ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.339.842 bezoekers 209 leden Log in

jakhals


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 

Jakhals

Jakhalzen behoren net als de wolf en de coyote tot de hondachtige roofdieren. Ze leven vooral in bosachtige gebieden of in de savannen van Zuidoost-Europa, Zuid-Azië en Afrika.

De meest voorkomende en bekendste jakhals is de zadeljakhals. Dit dier lijkt qua lichaamsbouw op een hond. Hij bereikt een lichaamslengte van ongeveer 1 meter. Zijn staart is rond de 30 cm lang. Zijn vacht is meestal roodbruin (soms grijs). Op zijn rug heeft hij grijszwarte vlekken. Deze onderscheiden hem duidelijk van andere jakhalssoorten.

Daar waar geen mensen leven jagen groepen jakhalzen overdag en 's nachts, anders jaagt hij alleen in de schemering en 's nachts. Hij vangt kleine dieren maar hij eet ook vruchten, bessen en aas. Vooral aas is een altijd welkom hapje. Wanneer leeuwen of tijgers een grote prooi gepakt hebben, blijft er dikwijls ook wel wat voor de jakhalzen over.

Het jakhalsvrouwtje brengt na een draagtijd van ongeveer 9 maanden maximaal 6 jongen ter wereld. Het mannetje leeft samen met zijn vrouwtje. Meerdere ouderparen voeden hun jongen gezamenlijk op.

Andere jakhalssoorten zijn: de gewone of goudjakhals, die iets kleiner is dan de zadeljakhals en die vanwege zijn uiterlijk vroeger voor de voorvader van onze huishond werd gehouden, en de gestreepte jakhals, die opvalt door de donkere strepen op zijn grijze vacht en het witte puntje aan zijn staart.

Omhoog