ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

908.932 bezoekers 68 leden Log in

Moeflon


De Moeflon

De moeflon is het kleinste wilde schaap. Beide geslachten hebben horens.  De mannetjes hebben grote gebogen hoorns die ze gebruiken bij gevechten om de harems. Het stoten met de hoorns vindt uitsluitend plaats in de paartijd (rond oktober). Daarbuiten gaan de rammen vreedzaam met elkaar om. Bij schapen (en de andere runderachtigen) blijven de hoorns op hun kop. Ze worden niet afgeworpen zoals bij herten. Vooral bij oude rammen zijn de horens indrukwekkend, die achter de oren omkrullen en 85 centimeter lang kunnen worden. Ooien op Sardinië hebben geen hoorns, ooien op Corsica en het Europese vasteland hebben korte stompjes. Bovendien hebben de rammen in de wintertijd een opvallend lichtgekleurd zadel, witte sokken en snuit en een donkere nek, schouders en bovenbenen. 's Zomers zijn deze tekeningen minder duidelijk zichtbaar. Bij oudere mannetjes zijn het zadel en de snuit lichter van kleur. Vrouwtjes en jonge mannetjes hebben een roodbruine tot chocoladebruine vacht met een wittige buikzijde. De vacht is vrij kort.

Leefgebied

De moeflon komt voornamelijk voor in hellingbossen en op bergweiden. Hij stamt af van tamme schapen, die tijdens het Neolithicum op Corsica en Sardinië zijn uitgezet.

In de zeventiende eeuwkwam de moeflon slechts voor op Corsica en Sardinië, en slechts in zeer kleine aantallen. In de eeuw daarop is een klein aantal als jachtwild uitgezet in diverse delen van Europa. Momenteel leven er op de Veluwe in omheinde gebieden een 300 dieren in Nederland. En sinds kort ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De laatste natuurlijke populaties zijn bedreigd en bestaan uit nog enkele honderden dieren; de elders uitgezette kudden floreren echter.

Voedsel

Moeflons kunnen met een karig dieet toe. Ze eten voornamelijk grassen, twijgen, knoppen, jonge bladeren en 's winters boomschors. Het zijn van nature schuwe dieren, die enkel 's nachts en in de schemering actief zijn.

Voortplanting

Ooien en lammeren leven in kleine groepjes in duidelijke woongebieden. In de bronst worden ze vergezeld door een ram.

In de bronsttijd, van oktober tot november, vechten de rammen fel om de gunst van de ooien. In april en mei, worden de lammeren geboren, meestal een, soms twee per worp. De draagtijd duurt 150 tot 170 dagen. De ooien zijn na anderhalf tot drie jaar geslachtsrijp, de rammen meestal al na één jaar, maar ze komen meestal pas na ongeveer zeven jaar aan de beurt, omdat ze eerst een voldoende dominante positie moeten opbouwen.

Paspoort

Naam: Moeflon

Wetenschappelijke naam: Ovis musimon

Leeftijd: 15 jaar

Lengte: 1,2 m, schouderhoogte 75 cm

Gewicht: 55 kg

Voedsel: gras, kruiden

Verspreiding: Europa

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog