ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

909.561 bezoekers 68 leden Log in

Aap: Mantelbaviaan


De Mantelbaviaan

Bavianensoort waarvan de volwassen mannetjes een opvallende zilvergrijze 'mantel' hebben op de schouders en een rode, onbehaarde huid op gezicht en billen. Hun imposante verschijning helpt ze om een belangrijke positie in de goep te verkrijgen. Hun vacht is bruinachtig. Zoals alle bavianen soorten hebben ze een langgerekte, hondachtige snuit. De hoektanden zijn relatief lang.

mantelbaviaan

Leefgebied

Mantelbavianen komen voor in de steppen, halfwoestijnen, rotswanden en bergen langs de Rode Zee: ze worden aangetroffen in Somalië, Ethiopië, Erirea, Djibouti en Soedan, en in het zuidwesten van het Arabische Schiereiland, in jemen. De Arabische populaties zijn mogelijk ingevoerd. In Ethiopië komen kruisingen voor tussen mantelbavianen en groene bavianen, langs de grens van hun verspreidingsgebieden. Ook deelt de mantelbaviaan een gedeelte van zijn leefgebied met de gelada.

Voedsel

De mantelbaviaan is een oppurtunistische omnivoor. Hij leeft van knoppen, grassen, vruchten, wortels, scheuten en ongewervelden. Voor voedsel kunnen de dieren wel 13 kilometer reizen. Ze zijn overdag actief; aan het eind van de middag verzamelen de bavianen zich op steile rotswanden, waar de dieren gezamenlijk slapen. Hier zijn ze relatief veilig voorluipaarden, hun grootste vijand.

Voortplanting

Mantelbavianen leven in harems, bestaande uit één mannetje met 1 tot 10 vrouwtjes (gemiddeld 2) en hun jongen. Bijzonder aan de mantelbaviaan is dat verwante mannetjes (meestal broers) met hun harems naast elkaar leven en samenwerken in een zogenaamde clan. De broers helpen elkaar om vreemde mannetjes weg te jagen. De vrouwtjes worden zo goed bewaakt, dat het zelden een ander mannetje lukt om een vrouwtje weg te kapen. Mantelbavianen veroveren een harem door onvolwassen vrouwtjes (die niet worden bewaakt door de haremleiders en zijn broers) weg te lokken of te ontvoeren, of door oudere haremleiders aan te vallen en enkele of alle vrouwtjes over te nemen. Vrouwtjesbavianen krijgen ongeveer 170 dagen na de paring een jong, soms twee. Deze worden geboren tussen mei en juli. De eerste paar weken klemt het jong zich vast aan de vacht van de moeder, later worden de jongen op de rug van de moeder rondgedragen.

Paspoort

Naam: Mantelbaviaan

Wetenschappelijke naam: Papio hamadryas

Leeftijd: 20 tot 30 jaar

Voedsel: planten, fruit, insecten, kleine zoogdieren

Lengte: kop-romp 75 cm, staart 60 cm

Gewicht: 18 kg (mannetje), vrouwtje 10 kg

Verspreiding: Ethiopië, Somalië, Arabië

Status: thans niet bedreigd

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog