ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.339.828 bezoekers 209 leden Log in

aalscholver


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Ook is deze site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

  

 

 

 

Aalscholver

De aalscholver behoort tot de orde van de roeipotigen. Hij komt voor op alle continenten van onze aarde. Meestal leeft hij in kustgebieden van zeeën en in de nabijheid van meren, je treft hem niet op volle zee aan. Men ziet ze vaak, vooral bij warm weer, met de vleugels uitgestrekt op een paal of boom staan.

De aalscholver bereikt een lengte van ongeveer 1 meter, zijn vleugels hebben soms wel een spanwijdte van 1,5 meter. Het verenkleed is glanzend zwart-groen en bruin, de ondersnavel en de hals zijn wit. In de broedtijd krijgen de mannetjes witte veren op hun kop en in de nek.

Het verenkleed van de aalscholver is waterdoorlatend. Dit moet wel omdat hij anders niet zou kunnen duiken. Wanneer de vogel een vis pakt neemt hij deze eerst mee naar de oppervlakte. Daar slikt hij hem dan door. Na een succesvolle jacht gaat de aalscholver naar een rustige plekje aan de oever. Hier schudt hij het water uit zijn veren. Door dit waterdoorlatende pak komen ze in de winter niet in de koudere zones voor. In Nederland behoren Zeeland en de Waddenzee tot de broedgebieden, ze zijn hier het gehele jaar aanwezig.

Aalscholvers hebben een lange, slanke, rekbare hals. Op de bovensnavel zit een haak. Ze duiken in tegenstelling tot de meeste andere roeipotigen wel naar prooidieren. Ze zijn ongeveer 20 tot 30 seconden onder water en ze zwemmen met behulp van de zwemvliezen aan hun poten. De staart doet dan dienst als roer.

Het zijn sociale dieren. Ze broeden over het algemeen dicht naast elkaar, bij de trek naar het  zuiden vormen ze net als ganzen een V.

De aalscholver bouwt zijn nest op rotsrichels of in bomen. In februari of april legt het vrouwtje 2 à 4 eieren die na circa 30 dagen uitkomen. Ze worden 6 tot 7 weken door de ouders gevoerd, tijdens deze periode blijven ze voortdurend aan het nest werken om het steeds groter wordende gewicht van de jongen te compenseren.

Op het menu van de aalscholver staat simpelweg alleen vis.

(Foto: www.natuurbeleving.be )

Omhoog