overigens wat de site betreft kun je op de ZN pagina ook op het woordje culinair gaan staan dan kom je in het hoofdmenu.Wel jammer dat er geen vegetarische menu's staan. Daarnaast is het niet fatsoenlijk en zelfs onwettig om ongevraagd iemands schilderij ongevraagd af te drukken ( zie boven schilderij draadjesvlees ).

roos

-  

draadjesvlees heett mijn jeugd verpest, de slager die deed mee, ben nu op de vegetarische tour, hoezee hoezee hoezee.

jaap

-  

word hoog tijd om eens iets anders te gaan proberen!!!!!!

anita

-  

zo fijn om te horen jaap en anita ! kennen jullie allrecipes nederland al ? http://allrecipes.nl/ allrecipes is er natuurlijk ook engelstalig. misschien komen we dan nog eens af van die eeuwige tomaten/kaas/champions af in de restaurants

roos

-  

daar staan meer dan 1200 vegetarische recepten op...http://allrecipes.nl/recepten/vegetarisch-recepten.aspx fijne feestdagen

roos

-  

probeer ook eens www.devegetarische slager.nl die hebben (H)eerlijke producten en recepten.

jaap

-  

jaap jij vegetaris ook geen ledere schoen aan je voeten/ ik sudder weer 1.1/2 kilo vlees hoor mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

bram

-  

Je braadpan (ik heb een Staub), in de oven zetten op 150 graden voor een uur of 4, da's natuurlijk het allerbeste! Groet Paskal. P.s. Belgisch bruin bier is natuurlijk veel beter dan water...

Paskal

-  

weten jullie hoe je een haas klaar moet maken ik wel ja een mannetjes haas he' tussen duim en wijs vinger haha zonder bier

piet

-  

de azijn laat ik weg en ik doe er groenten bouillon bij ook wat pannenkoeken stroop en appels teven kruidnagel; en laurier spekjes doe ik er ook bij knoflook beetje tomaten puree uien ,als vlees helemaal gaar is even uit de pan halen de jus zeven en licht binden en het vlees terug leggen en even laten trekken ( rusten )

sonja

-  

Ik zou dikkerib nemen als vlees. En een kruidnageltje. In plaats van water een flinke scheut rode wijn. Echt lekker

Riet

-  

Kom is met wat nieuws en hou nu toch is op over dat stomme draadjesvlees!!!!

Rob

-  

geen water maar (droge) rode wijn inderdaad, azijn kan je ook meteen overslaan 1 deel boullion / 1 deel wijn

piet

-  

heerlijk is het recept,en alle tips genoteerd voor de verandering bedankt.

corry

-  

In plaats van azijn, balsamico nemen. Vervangt alle azijn en wijn suggesties. Is wel wat duurder, maar dan krijg je er ook wat lekkers voor.

Thomas70

-  

Hoe haal je die draadjes dan uit het vlees?

Willem

-  

en als je het echt goed wil doen laat je het sudderen op een petroleumstelletje

petra

-  

Ik doe er altijd aardbeien jam in en laat het sudderen op een houtsvuur.

Willem

-  

Probeer ook eens op het laatst een flinke scheut curry gewurz erdoor, krijg je een zalige jus!!

Renate

-  

Nu heb ik alles wat hier geschreven staat er in gegooit rooie wijn bier het hollandse Belgiese en het Duitse bier tomaten bessen appels peren o ja witte wijn water alle soorten kruiden maar toen liep het over de drempel van de keuken.

marten

-  

@marten, grotere pan nemen. :)

Marco

-  

wuder noemen da hewoon stoverij voor bie de friet.

edwin

-  

doe er eens 2 rode pepers bij en tomaat heerlijk pittig

britta

-  

Tjonge tis wel weer een spiegel van NL deze rubriek. Er moet Altijd wat te zeuren zijn. @ alle vega's, niet draadjes vlees eters en andere zeikers...kijk dan ook niet naar reacties een recept van draadjes vlees op oma's wijze. : (

sarah

-  

de foto bij dit recept is geen foto van eten maar een olieverf schilderij van Sparnaay dit weet ik omdat ik mijn pws onder andere over fotorealisme deed.

larissa

-  

Heerlijk recept

Daisy

-  

Reactie wordt toegevoegd

Uw reactie op dit gerecht

Ingrediënten

  • - 750g runderlappen
    - Bloem
    - Flink stuk gezouten roomboter
    - 1/2 vleesbouillonblokje
    - 3 of 4 kruidnagelen
    - 3 eetlepels azijn
    - 2 grote uien (in halve ringen gesneden)
    - 4 laurierblaadjes
    - Water
    - Zout
    - Peper